“Razem w kuchni” – recenzja

“Razem w kuchni” – recenzja

Wspólne gotowanie z dziećmi wyrabia im smak i zdrowe nawyki żywieniowe, które zostaną z nimi na zawsze.

To bliskość i ciepło. Szansa na to, żeby usiąść przy wielopokoleniowym stole i nauczyć dzieci, żeby jadły to co my. Podobnie jak Dagmar Cramm, autorka “Dziecięcego menu dla całej rodziny” Razem uczy, że najważniejszym czynnikiem kształtującym u dziecka zdrowe nawyki jest pozytywny przykład dawany przez rodziców.
Zosia Cudny prowadzi bloga makecookingeasier.pl i gotuje ze swoją śliczną córeczką Hanią. W swojej nowej książce opiewa uroki mieszkania w domu z ogródkiem, gdzie możemy żyć sezonowo i mieć naturę na talerzu. Dzieli się przepisami mamy i wspomnieniami z wakacji w Toskanii czy Paryżu.
Uczy jak gotować z dzieckiem, ale bez nierealistycznych oczekiwań. Przecież wyszorowana kuchnia i gotujący z nami maluch nie dadzą się połączyć, ale ważniejsza jest samodzielność i zdrowe nawyki dziecka, niż idealny porządek.
Co gotują Hania i Zosia? Sporo jest zup i dań mącznych jak makarony czy gnocchi. Desery są oczywiście zdrowe i często migdały zastępują mąkę. Mamy sporo pomysłów na urodziny bliskich i kinderbale np. torty czy lody na patyku. Jest też trochę przepisów na proste dania, które dziecko może przygotować w prezencie dla mamy czy taty i pomysły na proste dania, które mama może błyskawicznie przygotować tylko dla siebie, gdy nie ma w domu dzieci.
Co bym ugotowała z tej książki?
Dobrze wyglądają wytrawne drożdżowe warkocze, a ze słodkich dań: migdałowe czekoladki, lody z malinową granolą, tort pana cotta i siemianka, czyli rodzaj smoothie bowl z siemienia lnianego. Ta ostatnia zupka na pewno będzie gościć na moim stole, bo uwielbiam kisiel owocowy.

razem-w-kuchni

 

Razem w kuchni
Autor: Zosia Cudny
Wydawnictwo: Dom Wydawniczy Rebis
Data premiery: 2016
Ilość stron: 320
Okładka: twarda


Related Posts

“Smak chili, smak życia” – recenzja

“Smak chili, smak życia” – recenzja

Czy da się opowiedzieć całe swoje życie poprzez kolejne dania wykwintnej kolacji? Eve, bohaterka tej książki gotuje właśnie taką ucztę, która symbolizuje jej wejście w dorosłość. Każda potrawa z czymś się kojarzy, coś znaczy. Eve poznajemy zawsze pośrednio, poprzez postacie, które mają z nią coś wspólnego. Jest postacią drugoplanową w historiach jej […]

“Słoiki na słodko i na słono” jako pomysł na klub obiadowy w pracy

“Słoiki na słodko i na słono” jako pomysł na klub obiadowy w pracy

Słoiki z wydawnictwa Buchmann nie są przeznaczone dla dzieci w Warszawie, tylko dla nas do pracy, żebyśmy mogli zabrać sobie do biura coś pysznego. Co będzie potrzebne? Oczywiście słoik, może być też pudełko lunchowe (ale wtedy nie olśnimy kolegów z biura piękną, kolorową kompozycją), oraz ułożone warstwowo składniki. Jest to współczesna kuchnia, która nie boi się egzotycznych smaków i dodatków kuchni […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *