Pasztet z fasoli z suszonymi pomidorami

Pasztet z fasoli z suszonymi pomidorami

Jeśli ograniczasz mięso, ale chcesz mieć dobry pasztet do postawienia na świątecznym stole, to polecam pasztet z fasoli. Jeśli smakowały Ci paszteciki z marchewki (zobacz przepis) albo z soczewicy (klik), to fasolę też pokochasz. Pasztet fasolowy ma piękny pomarańczowy kolor (dzięki marchewce i batatowi) i smakuje śródziemnomorskimi pomidorami.

 

Składniki:


200 g ugotowanej białej fasoli Jaś
100 g pieczonych batatów
100 g upieczonej marchewki

3 cebule obrane i posiekane w piórka
pół szklanki mielonych migdałów lub zmielonych płatków owsianych
3 jajka
po łyżeczce słodkiej papryki w proszku, ostrej papryki, kuminu, pieprzu
po pół łyżeczki utartej skórki z limonki, suszonego tymianku i rozmarynu

pół słoika suszonych pomidorów i cała zalewa z tego słoika

czarnuszka do dekoracji

Jak przygotować pasztet z fasoli?

 

Marchew i batata kroimy na kawałki. Cebulę podsmażamy na patelni. Wszystkie składniki oprócz suszonych pomidorów miksujemy na gładka masę. Mieszamy razem z drobno pokrojonymi pomidorami i całą oliwą ze słoika z pomidorami. Przekładamy do w keksówki wysmarowanej olejem i posypujemy wierzch czarnuszką. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut.

Pasztet z fasoli z suszonymi pomidorami

Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!


Related Posts

Paszteciki z marchewki z chrzanem

Paszteciki z marchewki z chrzanem

Lubię piec, ale kiedy robię ciasto i nie zamrożę od razu połowy, to część zawsze mi się marnuje. Dlatego postanowiłam zrobić sobie pasztet warzywny. Można go zjeść na obiad, zabrać do pracy i zrobić z niego zdrową przekąskę, więc na pewno nam się nie zeschnie. […]

Paszteciki z soczewicy

Paszteciki z soczewicy

Wegetariański pasztet to klasyka kuchni roślinnej. Kiedy przygotowywałam go jednak jako duży pasztet, nie byłam zachwycona bo ciężko było ukroić zgrabny plasterek a pasztet szybko tracił świeżość. Dużo wygodniejsze są małe paszteciki – nie kruszą się i łatwiej je porcjować czy przechowywać. Przepis pochodzi z […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Bitnami