Sałatka z botwinki i pęczaku

Sałatka z botwinki i pęczaku

Botwinka jest dostępna tak krótko, że szkoda przegapić ten moment roku. Można ją przerobić na chłodnik, frittatę, tartę, albo sałatkę.  Najlepsza jest z pęczakiem. Niech żyje wiosna!

 

Składniki na 2 osoby:

 

pęczek liści botwinki – umytej i drobno pokrojonej

pęczek rzodkiewki startej na tarce

jajko na twardo pokrojone na plasterki

szklanka pęczaku – przepłukana i ugotowana

szczypta soli, świeżo mielony pieprz

sok z połowy cytryny

garść posiekanego koperku

garstka orzechów włoskich bez skorupek

kukurydza z puszki – odsączona

pestki granatu do dekoracji – opcjonalnie – można zastąpić buraczkami od botwinki

 

Przepis na sałatkę z botwinki i pęczaku

Ostudzony pęczak wymieszać z solą, pieprzem, sokiem z cytryny, koperkiem i orzechami. Botwinkę wymieszać z rzodkiewką. W szklanej miseczce lub pojemniku na lunch ułożyć warstwami pęczak, plasterki jajka, botwinkę z rzodkiewką, kukurydzę i udekorować pestkami granatu lub drobno pokrojonymi buraczkami z botwinki.

Sałatka z botwinki i pęczaku
Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!


Related Posts

Pęczak ze szparagami i orzechami

Pęczak ze szparagami i orzechami

Zrobiłam sobie szparagowy weekend. Każdego dnia coś ze szparagami. Najbardziej smakowały mi klasyki czyli szparagi sosem, albo z jajkiem z płynnym żółtkiem i zupa szparagowa. Z mniej ogranych smaków zrobiłam sałatkę ziemniaczana ze szparagami i kaszę pęczak ze szparagami. W końcu sezon na szparagi jest […]

Pęczak z mandarynkami i orzechami włoskimi

Pęczak z mandarynkami i orzechami włoskimi

Jakie jest wasze ulubione danie do zabrania do pracy? Ja ostatnio pokochałam pęczak. Można go zjeść na ciepło i na zimno, przechowywany w pudełku lunchowym z dobrym sosem nabiera pięknego aromatu i kształtu. Prawie jak w “Lalce” Prusa, gdzie na srebrnym półmisku jako rarytas podawano […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Bitnami