Piernik marchewkowy z przyprawą ras el hanout

Piernik marchewkowy z przyprawą ras el hanout

Jeżeli smakował Ci piernik marokański, to jego zdrowszą wersją jest piernik marchewkowy. Ponieważ marchewka jest słodka, można dodać do ciasta mniej cukru. Zakochałam się z wypiekach z korzenną przyprawą  ras el hanout, która zwykle dodaje się do mięsa. Będę też eksperymentować z innymi jeszcze przyprawami do piernika. Może baharat będzie dobry? Zobaczymy!

 

Składniki:

2 szklanki startej na tarce lub blenderem marchewki

250 g mąki

200 g brązowego cukru

czubata łyżeczka sody

2 łyżeczki przyprawy ras el hanout

2 łyżeczki kawy zbożowej

szczypta soli

2 jajka

2 łyżki miodu

250 g maślanki

garstka kandyzowanego imbiru

garstka posiekanych orzechów włoskich

 

Jak przygotować piernik marchewkowy z przyrawą ras el hanout?

Mieszamy wszystkie suche składniki. Następnie w osobnej misce mieszamy marchewkę,  miód i maślankę i miksujemy. Stopniowo dodajemy suche składniki do mokryc i mieszamy mikserem. Przelewamy masę do wysmarowanej masłem lub olejem i posypanej tartą bułką keksówki. Na wierzch układamy kandyzowany imbir i orzechy. Pieczemy w 180 stopniach 50 minut (góra-dół, średnia półka).

 

Lubisz moje  wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!

Piernik marchewkowy z przyprawą ras el hanout


Related Posts

Piernik marokański z ras el hanout

Piernik marokański z ras el hanout

Najlepsze ciasto jakie ostatnio jadłam to rodzaj piernika z marokańską mieszanką przypraw ras el hanout. To coś pomiędzy przyprawą do piernika a curry. Zostawia na języku lekko pikantny posmak, ale kojarzy mi się właśnie z piernikiem. Kupiłam tę przyprawę po przeczytaniu “Pysznie dla rodziny i […]

Murzynek fasolowy z wiórkami kokosowymi

Murzynek fasolowy z wiórkami kokosowymi

Murzynek jest chyba pierwszym ciastem, które sama upiekłam. Wtedy jeszcze nikt nie wiedział, że pieczenie na margarynie to samo zło a ciasta piekło się oczywiście w prodiżu. Teraz piekę głównie w keksówce w piekarniku, więc będzie wersja murzynka na keksówkę i z obniżoną zawartością mąki. […]




Bitnami