Pijane pieczone jabłka

Pijane pieczone jabłka

To bardzo niepozorny przepis, który warto przetestować, bo smakuje dużo bardziej efektownie niż wygląda. Pieczone jabłko nasiąka alkoholem i  ma bardzo bogaty, aromatyczny smak. Kiedy wiele starych przepisów wyszło z mody, albo jest zbyt niepraktyczne, żeby jeść je na co dzień, to doskonały szybki i prosty deser oraz kryzysowe danie na okoliczność wizyty niezapowiedzianych gości.

 

Składniki na każdą osobę:

 

duże jabłko do pieczenia

pół łyżeczki cukru

łyżka żubrówki (może być też anyżówka lub rum)

 

Jak przygotować pieczone jabłka?

 

Odcinamy wierzch jabłka i wydrążamy je z pestek i ogryzka, ale tak, żeby nie zrobić dziury na wylot, bo wtedy w zagłębieniu nie będą gromadzić się soki. Wsypujemy cukier i alkohol.

 

Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni w piekarniku na środkowej półce.

pieczone jabłka



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Bitnami