Paszteciki z marchewki z chrzanem

Paszteciki z marchewki z chrzanem

Lubię piec, ale kiedy robię ciasto i nie zamrożę od razu połowy, to część zawsze mi się marnuje. Dlatego postanowiłam zrobić sobie pasztet warzywny. Można go zjeść na obiad, zabrać do pracy i zrobić z niego zdrową przekąskę, więc na pewno nam się nie zeschnie. Z tych samych składników można upiec duży pasztet w keksówce, ale ja wolę indywidualne porcje, bo nie ma kłopotu z krojeniem i łatwiej je przechowywać. Jeśli zasmakuje Ci marchewka to spróbuj też pasztecików z soczewicą.

 

Składniki:

kilo marchewki ugotowanej lub upieczonej w piekarniku

pół kilo kalafiora ugotowane lub upieczone

2 duże obrane cebule, pokrojone w piórka i podsmażone na patelni

2 ząbki czosnku przciśnięte przez praskę

5 łyżek kaszy manny lub kaszki kukurydzianej

3 surowe jajka

po pół łyżeczki zmielonych kurkumy, curry, papryki i pieprzu

odrobina soli

 

4 łyżki pestek dyni

puszka groszku

czarnuszka lub gorczyca brązowa do dekoracji

kilka łyżeczek chrzanu ze słoika do dekoracji

 

Jak przygotować pasztet  z marchewki?

 

Marchewkę i kalafiorą misujemy. Do dużej miski przekładamy zmieloną marchew z kalafiorem, kaszkę, surowe jajka, cebulę, czosnek i przyprawy. Mieszamy mikserem. Następnie dodajemy dynię i groszek z puszki. Mieszamy bez miksowania. Przekładamy masę do wysmarowanej masłem lub olejem keksówki. Bardzo dobrze sprawdzą się też indywidualne porcje upieczone w foremkach do muffinów lub foremkach do tartaletek. Po upieczeniu smarujemy chrzanem i dekorujemy czarnuszką lub gorczycą.

Lubisz moje  wpisy? Bądź na bieżąco na FacebookuInstagramie!

Paszteciki z marchewki z chrzanem


Related Posts

Żurek chrzanowy

Żurek chrzanowy

Właściwie to taka zupa chrzanówka będzie przebojem nie tylko wielkanocnym, ale też codziennym, bo robi się chwilkę. Idealna sprawa zimą, kiedy potrzebujemy czegoś ostrego i sycącego na rozgrzewkę. Jak wszystkie przepisy z tego bloga jest to wersja uproszczona, odchudzona i szybsza, ale za to pyszniejsza i bardziej efektowna. Piękny kolor zawdzięcza zmiksowanej marchewce z włoszyzny – do tego nic się nie marnuje. […]

Schab po warszawsku – nowoczesna wersja

Schab po warszawsku – nowoczesna wersja

Po warsztatach z Dominikiem Moskalenko o prostych przepisach wiekanocnych moim ulubionym prostym patentem z Sokołowa pozostaje nadziewany schab – taki jak w przepisie na schab nadziewany tuńczykiem. A pamiętacie przepis na schab po warszawsku z jajkami i chrzanem? W klasycznych przepisach schab byłby jeszcze zalany galaretą, która potem wszyscy zeskrobują z dania. A przecież można prościej, smaczniej i z pominięciem niepotrzebnych […]



2 thoughts on “Paszteciki z marchewki z chrzanem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *