Pomidory ze śmietaną i solą morską

Pomidory ze śmietaną i solą morską

Warzywa w śmietanie to moja ulubiona surówka, codziennie mogłabym jeść mizerię i sałatę ze śmietaną. Mniej znaną wersją takiej surówki są pomidory ze śmietaną i solą morską. Smacznego!

Składniki:
4 pomidory malinowe, sparzone i obrane ze skórki
kwaśna śmietana lub jogurt grecki – pół szklanki
sok z połowy cytryny
2 szczypty świeżo mielonego pieprzu
ćwierć łyżeczki cukru
szczypta gróboziarnistej soli morskiej
listki bazylii do dekoracji

Śmietanę mieszamy z cukrem,solą, pieprzem i cytryną. Pomidory kroimy na kawałki i polewamy śmietaną. Dekorujemy bazylią, posypujemy pieprzem i podajemy.

pomidor


Related Posts

“Pyszne poranki” – recenzja

“Pyszne poranki” – recenzja

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, bo to od niego zaczyna się dzień. Jeśli starczy nam zaparcia, żeby jeść je codziennie przed wyjściem z domu, będziemy zdrowsi i szczęśliwsi. Powinno więc być więcej książek z przepisami, dla osób, które same nie mają pomysłu na […]

Tosty francuskie z rokitnikiem

Tosty francuskie z rokitnikiem

Mam sentyment do owoców rokitnika. Nie rozumiem, dlaczego nie jest bardziej popularny w Polsce. To znaczy rośnie w wielu miejscach, jako charakterystyczne pomarańczowe kulki, ale nikt go nie je. Kiedy byłam na wakacjach w Rosji podpatrzyłam patent na bardzo prosty deser.  Wystarczy zmiksować zerwane jagódki […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Bitnami