Piernik marokański z ras el hanout

Piernik marokański z ras el hanout

Najlepsze ciasto jakie ostatnio jadłam to rodzaj piernika z marokańską mieszanką przypraw ras el hanout. To coś pomiędzy przyprawą do piernika a curry. Zostawia na języku lekko pikantny posmak, ale kojarzy mi się właśnie z piernikiem. Kupiłam tę przyprawę po przeczytaniu “Pysznie dla rodziny i przyjaciół”, bo jest bardzo popularna we współczesnej kuchni francuskiej, którą Joanna Drzazga poleca na rodzinne spotkania.

Tradycyjnie używa się jej jako przyprawy do mięsa, ale tutaj idę za radą ekipy restauracji Fernandez & Wells. W książce “Rustic” jest właśnie takie ciasto. Moja wersja zastępuje niektóre trudne do zdobycia składniki miodem i  kawą zbożową. Dodaję też kandyzowany imbir, który ma podobną słodką ostrość co ras el hanout. Przyprawę tę można kupić na allegro i w sklepach arabskich, ale gdyby się nie udało, można zrobić własną wersję: łyżeczka kuminu i po pół łyżeczki chili, cynamonu i imbiru. W gotowej mieszance jest jeszcze lawenda i 20 innych przypraw, więc polecam kupić gotową przyprawę.

 

 

Składniki:

250 g mąki

250 g brązowego cukru

łyżeczka sody

2 łyżeczki przyprawy  ras el hanout

2 łyżeczki kawy zbożowej

szczypta soli

2 jajka

2 łyżki miodu

250 g maślanki

garstka kandyzowanego imbiru do dekoracji – opcjonalnie

 

Jak przygotować piernik marokański z ras el hanout?

Mieszamy wszystkie suche składniki. Następnie dodajemy jajka, miód i maślankę i miksujemy. Ciasto można by też zamieszać łyżką, ale warto zmiksować, żeby nie trafić potem na większe ziarenko chili czy lawendy z przyprawy. Przelewamy masę do wysmarowanej masłem lub olejem keksówki. Na wierzch układamy kandyzowany imbir, który zatonie w cieście podczas pieczenia w piekarniku, ale będzie stanowił pyszną niespodziankę dokładnie w duchu ras el hanout. Pieczemy w 180 stopniach 40 minut (góra-dół, średnia półka).

Piernik marokański z ras el hanout


Related Posts

Ciasto z kaszy manny z wiśniami i kardamonem

Ciasto z kaszy manny z wiśniami i kardamonem

Jeśli lubicie smak babki piaskowej, to pokochacie ciasto z kaszy manny z wiśniami. Przypomina trochę śródziemnomorskie ciasto z semoliny, jest mocno doprawione cytryną i kardamonem. Doskonale smakuje z kulką lodów i polane odrobiną oleju z dyni. Długo zachowuje świeżość i pasuje do filiżanki herbaty.   Składniki: szklanka kaszy mannej szklanka mąki szklanka mąki migdałowej 2 […]

Murzynek fasolowy z wiórkami kokosowymi

Murzynek fasolowy z wiórkami kokosowymi

Murzynek jest chyba pierwszym ciastem, które sama upiekłam. Wtedy jeszcze nikt nie wiedział, że pieczenie na margarynie to samo zło a ciasta piekło się oczywiście w prodiżu. Teraz piekę głównie w keksówce w piekarniku, więc będzie wersja murzynka na keksówkę i z obniżoną zawartością mąki. Zamiast części mąki jest fasola z puszki, która sprawia, że ciasto jest bardziej pożywne i smaczniejsze. […]



6 thoughts on “Piernik marokański z ras el hanout”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *