Najlepsze przepisy na lato

Najlepsze przepisy na lato

Lato to sezon na bób, pomidory, fasolkę, ale to też podróże i egzotyczne smaki jak okra czy hiszpańskie papryczki w formie tapas. To najsmaczniejsza pora roku, ale warto się pospieszyć, bo sezon jest krótki.

Zobaczcie, co pysznego można ugotować latem!
Przepisy są proste, do żadnego nie będzie potrzebna waga kuchenna. Wystarczą ładne np. kwadratowe talerzepojemnik z pokrywką, żeby zabrać je na piknik.

Papryczki Padron

PAPRYCZKI PADRON

Składniki:

ćwierć kilo papryczek z Padron

2 ząbki czosnku pokrojone na plasterki
gruboziarnista sól
2 łyżki wody

Przepis na pimientos de Padron

Papryczki myjemy, dodajemy pół szklanki łyżki wody, czosnek i szczyptę soli. Dusimy 10 minut nie podnosząc pokrywy. Nakładamy na talerz, posypujemy solą i gotowe!

pak choi z hummusem

PAK CHOI Z CZOSNKIEM I HUMMUSEM Z BAKŁAŻANA


Składniki:

duża kapusta Pak Choi lub 2 małe
3 ząbki czosnku przetarte przez praskę
3 łyżki sosu sojowego
kilka kropel oleju sezamowego do dekoracji
Pasta z pieczonego bakłażana

bakłażan
2 łyżki pasty tahini
2 ząbki czosnku przetarte przez praskę
sok z całej limonki

Przepis na pak choi z czosnkiem i pastą z bakłażana

Bakłażana nakłuwamy widelcem i pieczemy 40 minut w 180 stopniach aż całkowicie zmięknie. Wkładamy do naczynia i przykrywamy pokrywą, żeby zaparował i żeby skórka łatwiej odeszła.
Obieramy ze skórki i miksujemy z tahini, czosnkiem i sokiem z limonki.

Pak choy kroimy na duże kawałki, myjemy i dusimy z czosnkiem i sosem sojowym aż liście zwiędną.
Przed podaniem układamy pastę z bakłażana na talerzu, dekorujemy pak choi i kilkoma kroplami oleju sezamowego do smaku.

okra z pomidorami

OKRA Z POMIDORAMI

Składniki:
400 g okry – im mniejsza tym lepsza
mała cebula – drobno posiekana
2 ząbki czosnku – pokrojone w plasterki
2 pomidory sparzone i obrane ze skórki
po dużej szczypcie pieprzu, soli i oregano
sok z połówki cytryny do podania

Przepis na okrę z pomidorami

Okrę umyć i pokroić na kilkucentymetrowe kawałki. Pomidory obieramy ze skórki i dusimy razem z cebulą, czosnkiem, okrą, szklana wody i przyprawami – 15 minut aż okra będzie miękka.
Przed podaniem rozdrabniamy pomidora widelcem i dodajemy sok z cytryny. Mieszamy i podajemy na ciepło.

fasolka szparagowa

FASOLKA SZPARAGOWA W POMIDORACH

Składniki:


kilo obranej i umytej fasolki szparagowej
pół kilo małych pomidorów
cebula – obrana i drobno posiekana
2 ząbki czosnku – pokrojone na plasterki
po dużej szczypcie płatków chili, pieprzu, czosnku niedźwiedziego i soli

Przepis na fasolkę w pomidorach

Pomidory zalać wrzątkiem i ściągnąć z nich skórkę.
Fasolkę włożyć do garnka – nie trzeba jej suszyć po umyciu. Dodać obrane pomidory, cebulę, czosnek i przyprawy oraz wodę, żeby przykryła fasolkę do połowy.
Gotować przez ok 15 minut.


Related Posts

Najlepsze przepisy z warsztatów gotowania

Najlepsze przepisy z warsztatów gotowania

Warsztaty kulinarne to świetna zabawa i okazja do poznania znanych postaci. Prowadzący to doświadczeni szefowie kuchni i pasjonaci gotowania.

Przepisy z warsztatów z Davidem Gaboriaud

Przepisy z warsztatów z Davidem Gaboriaud

W zeszłym tygodniu byłam na warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Davida Gaboriaud w pięknej willi Dom Mokosza na Mokotowie. David Gaboriaud gotował z wykorzystaniem smaków lata i soków Fortuna Bio



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.