Najlepsze przepisy z boczkiem i bekonem

Najlepsze przepisy z boczkiem i bekonem

Szczerze mówiąc mogłabym spokojnie żyć bez mięsa i gdybym trafiła na jakąś wege wyspę, to bym mi nie brakowało niczego oprócz smażonego boczku. Mam dla niego prawdziwą słabość zwłaszcza kiedy mam kiepski humor, bo tłuszcz jest nośnikiem smaku i najlepszym comfort foodem.

Pogoda w maju nas nie rozpieszcza – trzeba sobie jakoś radzić.
Nic dziwnego, że bekon odgrywał zawsze tak ważną rolę w kuchni północnej Europy, gdzie nie ma słońca przez 7 miesięcy w roku a wiosna też bywa kapryśna.

Moim odkryciem jest też to że możemy kupić paczkę pokrojonego w kostkę boczku, wrzucić do zamrażalki i mieć na czarną godzinę. Potem wystarczy mieć w kuchni dowolny makaron, trochę sera i obiad gotowy! Taki boczek to doskonała baza do minimalistycznych włoskich dań jak carbonara, które nie wymagają żadnych umiejętności, a robią wrażenie nawet na randce czy kolacji, gdzie liczy się intensywny smak i efekt.

Poza tym to taki powrót do korzeni. W babcinych przepisach w każdej zupie był boczek a na każdej porcji ziemniaków skwarki. Zestawienie wyszło mi bardzo włosko – azjatyckie, więc nie musicie się obawiać, że wyjdzie zbyt konserwatywnie.

Jakie są moje ulubione dania z boczkiem czy bekonem?

pizza z boczkiem

Pizza z boczkiem

Ciasto (składniki na 2 blaty – drugi można zamrozić)
200 g mąki (najlepiej chlebowej)
pół łyżeczki soli
łyżeczka drożdzy instant
łyżka oliwy
100 ml wody

Dodatki na każdą pizzę:
2 ziemniaki (umyte i obrane)
100 g mascarpone
szalotka lub mała cebula + ząbek czosnku
50 g twardego żółtego sera startego na tarce (u mnie parmezan) – zostawić garstkę do dekoracji
50 g boczku pokrojonego w drobną kostkę
pęczek szczypiorku lub dymki – drobno posiekany
8 listków bazylii do dekoracji
sól i pieprz (świeżo mielony)

Przepis na pizzę z boczkiem i serem
Suche składniki na ciasto wymieszaj i stopniowo wlewaj łyżkę oliwy i wodę. Wyrabiaj przez 5 minut aż ciasto będzie elastyczne i miękkie. Jeśli ciasto lepi się do rąk czy blatu możesz natłuścić dłonie i blat oliwą.
Piekarnik nagrzej do 250 stopni. Ziemniaki pokrój w cienkie plasterki, skrop pieprzem, solą i oliwą i piecz kilka minut w piekarniku na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, żeby nie były surowe. Nie muszą się zrumienić, bo będziemy je jeszcze dopiekać na pizzy.
W tym czasie wymieszaj mascarpone z posiekaną szalotką, serem żółtym, szczypiorkiem i szczyptą pieprzu.
Blachę do pieczenia posmaruj oliwą i rozwałkuj na niej połowę ciasta do pizzy. Posmaruj środek pizzy mascarpone z przyprawami. Ciasto może się kurczyć, ale wtedy po prostu przyciśnij je dodatkami i rozciągnij brzegi. Wyjmij ziemniaki z piekarnika i ułóż je na pizzy zostawiając margines na brzegi ciasta bez dodatków. Posyp boczkiem pokrojonym w drobną kostkę i skrop oliwą.
Piecz 10 minut w 250 stopniach aż brzegi pizzy się zrumienią. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii, odrobiną tartego sera i posyp pieprzem.
Jeśli pieczesz pizzę z całej ilości ciasta (albo 2 pizze dla 2 osób) to po prostu zwiększasz ilość dodatków.

szałot ziemniaczana sałatka z boczkiem

Szałot – śląska ziemniaczana sałatka z boczkiem

Śląska kuchnia jest najlepsza. Jest prosta, sycąca i powstaje z tanich, łatwo dostępnych składników. Jednym z najprostszych i najszybszych dań jest szałot, czyli śląska sałatka ziemniaczana. Niby zwykła, ale nie może obyć się bez boczku.

Składniki na 3 porcje:

kilo młodych ziemniaków ugotowanych w mundurkach
4 kiszone ogórki – pokrojone wzdłuż na ósemki
pół małej cebuli drobno posiekanej
150 g boczku pokrojonego w kostkę i wysmażonego na suchej patelni
świeżo mielony pieprz
4 łyżki sosu winegret
3 małe korniszony do dekoracji – przekrojone na połówki

Przepis na szałot

Ziemniaki w mundurkach pokrój i ułóż na talerzu, dodaj cebulę, pokrojone ogórki i skwarki razem z tłuszczem, udekoruj korniszonami. Przypraw pieprzem i polej sosem winegret, wstaw na godzinę do lodówki i podawaj na zimno.

Makaron gryczany z sosem all’Amatriciana - soba Amatriciana

Makaron gryczany z sosem all’Amatriciana – soba Amatriciana

Amatrice to mała miejscowość we włoskich regionie Lacjum, która trafiła na pierwsze strony gazet po trzęsieniu ziemi kilka lat temu. Wcześniej była znana ze swojego flagowego dania – makaronu z boczkiem, pomidorami i serem. To taka carbonara dla osób, które lubią sos pomidorowy. Pyszota! Zwykle przygotowuje się to danie z makaronem spaghetti, bucatini lub rigatoni, ale dziś będzie wersja dla osób, które lubią zdrowsze wersje niezdrowych dań –  z  makaronem gryczanym soba – do kupienia w Kuchniach Świata.

Składniki:
2 porcje makarony soba (50 g suchego)
100g boczku lub podgardla pokrojonego w drobną kostkę
puszka pomidorów razem z zalewą lub podobna ilość passaty pomidorowej  i kilka pomidorków koktajlowych
świeżo mielony pieprz
70 g twardego sera – np. pecorino romano – startego na drobnej tarce

Jak przygotować spaghetti all’Amatriciana?
Na patelni podsmażyć boczek aż będzie chrupki a potem wybrać skwarki łyżką a na tłuszczu podsmażyć pomidory z puszki razem z zalewą.
Ugotować makaron al dente (soba bardzo szybko jest gotowa) i dodać go na patelnię z sosem pomidorowym z odrobiną wody, w której się gotował i świeżo zmielonym pieprzem.
Przełożyć na makaron talerz, posypać smażonym boczkiem i serem. Podawać od razu.

sałatka cobb

Sałatka Cobb z bekonem

Klasyka z amerykańskich restauracji i idealna sprawa jeśli nie wiemy na co mamy ochotę (bo to mnóstwo smaków w jednym), albo mamy ochotę jednocześnie na coś zdrowego i niezdrowego (warzywa i boczek w jednym).
Składniki łatwo zapamiętać, dzięki mnemonikowi EAT COBB – Egg, Avocado, Tomato, Chicken, Onion, Bacon, Blue cheese.

Składniki:

garść sałaty lub rukoli
awokado pokrojone w kostkę i skropione łyżka soku z cytryny, żeby nie ściemniało
tarty żółty ser lub pokruszony ser pleśniowy bleu
pomidor pokrojony w kostkę
kawałek papryki pokrojony w kostkę – opcjonalnie
pierś z kurczaka, smażona lub grillowana i pokrojona w kostkę
czerwona cebula
2 jajka na twardo – pokrojone w kostkę
3 plastry bekonu usmażone i pokrojone
sos winegret z ukręcony z 5 łyżek oliwy, łyżki octu jabłkowego, łyżki miodu i ze świeżo mielonego pieprzu

Jak przegotować sałatkę Cobb?

makaron alla gricia

Makaron alla gricia

Kolejna minimalistyczna klasyka – tym razem z Rzymu. Kilka składników, kilka minut i pyszna kolacja gotowa. Bardziej minimalistyczne może już być tylko cacio e pepe,czyli makaron z serem i pieprzem.

