Przepis na najlepszy chłodnik

Przepis na najlepszy chłodnik

Chłodnik może być botwinkowy, ogórkowy, owocowy, litewski, rosyjski czy bułgarski. Każdy jest pyszny – zwłaszcza latem, kiedy nie chce nam się gotować i kiedy tak dużo jest świeżych owoców i warzyw. Taki chłodnik jest też idealny na piknik i drugie śniadanie do pracy. Można przygotować go w większej ilości i mieć w lodówce na cały dzień letniego leniuchowania.
Klasyczny chłodnik z botwinki czy ogórka portafi zrobić każdy. Dlatego w tym zestawieniu znajdziecie mniej oczywiste smaki. Niektóre zawierają niecodzienne składniki np. pulpę z mango czy sól wędzoną. Bez problemu kupicie je przez Internet lub w sklepach typu Kuchnie świata.

Więcej letnich przepisów znajdziesz w sekcji Lato i pikniki mojego bloga.

Chłodnik z mango
1. Chłodnik z mango

Słodki, ostry, pyszny i egzotyczny. Nawet jeśli jest 40 stopni i nie chce wam się nic robić, to tak prosty przepis na pewno was przekona. Nie trzeba nawet deseru!

Składniki na 4 porcje:

duża puszka pulpy z mango – u mnie Mango Pulp Kesar 850g – schłodzona w lodóce
mała czerwona cebula pokrojona w piórka (zostawić odrobinę do dekoracji)
szklanka zimnej wody z lodówki
korzeń imbiru (ok. 3 cm) – straty na tarce
skórka otarta i sok wyciśnięty z całej limonki
po 2 łyżki oliwy, sosu tabasco i sojowego
świeżo zmielony pieprz

czerwona papryka – oczyszczona i pokrojona w drobną kostkę
ogórek szklarniowy- drobno pokrojony
pęczek rzodkiewki startej na tarce
małe opakowanie borówek – umytych
szczypta soli wędzonej

Przepis na chłodnik z mango
Pulpę z mango zblendować z cebulą, wodą , imbirem, limonką i przyprawami. Przelać do miseczek i udekorować papryką, ogórkiem, rzodkiewką i borówkami. Posypać szczyptą soli wędzonej i podawać od razu lub schłodzone w lodówce.

Chłodnik z nasion konopii
2. Chłodnik z nasion konopii

To zdrowsza i tańsza wersja alio blanco – hiszpańskiego chłodnika z migdałów i czosnku. W mojej wersji są nasiona konopii siewnej, które są źródłem nie tylko białka, ale też kwasów tłuszczowych omega-3. Nie zaszkodzi też przyznać, że chłodnik jest po prostu pyszny.

Składniki na 4 porcje:
150 g nasion konopii łuskanych
czerstwa bułka (opcjonalnie)
ząbek czosnku przetartego przez praskę
2 łyżki oleju z pestek dyni lub oliwy
sok z limonki
2 szklanki wody
szczypta soli

koperek do dekoracji
łyżka oleju z pestek dyni do dekoracji

Przepis na chłodnik z nasion konopii
Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Udekorować koperkiem i kilkoma kroplami oleju z pestek dyni.

chłodnik z melona

3. Chłodnik z melona

Jeśli zostanie nam trochę nasion konopii to jeszcze pyszniejszy jest ten chłodnik melonowy. To mój absolutny faworyt! Słodki, migdałowy, gęsty i sycący

Składniki na każdą porcje:

pół dojrzałego melona na osobę
łyżka oliwy
2 cm kawałek imbiru
2 łyżki ziaren konopii lub płatków owsianych
2 łyżki płatków migdałów podsmażonych na patelni

Przepis jest bardzo prosty – wszystkie składniki wystarczy zblendować na gładką masę.

chłodnik malinowy

4. Chłodnik malinowy

Jeśli maliny to wasze ulubione owoce, to waszym ulubionym chłodnikiem zostanie ten. Zaryzykujcie a nie będziecie żałować!

Składniki na 4 osoby:

ogórek
pół kilo malin
papryka żółta
pół pęczka rzodkiewek
łyżeczka octu jabłkowego
łyżka chrzanu ze słoika
pół małej czerwonej cebuli
pół pęczka koperku
pół opakowania fety
kiełki do dekoracji
50 g makaronu
sól wędzona do dekoracji

Przepis na chłodnik malinowy
Ogórka drobno pokroić a pestki z niego zmiksować z malinami, octem, chrzanem, szklanką zimnej wody, oraz połową posiekanej cebuli, papryki i rzodkiewek. Chłodnik malinowy rozlać do 4 miseczek i udekorować rzodkiewkami, cebulą, koperkiem, fetą, kiełkami i makaronem.

chłodnik z kwasu chlebowego typu okroszka

5. Chłodnik okroszka z kwasu chlebowego

Lubicie okroszkę? Dlaczego by nie zrobić jej samemu w domu.

