Najlepsze przepisy z dynią w roli głownej

Najlepsze przepisy z dynią w roli głownej

Jesień to czas, kiedy rządzi dynia. Czas kiedy zupa dyniowa musi być. Albo lody waniliowe z olejem z pestek dyni. Podobnie jak halloweenowa latarenka z dyni, amerykańskie ciasto dyniowe, gnocchi z dyni, sałatki, desery i oczywiście klasyki typu kawa pumpkin spice, której szybko będziemy mieć dosyć.
Każda szanująca się blogerka i każda para zakochanych jedzie wtedy na dyniową farmę, żeby zrobić sobie zdjęcie z wielkimi dyniami. Na szczęście możemy sobie zrobić dynię w occie i zamrozić trochę puree, żeby ta chwila trwała jeszcze dłużej. Drugi taki moment się jednak nie powtórzy aż do przyszłego roku.
Pestki z dyni też są dostępne przez cały rok, ale to nie to samo. Niech zacznie się dyniowe szaleństwo, bo przecież dynie jemy głównie jesienią
Najbardziej lubię hokkaido i piżmową, ale jest tyle odmian dyni i każda z nich dobrze się sprawdzi w innym daniu.

Większość przepisów wykorzystuje puree z dyni, wiec można je przygotować hurtem i mieć do wielu dań. Wystarczy upiec w piekarniku do miękkości dynię, zmiksować, a nadmiar zamrozić na póżniej.

Jakie są moje ulubione dyniowe smaki?

  1. Sernik na zimno z syropem klonowym, orzechami i dynią

Jakie są smaki jesieni? Orzechy, dynia, pestki dyni i syrop klonowy. Najlepszy jest taki kanadyjski, który można kupić w Kuchniach Świata.

kilo serka naturalnego w wiaderku lub twarogu mielonego na sernik
opakowania serka mascarpone (ok. 250 g)
szklanka puree z dyni hokkaido (ok. połówki małej dyni hokkaido upieczonej i zmiksowanej)
3 łyżki miodu syropu klonowego
łyżki ekstraktu waniliowego
garść posiekanych orzechów włoskich
garść wyłuskanych pestek dyni
⅓ tabliczki gorzekiej czekolady – drobno posiekanej
duża szczypta cynamonu

gaza opatrunkowa z apteki (półmetrowa) do odsączenia na durszlaku
pestki dyni, połówki orzechów i czekoladki do dekoracji
syrop klonowy do polania

Przepis na sernik na zimno z syropem klonowym, orzechami i dynią
Wszystkie składniki wymieszać. Durszlak lub duże sito wyłożyć gazą i przelać na nie masę. Zostawić na noc do odsączenia w lodówce. Rano przełożyć na talerz a gaze wyrzucić. Udekorować połówkami orzechów, czekoladkami lub posiekaną czekoladą i pestkami z dyni. Polać 3 łyżkami syropu klonowego.

Sernik na zimno z syropem klonowym, orzechami i dynią

2. Sernik dyniowo – migdałowy

Jesienią jest zimno, więc może jednak sernik na ciepło – pieczony. Dynia nie wpływa na jego smak sernika, ale nadaje piękny pomarańczowy kolor.

Składniki na okrągłą formę jak do tarty o średnicy 26 cm:
120 g masła + trochę do posmarowania formy
250 g cukru pudru
sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej lub otarta skórka z pomarańczy,
po łyżeczce kardamonu i cynamonu
szklanka surowej dyni startej na tarce i odsączonej (może być też puree)
4 jajka – osobno żółtka i białka
250 g zmielonych migdałów (zostawiamy garstkę do posypania formy do pieczenia)
500 g twarogu na sernik (zmielonego) lub pół wiaderka serka na sernik
płatki migdałów do dekoracji

Zobacz pełny przepis tutaj.

zupa z dyni

3. Zupa z dyni i ananasa

Przepis jest z warsztatów Agaty Wojdy. warsztaty były o winach niemieckich, ale zapamiętałam głównie patent na łączenie dyni z ananasem i białym winem. Jest pysznie!

Składniki na zupę z dyni i ananasa:
kilo dyni pokrojonej w kostkę
75 g masła
puszka mleka kokosowego
szklanka bulionu
łyżka pasty curry
2 łyżki sosu rybnego

otarta skórka i sok z limonki

sok z cytryny
łyżka miodu
1,5 cm kawałek imbiru startego na tarce
pół łyżeczki papryki w płatkach

pół pęczka kolendry
pół świeżego ananasa
kumin do posypania
4 łyżki orzeszków ziemnych do podania

Zobacz pełny przepis tutaj.
Grzane piwo dyniowe

4. Grzane piwo dyniowe

Lubicie grzane piwo i pumpkin spice latte? Jesienią nasza kuchnia pachnie dynią i piernikiem, więc można połączyć te 2 przysmaki w grzane piwo dyniowe.

Składniki na piwo dyniowe:
500 ml jasnego piwa
2 łyżki miodu
po 1/4 łyżeczki cynamonu, mielonych goździków, imbiru (lub ¾ łyżeczki przyprawy do piernika)
pół łyżeczki kurkumy
2 czubate łyżki puree z dynii (zmiksowana upieczona dynia hokkaido)

Zobacz pełny przepis tutaj.
Sałatka z dynią na ciepło

5. Sałatka z dynią na ciepło

Jesień to czas na rozgrzewające dania, więc nawet sałatki można wtedy jeść na ciepło. Większość składników tej sałatki rośnie na mojej działce, wystarczy dodać sos i sałatę.

Składniki na sałatkę z dynią:
garść roszponki lub miksu sałat
jabłko
sok z całej cytryny
pół małej dyni ze skórką (hokkaido)
duża łyżka sezamowej tahini
3 orzechy włoskie do dekoracji
pieprz

Zobacz pełny przepis tutaj.

grzanki z dyni

6. Grzanki z dyni i żółtego sera

Dynia piżmowa świetnie się nadaje na grzanki, bo nasiona są tylko w gruszkowatej większej części, a całą górę można pokroić na okrągłe plasterki. Jeśli za oknem jest zimno i nie chce nam się iść do sklepu po bułki, to możemy zrobić je z dyni.

Składniki na grzanki z dyni:
dynia piżmowa pokrojona na plasterki ok. 1 centymetra
100 g tartego żółtego sera
kupny sos pesto
listki bazylii do dekoracji
pieprz

Zobacz pełny przepis tutaj.


Related Posts

Jesień – jak jeść bardziej sezonowo jesienią

Jesień – jak jeść bardziej sezonowo jesienią

Jakie są typowe sezonowe warzywa i owoce w czasie jesieni? Jesień to chyba najłatwiejsza pora roku dla osób, które starają się jeść głównie sezonowe warzywa i owoce. Kiedy już zmokniemy, zmarzniemy i zdziwimy się, że tak szybko zrobiło się ciemno, wystarczy wejść do dowolnego sklepu […]

Tarta z gruszek i truskawek jak szarlotka

Tarta z gruszek i truskawek jak szarlotka

To ciasto powstało trochę z tęsknoty za rabarbarem i jego pięknym czerwonym kolorem w wypiekach, trochę z miłości do truskawek a trochę z zachwytu nad smakiem cynamonu w klasycznej szarlotce z jabłek. Gruszki przecież też mają wiele odmian do pieczenia i też dobrze smakują z […]




%d bloggers like this: