Najlepsze przepisy z grzybami

Najlepsze przepisy z grzybami

Grzybobranie to nasz sport narodowy. To co zbierzemy, zjadamy od razu, albo suszymy na zimę. Jesienna i zimowa kuchnia nie może się przecież obyć bez grzybów i  smaku umami.

Wrzesień i październik to  sezon grzybowy, kiedy na naszych stołach królują makaron z grzybami, grzyby w śmietanie, pierogi, bigos i zupy grzybowe.

A przecież dania z grzybami możemy jeść przez cały rok, bo grzyby można kupić suszone i orientalne np. shitake. Z grzybów można przygotować pyszny sos i zupę.

Są też grzyby marynowane i mrożone.

Grzyby to też niestety dużo czyszczenia i sprzątania, ale z bałaganem łatwo uporamy się, dzięki produktom do sprzątania marki Gosia, które można kupić w sklepie domowykoszyk.

ścierki

A jakie są najlepsze przepisy z grzybami?

bigos z cukini

Cukinia z grzybami

Duszona cukinia z grzybami jest pyszna, zwłaszcza jeśli lubicie leczo i chcecie przetestować bardziej grzybową, zimową wersję.

Składniki:

  • 50 g podgrzybków 
  • 100 g kurek
  • 100 g szpinaku — może być mrożony lub świeży
  • 2 cebule obrane i pokrojone na półplasterki
  • czerwona papryka – oczyszczona i pokrojona na plasterki
  • 3 małe cukinie pokrojone w długie cienkie paski
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju

Przepis na cukinię z grzybami.

Podgrzybki ugotować do miękkości i pokroić w paski.

Wodę po ugotowanych grzybach przelać do dużego garnka, w którym będziemy gotować bigos. Dodać kurki, paprykę, szpinak i cukinię.

Gotować pół godziny, a potem dodać sos sojowy i olej.

Zupa grzybowa z topinamburem

Zupa grzybowa z topinamburem

Składniki:

  • 250 g suszonych grzybów – u mnie miks borowików i podgrzybków – zalanych wrzątkiem i namoczonych przez noc
  • pęczek włoszczyzny – obranej i umytej, pokrojonej na połówki
  • cebula – obrana i przekrojona na pół
  • po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • duża szczypta kminku, rozmarynu, tymianku, soli i pieprzu
  • kilka listków laurowych
  • 5 suszonych plasterków jabłek
  • 5 suszonych śliwek bez pestek + po jednej na każdy talerz do podania
  • 5 bulw topinamburu – obranych lub oskrobanych
  • 100 ml wiśniówki – pół kieliszka na każdą porcję
  • olej tłoczony na zimno do dekoracji
  • szczypiorek lub dymka do dekoracji – posiekany

Pełny przepis – kliknij tutaj:

Zupa z kurczakiem, mlekiem kokosowym i brokułami

Zupa z kurczakiem, mlekiem kokosowym i grzybami shitake

Składniki:

  • ząbek czosnku pokrojony w plasterki
  • szalotka – pokrojona w piórka
  • pół piersi kurczaka pokrojone w grubą kostkę
  • 6 suszonych grzybów shitake — zalane wrzątkiem i zostawione do namoczenia na 10 minut
  • różyczki z brokuła
  • marchewka pokrojona w talarki
  • pół czerwonej papryki pokrojonej w paski
  • pół szklanki wody
  • łyżka sosu rybnego
  • łyżka pasty czerwone curry
  • 2 liście limonki kafir (mrożone)
  • puszka mleka kokosowego (na koniec)

Przepis na zupę z mlekiem kokosowym i kurczakiem

Kurczaka lekko obsmażamy na patelni. Czosnek, szalotkę, marchewkę, namoczone grzyby, paprykę i brokuła dusimy 10 minut ze szklanką wody i podsmażonym kurczakiem.

Po wyłączeniu palnika dodajemy liście limonki kafir, sos rybny i puszkę mleka kokosowego. Podgrzewamy i wylewamy zupę na talerze.

Makaron z kurkami

Makaron z kurkami

Bez kurek nie ma jesieni. Klasyczny przepis na makaron z kurkami można podrasować, dodając boczek i makaron gryczany soba.

Składniki:

  • makaron gryczany soba – 2 porcje
  • 100 g boczku drobno pokrojonego w cienkie paski
  • 200 g kurek – umytych i wysuszonych
  • cebula – pokrojona w piórka
  • całe jajko
  • żółtka z 2 jajek
  • 2 łyżki startego sera pecorino
  • duża szczypta pieprzu

Przepis na makaron z kurkami

Boczek podsmażyć na patelni, kiedy tłuszcz się wytopi, dodajemy cebulę i kurki. Podsmażamy. W miseczce mieszamy jajka, ser i pieprz. Gotujemy makaron al dente. Odsączamy go i dodajemy na patelnię do usmażonych kurek wraz z kilkoma łyżkami wody. Zalewamy masą jajeczną i mieszamy. Podajemy od razu.

Marynowane grzybki

Marynowane grzybki

Składniki:

  • kilo małych leśnych grzybów (podgrzybki, borowiki, maślaki, rydze)
  • cebula pokrojona w piórka
  • mała marchewka pokrojona w grube plasterki
  • zalewa:
  • litr wody
  • szklanka octu
  • czubata łyżka soli
  • kilka listków laurowych, po kilka kulek pieprzu, ziela angielskiego i gorczycy na każdy słoik
  • 2-3 średnie słoiki – wyparzone

Jak przygotować grzybki marynowane?

Grzybki myjemy, czyścimy i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez pół godziny. Odcedzamy i przygotowujemy zalewę, mieszając wodę, ocet, przyprawy i sól. Zagotowujemy zalewę.

W słoiku układamy grzyby z cebulą, marchewką i zalewamy zalewą (pilnując, żeby przyprawy zostały równo rozdzielone pomiędzy wszystkie słoiki), zakręcamy wieczka i pasteryzujemy 10 minut odwrócone do góry dnem w garnku z gotującą się wodą.


Related Posts

Zupa grzybowa z topinamburem i suszonymi owocami

Zupa grzybowa z topinamburem i suszonymi owocami

Święta, święta i po świętach. Są jednak takie zimowe smaki, na które sezon nie kończy się tak szybko. Osobiście mogłabym jeść wszystkie wigilijne dania przez cały rok codziennie, ale szczególnie lubię zupę grzybową. Zwłaszcza z topinamburem i szuszonymi owocami. Co roku jesienią staram się pójść na grzyby, nawet jeśli mam czas odwiedzić tylko lasek, który rośnie blisko mojej działki. Jest […]

Zapiekanka warzywna z ziemniakami i serem

Zapiekanka warzywna z ziemniakami i serem

Zima to czas na warzywne zapiekanki. Poprawiają nam humor, są sycące i robią się same w piekarniku, kiedy my grzejemy się pod kocem czy przy kominku. Zawsze też zostaje jakaś dokładka, którą można zabrać do pracy, albo szybko odgrzać sobie po przyjściu do domu. Kiedy nie ma dużo świeżych warzyw, do naszej zimowej zapiekanki trafiają oczywiście ziemniaki, grzyby, soczewica i pomidory […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.