Pulpeciki z macy do rosołu

Pulpeciki z macy do rosołu

Takie kulki z macy to klasyka kuchni żydowskiej, którą warto przenieść do własnej kuchni, jeśli mamy ochotę na coś treściwego, prostego w wykonaniu i szybkiego do rosołu. Podstawowy przepis na takie pyzy z macy znalazłam w książce “Smaki Izraela”, ale doprawiłam go cebulą, natką i czosnkiem. Uwielbiam rosół, ale zwykłe drobne kluseczki to dla mnie za mało, a kulki z macy są idealne – zdecydowane w smaku, sycące i tradycyjne. Czego chcieć więcej?

 

 

Składniki na 4 osoby (po 4 kulki z macy na osobę):

 

90 g drobno pokruszonej macy (7 kawałków)

2 jajka

łyżka wody

2 łyżki posiekanej pietruszki

łyżka smalcu np. gęsiego

ząbek czosnku przetarty przez praskę

pół małej cebuli pokrojonej w kosteczkę

łyżka mąki

sól i pieprz do smaku

 

litr domowego rosołu

 

natka pietruszki do posypania gotowej zupy

Kulki z macy do rosołu

Jak zrobić rosół z kulkami z macy?

Do pokruszonej macy wbić jajka, dodać wodę, pietruszkę, smalec, czosnek, cebulę i mąkę. Przyprawić szczyptą soli i pieprzu i dokładnie wymieszać. Odstawić na chwilę, żeby maca zmiękła. Przy pomocy łyżki do lodów formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego kulki urosną w czasie gotowania. Z powyższych proporcji ciasta powinno wyjść 16 kulek, które można w jednej turze ugotować w garnku.

Kulki gotujemy w rosole, z którym będziemy go podawać przez 20 minut.

Zupę podajemy z kulkami (4 na osobę) i natką pietruszki.

 

Lubisz moje  wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!


Related Posts

Zupa z marakui i białej czekolady

Zupa z marakui i białej czekolady

To kolejny przepis inspirowany “Francuską Nigellą”, czyli  Trish Deseine, autorką przewodnika “Paryskie Smaki”. Zupkę robi się w 2 minuty, ale trzeba uważać, żeby nie przedawkować, bo marakuja i jej przepyszne jadalne pestki jest kwaskowata i nie czujemy, jak właśnie zjadłyśmy pół tabliczki czekolady. Pamiętaj, że […]

Zupa z pesto z arbuzem i melonem

Zupa z pesto z arbuzem i melonem

Inspiracją do tego dania jest zimowa prowansalska zupa z pesto, czyli soupe au pistou, oraz książka włoskiego szefa kuchni  Carlo Craco „Na początku był arbuz z solą. Podróż do centrum smaku”.  Zupę wolę zmiksowaną jako zupę krem, a żeby bardziej pasowała do pięknego lata, podaję ją […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Bitnami