Ryż z wołowiną po koreańsku

Ryż z wołowiną po koreańsku

Inspiracją dla dzisiejszego obiadu jest bibimbap  – jedna z najbardziej popularnych koreańskich potraw. Podstawą tego dania jest ryż. Powinna znaleźć się w nim także pikantna kiszonka i smażona wołowina, ale pozostałe składniki można dowolnie wymieniać. Ja lubię tofu i marchewkę po koreańsku, dlatego dodałam je do tego dania. Jeśli chcecie przepis na prawdziwy koreański bibimbap zajrzyjcie do książki „Tradycje kulinarne Korei

Składniki na 2 porcje
250 g wołowiny

1 ząbek czosnku przetartego przez praskę
2 łyżeczki sosu sojowego
pól łyżki oleju sezamowego
pieprz

woreczek ryżu

tofu pokrojone w plasterki

Opakowanie kupnego kimczi albo:
marchewka po koreańsku – tutaj przepis
kimczi albo inna kiszonka – tutaj przepis

Zaczynamy od przygotowania marchewki i kimczi poprzedniego dnia. Jeśli się śpieszymy wystarczy kupne kimczi, które dostępne jest w każdym sklepie azjatyckim.
Wołowinę kroimy w kostkę, dodajemy 2 łyżeczki sosu sojowego, pół łyżeczki oleju sezamowego, rozdrobniony ząbek czosnku, pieprz.  Smażymy aż będzie miękka.
Gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Układamy na talerzu gorący ugotowany ryż, a na nim po okręgu oddzielnie każdy ze składników, czyli plasterki tofu, surówki i usmażoną wołowinę. Podajemy natychmiast, żeby nie ostygło.

bibimbap


Related Posts

Szyszki z ryżu z cynamonem

Szyszki z ryżu z cynamonem

Pamiętacie jak robiło się szyszki z ryżu? To smak dzieciństwa, który można kupić na każdym jarmarku i często w parkach. Jednak te kupne nie były robione z najlepszych składników. Różnica w smaku, gdy spróbujemy domowych szyszek jest powalająca. A wystarczy rozpuścić krówki z masłem. Nie […]

Kimczi

Kimczi

Niedawno założyłam sobie konto na Netflixie i nadrabiam zaległości w filmach kulinarnych. Zwykle są strasznie nudne, ale trafiłam na perełkę czyli “Cooked” na podstawie książki Michaela Pollana. To kulinarna opowieść o czterech żywiołach, bez których nie moglibyśmy gotować. Ziemia to wg. Pollana mikroorganizmy, które odpowiadają […]



1 thought on “Ryż z wołowiną po koreańsku”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Bitnami