Pieczony batat z sosem cytrynowo-karczochowym

Pieczony batat z sosem cytrynowo-karczochowym

Jeśli lubicie pieczone ziemniaki i jesienne wieczory rozświetlane ciepłem włączonego piekarnika, to polecam Wam nieco zdrowszą wersję, czyli pieczonego batata. Podaję go posypanego startym parmezanem i z gęstym sosem cytrynowo-karczochowym. Cytryna jest kiszona, możemy ją kupić w sklepie orientalnym albo zrobić samemu. Stanowi doskonały dodatek do sosów, marynat i koktajli, ale nie można dodać jej za dużo, bo w nadmiarze ma lekki posmak pasty do butów.

Podobny sos robiła Trish Deseine, autorka przewodnika “Paryskie Smaki”, która słusznie jest nazywana Francuską Nigellą.

 

Składniki:

1 duży batat na osobę

50 g startego na tarce parmezanu do posypania

Sos:

słoik karczochów w oleju (odsączonych)

pół marynowanej cytryny

ząbek czosnku

szczypta pieprzu

 

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni

Zaczynamy od przygotowania sosu. Miksujemy wszystkie składniki na gładką masę, gdyby było za gęste możemy dodać odrobinę oleju, który został po odsączeniu karczochów. Zostawiamy w lodówce do przegryzienia.

Bataty przekrajamy na pół, skrapiamy oliwą i pieczemy 20 minut do miękkości.

Wyjmujemy z piekarnika, smarujemy łyżką sosu i posypujemy starym serem.

Jest pyszne!

batat


Related Posts

Sałatka z pieczonych warzyw z fetą i cynamonem

Sałatka z pieczonych warzyw z fetą i cynamonem

Uwielbiam sałatki na ciepło i cudowny zapach pieczonych w piekarniku ziemniaków. Ten zapach można jeszcze podkręcić dodając do pieczenia aromatyczny cynamon i posypując je po upieczeniu zieleniną. Pieczone warzywa układamy na talerzu, posypujemy dodatkami i jemy jeszcze ciepłe. Najpyszniejsze w tej sałatce są pieczone różyczki kalafiora i upieczony do kremowej miękkości czosnek. Piękny kolor i chrupkość to zasługa ziarenek granatu, można […]

Grzanki z batatów z serem żółtym i pesto

Grzanki z batatów z serem żółtym i pesto

Jeśli smakowały Wam grzanki z dyni piżmowej (tutaj przepis), ale nie mogliście jej ostatnio kupić to zdradzę Wam, że plasterki batatów to równie pyszne bezglutenowe grzanki. Są doskonałe, a robi je się dosłownie 10 minut.   Składniki: 2 duże bataty pokrojone w plasterki grubości ok. 1 centymetra 100 g tartego żółtego sera kupny sos pesto […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *