Paszteciki z soczewicy

Paszteciki z soczewicy

Wegetariański pasztet to klasyka kuchni roślinnej. Kiedy przygotowywałam go jednak jako duży pasztet, nie byłam zachwycona bo ciężko było ukroić zgrabny plasterek a pasztet szybko tracił świeżość. Dużo wygodniejsze są małe paszteciki – nie kruszą się i łatwiej je porcjować czy przechowywać.

Przepis pochodzi z warsztatów o kuchni wegańskiej, które prowadziła Alicja Rokicka z bloga Wegan Nerd.

Na paszteciki będzie potrzeba:

masło klarowane lub oliwa do smażenia

2 cebule posiekane

1 marchewka starta na tarce
2  łyżki sosu sojowego
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
3/4 łyżeczki majeranku
1/4 łyżeczki lubczyku

2 szklanki ugotowanej na miękko zielonej soczewicy
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej


szczypta gałki muszkatołowej
świeżo mielony czarny pieprz

 

tarty chrzan, czarnuszka i natka pietruszki do dekoracji

 

Jak przygotować paszteciki z soczewicy?
Na patelni usmaż cebulę, marchewkę, majeranek, lubczyk, liście laurowe i ziele angielskie. Wyciągnij ziele angielskie i liście. Przenieś wszystko do wspólnej miski. Przy pomocy ręcznego blendera zmiksuj cebulę z marchewką,oliwę oraz soczewice i kaszę jaglaną na gładką masę. Dopraw, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy paszteciki będą w foremkach posmaruj każdą łyżką chrzanu.

Piecz przez min 40 minut w około 180 stopniach. Udekoruj natką i czarnuszką.

pasztet2


Related Posts

Kapusta wigilijna z chrzanem

Kapusta wigilijna z chrzanem

Moim ulubionym świątecznym daniem jest kapusta wigilijna, czyli takie postny bigos wigilijny. Zwykle przygotowuję jej cały gar, bo im dłużej stoi tym jest lepsza i można ją zamrozić, żeby mieć przez całą zimę. Nadmiar takiej kapusty można też przerobić na nadzienie do pierogów na Wigilię […]

Piernik mocno orzechowy

Piernik mocno orzechowy

Piernik to moje ulubione ciasto. Uwielbiam zapach przypraw, gdy się piecze i lubię smarować go serkiem jak chleb, kiedy po kilku dniach robi się bardziej suchy. Jem go przez cały rok, ale szczególnie smakuje w okresie świątecznym. Moja ulubiona polewa to serek mascarpone z cytryną, […]




Bitnami