Przepisy z warsztatów z Davidem Gaboriaud

Przepisy z warsztatów z Davidem Gaboriaud

W zeszłym tygodniu byłam na warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Davida Gaboriaud w pięknej willi Dom Mokosza na Mokotowie. David Gaboriaud gotował z wykorzystaniem smaków lata i soków Fortuna Bio z owoców i warzyw pochodzących z upraw ekologicznych.

Burak z jabłkiem stał się bazą do sosu a sok pomidorowy został przerobiony na zupę.

warsztaty gotowania

Fortuna Bio to czysty skład i opakowania bez plastiku, które mogą być w 100% recyklingowane.

A na letni obiad będzie dziś przystawka z truskawek, fety i arbuza, zupa pomidorowa i tosty francuskie z przepisu Davida Gaboriaud.

warsztaty gotowania

Sałatka z arbuzem i truskawkami

Składniki:
300 g arbuza pokrojonego w kostkę
200 g truskawek pokrojonych na pół
4 łyżki pokruszonej fety
listki mięty do dekoracji
Dressing:
6 łyżek oliwy z oliwek
2-3 łyżki soku z cytryny
łyżka miodu
kilka listków mięty -drobno posiekanych
łyżkę soku FORTUNA BIO 100% tłoczony Burak, jabłko, czarna porzeczka
szczypta soli

Przepis na sałatkę z arbuzem i truskawkami
Włóż wszystkie składniki dressingu do słoika.
Strząśnij energicznie przez kilkanaście sekund.
kładniki sałaty ułóż na talerzu. Polej dressingiem, udekoruj listkami mięty i zjedz od razu.

Zupa pomidorowa z dodatkiem pieczonej papryki i mozzarelli

Zupa pomidorowa z dodatkiem pieczonej papryki i mozzarelli

Składniki:
600 ml soku pomidorowego
2 pomidory malinowe
papryka czerwona upieczona z czosnkiem i wędzoną papryką
kulka mozzarelli
2-3 kromki ciabatty
listki bazylii do
dekoracji
4 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz

Przepis na zupę pomidorową z papryką i mozzarellą
Kromki ciabatty pokrój w kosteczkę i podsmaż na patelni z dodatkiem oliwy na złoty kolor.
Pomidory zmiksuj na gładką masę z sokiem pomidorowym.
Podgrzej w garnku i dopraw do smaku solą i pieprzem. Paprykę pokrój w paski.
Mozzarellę porwij na kawałki.
Zupę podaj z paskami papryki, grzankami i kawałki mozzarelli.
Udekoruj listkami bazylii.

Tosty francuskie z jabłkiem

Tosty francuskie z jabłkiem

Składniki:
2 kromki chałki lub brioszki
jajko
szklanka mleka
szklanka soku jabłko i gruszka
40 g masła
sól

Przepis na tosty francuskie z jabłkiem
Sok wlej do rondelka i gotuj na wolnym ogniu aż sok się zredukuje i zrobi się gęsty.
Dodaj 20 g masła i wymieszaj aż się połączy ze zredukowanym sokiem. Dodaj szczyptę soli. Odstaw.
Jajko ubij z mlekiem. Kromki chałki zanurz w mleku i podsmaż na rozgrzanej patelni na reszcie masła na złoty kolor z obu stron.
Wyciągnij z patelni i odsącz z nadmiar tłuszczu na papierze ręcznikowym.
Jabłka pokrój w cienkie plasterki lub na zapałki.
Gotowy tosty ułóż na talerzu i serwuj polany zredukowanym sokiem i posypany jabłkiem.


Related Posts

Przepisy z warsztatów Andrzeja Polana

Przepisy z warsztatów Andrzeja Polana

Dziś gotujemy z Andrzejem Polanem i z olejem rzepakowym dzięki przepisom z warsztatów Studio Cook Up.

Najlepsze przepisy na lato

Najlepsze przepisy na lato

Lato to sezon na bób, pomidory, fasolkę, ale to też podróże i egzotyczne smaki jak okra czy hiszpańskie papryczki w formie tapas. To najsmaczniejsza pora roku, ale warto się pospieszyć, bo sezon jest krótki.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.