Pikantna fasolka szparagowa

Pikantna fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa to dla mnie smak lata. Pamiętam z dzieciństwa, gdy jadłam ją w wakacje z zasmażką z bułki tartej. Bardzo dobra jest też wersja pikantna z ostrą papryką. Polecam!

Składniki
500 g oczyszczonej fasolki szparagowej (zółta, zielona lub miks), może być mrożona
masło klarowane do smażenia
szalotka
2 ząbki czosnku
2 centymetrowy kawałek imbir startego na tarce
skórka z cytryny
2 łyżki ostrej papryki w proszku lub 1 ostra papryczka
posiekana drobno dymka lub szczypiorek do dekoracji

Jak zrobić pikantną fasolkę szparagową?
Na rozgrzaną patelnie wrzucamy posiekany czosnek, szalotkę i imbir, smażymy chwilę tak by się nie przypalił. Dodajemy fasolkę, posypujemy papryką i dusimy jeszcze przez 10 minut, by pozostała al dente.

fasolka



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Bitnami