Składniki na 4 osoby:

pęczek rzodkiewki – umytej i startej na tarce
ogórek zielony – obrany i pokrojony
4 ogórki kiszone – pokrojone
4 ziemniaki ugotowane w mundurkach i pokrojone
po pół pęczka koperku i natki pietruszki – drobno posiekane
2 jajka na twardo do dekoracji
litr kwasu chlebowego
3 łyżki śmietany do zupy (opcjonalnie)
sok z połowy cytryny
świeżo zmielony pieprz

Przepis na chłodnik z kwasu chlebowego typu okroszka

Dodatki warzywne rozdzielić na 4 talerze. Kwas chlebowy wymieszać z sokiem z cytryny i śmietaną (jeśli jej używasz). Zalać warzywa na talerzu, popieprzyć i udekorować jajkiem.

tarator
6. Tatator – CHŁODNIK Z OGÓRKA I ORZECHÓW

Mając do wyboru chłodnik z botwinką i ogórkiem, zawsze wybieram ogórka. Jeszcze lepszą wersją chłodnika ogórkowego jest tarator, czyli bułgarski chłodnik z orzechami. Nie można mu się oprzeć.

Składniki na tarartor:
1 duży zielony ogórek
duży jogurt naturalny
łyżka oliwy z oliwek
pół ząbka czosnku przetartego przez praskę
pół pęczka posiekanego koperku
pół pęczka posiekanego szczypiorki
do dekoracji:
pół szklanki orzechów włoskich uprażonych na patelni
kromka pumpernikla połamana na kawałki
połówka jajka na każdą porcję

Przepis na tarator – CHŁODNIK Z OGÓRKA I ORZECHÓW

Ogórki kroimy drobno, mieszamy z pozostałymi składnikami. Odstawiamy na godzinę do lodówki, żeby smaki się przegryzły. Przed podaniem każdą porcję dekorujemy orzechami, kawałkami pumpernikla i jajkiem.

Chłodnik z botwinki

7. CHŁODNIK Z BOTWINKI Z WĘDZONYMI ŚLIWKAMI

Uwielbiam wędzone śliwki. Każde danie zamienią w coś specjalnego. Zobacz co mogą zrobić z chłodnikiem.

Składniki:
pęczek botwinki
pół pęczka koperku, drobno posiekanego
pęczek rzodkiewek, startych na tarce
duży ogórek – obrany i pokrojony
garść suszonych wędzonych śliwek bez pestek
świeżo zmielony pieprz
mały ząbek czosnku
litr kefiru schłodzonego w lodówce
100 ml kupnego soku z kiszonych buraków lub zakwasu na barszcz schłodzonego w lodówce
kilka orzechów włoskich do dekoracji

Przepis na chłodnik z botwinki z wędzonymi śliwkami
Jajka ugotować na twardo. Małe buraczki z botwinki pokroić na plasterki i odłożyć do dekoracji. Botwinkę drobno pokroić. W garnku wymieszać botwinkę, koperek, rzodkiewki i ogórka. Kilka śliwek odłożyć do dekoracji, a resztę pokroić i dodać do warzyw. Pieprz i czosnek dodać do butelki jogurtu i wymieszać. Zalać warzywa jogurtem, dodać sok z buraków i wymieszać. Podawać udekorowane małymi buraczkami z botwinki, śliwkami i orzechami.

Chłodnik z truskawek i awokado

8. Chłodnik z truskawek

Jeśli smakował Wam malinowy i dorwiecie jeszcze truskawki, to spróbujcie koniecznie.

Składniki na 4 porcje:
kilo truskawek
dojrzałe awokado – obrane
mały ząbek czosnku (opcjonalnie) przetarty przez praskę
dwie łyżeczki octu jabłkowego lub octu balsamicznego
sok wyciśnięty z limonki
świeżo mielony pieprz
ogórek – obrany i z wyciętymi pestkami (nie wyrzucamy ich)
pęczek rzodkiewek startych na tarce
pęczek kolendry do dekoracji – posiekany
pół opakowania sera feta do dekoracji – pokrojonej na kawałki
garstka groszku ptysiowego do dekoracji
oliwa do dekoracji

Przepis na chłodnik z truskawek
Truskawki zmiksować z awokado, octem, sokiem z limonki, pieprzem, czosnkiem (jeśli go używasz) i pestkami z ogórka. Przed podaniem schłodzić. Na talerz wylać chłodnik i udekorować pokrojonym w drobną kostkę ogórkiem, rzodkiewką, truskawkami pokrojonymi w plasterki, posiekaną drobno kolendrą i fetą. Na koniec kilka kropli oliwy i odrobina groszku ptysiowego.

Wpis powstał we współpracy z Kuchnie Świata.


Related Posts

Pomidorowa sałatka panzanella z tuńczykiem

Pomidorowa sałatka panzanella z tuńczykiem

Jakiś czas temu dostałam opakowanie greckich sucharków. Są twarde jak podeszwa, ale namoczone i podawane z pomidorami są przepyszne. Wtedy postanowiłam, że zrobię z nich panzanellę, kiedy tylko zacznie się sezon pomidory malinowe. Oczywiście zwykłe sucharki lub grzanki też dadzą radę, bo szkoda sobie odmawiać tej pysznej mieszanki. Panzanella to taka włoska sałatka pomidorowa, tylko z chlebem, który namacza […]

Misja Lato – jak jeść bardziej sezonowo latem

Misja Lato – jak jeść bardziej sezonowo latem

Jedną z pozytywnych rzeczy, które zmieniły się w moim życiu, kiedy założyłam tego bloga jest to, że jem bardziej sezonowo. Po prostu planuję to sobie z góry. Kiedy zaczyna się dana pora roku, robię sobie listę rzeczy do zjedzenia. Takich, które mogłyby być ilustracją słownikowego terminu lato. Przecież lato to właśnie borówki, fasolka […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *