“Pysznie dla rodziny i przyjaciół”-recenzja

“Pysznie dla rodziny i przyjaciół”-recenzja

Czy domowe spotkania wśród rodziny i przyjaciół kojarzą się Wam ze zmęczoną i wściekłą matką i kłótniami o polityce? Ale przecież wcale nie musi tak być. Przecież w domu czujemy się swobodniej, jest taniej, mamy większą kontrolę nad jakością składników i możemy jeść zdrowiej.
Ta wyjątkowa książka opowiada właśnie nie tylko o pasji do jedzenia, ale tez pasji do gotowania dla innych i urządzania domowych przyjęć.
Sztuka ta będzie prostsza niż myślisz. Wystarczy, że zamiast 12 dań jak na Wigilię przygotujesz przystawkę, danie główne i deser wg. gotowego menu zaproponowanego przez Joannę Drzazgę. Autorka ma doświadczenie w wydawaniu proszonych obiadów, ponieważ jest żoną dyplomaty.

Każdy zestaw jest dobrany, żeby tworzyć zbilansowaną całość, jest prosty, często można go przygotować poprzedniego dnia lub na kilka godzin przed wizytą gości, żeby nie musieć robić 10 rzeczy na raz, gdy goście już przyjdą. Dania są łatwe do przyrządzenia dla większej grupy osób i zawiera informacje, kiedy zacząć prace nad przygotowaniem dania i jak odpowiednio rozłożyć prace.
Mocną stroną przepisów, oprócz prostoty (po co stać całą noc przy garach, skoro najlepszy deser to jogurt z miodem i orzechami), jest tez wykorzystywanie różnorodnych przypraw i ziół, oraz inspiracja klasykami francuskiej kuchni, które zwykle smakują każdemu.
Cieszę się, że mam tę książkę na półce i na pewno będę korzystać z zawartych w niej przepisów.
Smakowicie wygląda pain perdu, sałatka z bobem, terrina z łososiem, rosti, makaron z anchois i sałatka z ciecierzycy.
Jestem zachwycona. Jedyna uwaga, że dość trudno korzysta się z indeksu, np. infografika, która wg. indeksu jest na stronie 150, naprawdę jest na 156 i nie mogłam jej znależć. Ale opłaciło się, bo infografiki z tej książki są bardzo przydatne np:
pysznie2

Jak przygotować domowe przyjęcie?
Ważne jest żeby uniknąć nerwowej atmosfery i zaplanować wszystko wcześniej. Ważne też, żeby mieć zaplanowane więcej czasu na zakupy, żeby móc kupić dobre składniki, bo to połowa sukcesu.
Kiedy goście przychodzą, nie musimy natychmiast podawać dań jednego za drugim. Dajmy im czas na rozmowę, poprośmy o pomoc, upewnijmy się, że jest czas pomiędzy posiłkami na wypicie kieliszka wina w spokoju.
Najważniejsza porada, to żeby się dobrze bawić, bo chwile z bliskimi są przecież bezcenne.

Pysznie dla rodziny i przyjaciół
Autorki:Gosia Wieruszewska, Joanna Drzazga
Wydawnictwo: Muza
Oprawa: miękka
Rok wydania:2016


Related Posts

“Smak chili, smak życia” – recenzja

“Smak chili, smak życia” – recenzja

Czy da się opowiedzieć całe swoje życie poprzez kolejne dania wykwintnej kolacji? Eve, bohaterka tej książki gotuje właśnie taką ucztę, która symbolizuje jej wejście w dorosłość. Każda potrawa z czymś się kojarzy, coś znaczy. Eve poznajemy zawsze pośrednio, poprzez postacie, które mają z nią coś […]

“Słoiki na słodko i na słono” jako pomysł na klub obiadowy w pracy

“Słoiki na słodko i na słono” jako pomysł na klub obiadowy w pracy

Słoiki z wydawnictwa Buchmann nie są przeznaczone dla dzieci w Warszawie, tylko dla nas do pracy, żebyśmy mogli zabrać sobie do biura coś pysznego. Co będzie potrzebne? Oczywiście słoik, może być też pudełko lunchowe (ale wtedy nie olśnimy kolegów z biura piękną, kolorową kompozycją), oraz […]




Bitnami