Składniki:

pół opakowania makaronu – u mnie spaghetti, ale mogą być też rigatoni
100 g boczku albo wędzonego podgardła wieprzowego pokrojonego w drobną kostkę
ostra papryczka peperoncino (opcjonalnie)
50 g startego twardego sera (najlepiej typu pecorino)
świeżo mielony pieprz

Jak przygotować makaron alla gricia?
Na patelni podsmażyć boczek aż będzie chrupki. Jeśli chcemy to z całą papryczką peperoncino (bez krojenia jej). Makaron gotujemy i wrzucamy go na patelnie, gdzie smażył się boczek. Wyjmujemy papryczkę, jeśli tam była, dodajemy dużo świeżo zmielonego pieprzu i ser, mieszamy i podajemy od razu.

Włoska jarzynowa zupa minestrone

Składniki:
cebula pokrojona w kostkę
3 ząbki czosnku drobno posiekanego
150 g wędzonego boczku w kawałku pokrojonego w kostkę
papryczka chili
3 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę
pół selera pokrojonego w kostkę
marchewka pokrojona w kostkę
2 litry bulionu
cukinia pokrojona w kostkę
pół kapusty włoskiej poszatkowanej na cienkie paseczki
kilka łodyg selera naciowego
małe opakowanie mrożonej fasolki szparagowej pokrojonej na kawałki ok 1,5 cm
opakowanie makaronu w kształcie małych kolanek
puszka pomidorów pelati
świeża bazylia
pieprz, sól,

Jak przygotować zupę minestrone?

Akademia Kulinarna GoCook  i przepis na najlepszą zupę minestrone

Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara

Zimowy włoski klasy, którego nie mogło zabraknąć w tym zestawieniu. Tłuszcz jest nośnikiem smaku!

Składniki:
100 g boczku drobno pokrojonego
całe jajko
żółtka z 2 jajek
2 łyżki startego sera pecorino
duża szczypta soli i pieprzu
makaron – pół paczki spaghetti
Przepis na spaghetti carbonara
babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana z marchewką

Składniki:
kilo ziemniaków umytych i obranych
kilo marchewek umytych i obranych
3 cebule pokrojond w drobną kostkę
2 jajka
pół szklanki kaszy manny (nie ugotowanej)
pół szklanki oleju
po pół łyżeczki pieprzu, majeranku, papryki i cząbru
kilka plasterków boczku do wyłożenia formy i na wierzch (200 g)
kwaśna gęsta śmietana do dekoracji

Jak przygotować babkę ziemniaczaną z marchewką?

kanapka klubowa

Kanapka klubowa z boczkiem

Składniki na 2 osoby:
6 kromek pieczywa tostowego razowego
jajko na twardo
2 plasterki chudego boczku
2 plasterki szynki z indyka
ser żółty- 4 plastry
keczup wymieszany ze szczyptą cynamonu
sos zrobiony z łyżki majonezu, łyżki soku z limonki i łyżki pasty chili
masło
pomidor
2 patyczki do szaszłyków

Jak przygotować działkową kanapkę klubową?


Related Posts

Sałatka Cobb

Sałatka Cobb

Moją ulubioną sałatką z resztek jest sałatka Cobb. Potrzebne jest awokado, trochę warzyw i kotlet z kurczaka, który pozostał z obiadu. Najlepiej jakby nie był w panierce jak mój, ale resztkowym sałatkom nie zagląda się zęby. Nawet jak są tak pyszne jak ta. Podają ją w Hard Rock Cafe, ale robi się ją dosłownie chwilkę. Jest to też wariacja na temat sałatek […]

Niedzielny obiad z wieprzowiną – polędwiczka i schab

Niedzielny obiad z wieprzowiną – polędwiczka i schab

W czasie świąt wypada podać jakieś dania mięsne, nawet jeśli na co dzień nie jemy wieprzowiny. Taki zestaw możemy podać też na niedzielny obiad przez cały rok, żeby zachwycić naszych gości. Przepisy z tego zestawu pochodzą ze spotkania Magia Świąt, na które Akademii Smaku Sokołów i Dominik Moskalenko zaprosili grupę blogerów kulinarnych. Szef kuchni Sokołów przygotował […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *