Pijane pieczone jabłka

Pijane pieczone jabłka

To bardzo niepozorny przepis, który warto przetestować, bo smakuje dużo bardziej efektownie niż wygląda. Pieczone jabłko nasiąka alkoholem i  ma bardzo bogaty, aromatyczny smak. Kiedy wiele starych przepisów wyszło z mody, albo jest zbyt niepraktyczne, żeby jeść je na co dzień, to doskonały szybki i prosty deser oraz kryzysowe danie na okoliczność wizyty niezapowiedzianych gości.

 

Składniki na każdą osobę:

 

duże jabłko do pieczenia

pół łyżeczki cukru

łyżka żubrówki (może być też anyżówka lub rum)

 

Jak przygotować pieczone jabłka?

 

Odcinamy wierzch jabłka i wydrążamy je z pestek i ogryzka, ale tak, żeby nie zrobić dziury na wylot, bo wtedy w zagłębieniu nie będą gromadzić się soki. Wsypujemy cukier i alkohol.

 

Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni w piekarniku na środkowej półce.

pieczone jabłka


Related Posts

Szarlotka z żółtym serem

Szarlotka z żółtym serem

Nabiał i szarlotka to nie jest takie złe połączenie – pomyśl o szarlotce z kulką lodów. Jeszcze lepsza jest szarlotka podawana na ciepło z odrobiną stopionego żółtego sera. Takie połączenie jest tak pyszne, że znalazło nawet miejsce w amerykańskiej poezji “But I, when I undress me Each night, upon my knees Will ask the Lord to bless me […]

“Polskie jabłka” – recenzja

“Polskie jabłka” – recenzja

Jakiś czas temu byłam na Skierniewickim Święcie Kwiatów, Owoców i Warzyw. Chciałam pojechać do Skierniewic, ponieważ w miejscowej Parowozowni, stoi obecnie lokomotywa, którą pamiętam z dzieciństwa. Miała prawie dwumetrowe koła i stała na podwórku Technikum Kolejowego na Ochocie. Skierniewice to też owocowa stolica Polski, bo działał tu profesor Szczepan Aleksander Pieniążek, który odpowiada za to, że coraz trudniej jest […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *