Pasta z tuńczyka do kanapek

Pasta z tuńczyka do kanapek

Jakiś czas temu czytałam “Czerwone złoto” -kryminał kulinarny, który zwraca uwagę na konsekwencje przemian w naszej diecie. Ludzie na całym świecie zaczynają jeść coraz więcej ryb i zwykle jest to tuńczyk (ewentualnie łosoś). Jestem jedną właśnie z tych osób, które na skutek przemian cywilizacyjnych zaczęły jeść ryby, które wcześniej mi nie smakowały, ale dałam się przekonać, że ryba jest zdrowszym zamiennikiem mięsa i że jedzenie jej wyjdzie mi na dobre. Tak właśnie na mój stół trafiła awanturka (tu przepis) i pasta z tuńczyka. Podobną pastę robią w Fernandez & Wells w Londynie, tylko podają ją z lepszym chlebem na zakwasie i z kieliszkiem różowego wina, więc nie jest raczej opcja śniadaniowa.

 

Składniki na 2 osoby:

puszka tuńczyka w oliwie (dobrej jakości)

mała cebula pokrojona drobno i oprószona szczyptą soli

6 oliwek (u mnie czarne)

łyżka kaparów

4 anchois

sok z połowy cytryny

świeżo mielony pieprz

szczypiorek lub dymka do dekoracji

 

Jak przygotować pastę z tuńczyka?

Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Każdą kanapkę posypujemy zieleniną i żałujemy, że nie możemy zacząć dnia od kieliszka wina.


Related Posts

Pomidorowa sałatka panzanella z tuńczykiem

Pomidorowa sałatka panzanella z tuńczykiem

Jakiś czas temu dostałam opakowanie greckich sucharków. Są twarde jak podeszwa, ale namoczone i podawane z pomidorami są przepyszne. Wtedy postanowiłam, że zrobię z nich panzanellę, kiedy tylko zacznie się sezon pomidory malinowe. Oczywiście zwykłe sucharki lub grzanki też dadzą radę, bo szkoda sobie odmawiać tej pysznej mieszanki. Panzanella to taka włoska sałatka pomidorowa, tylko z chlebem, który namacza […]

Mus z wątróbki z wiśniami alla żydowski kawior

Mus z wątróbki z wiśniami alla żydowski kawior

Moją ulubioną śniadaniową pastą do chleba jest mus z wątróbki. Klasyczna wersja z kuchni żydowskiej to drobno posiekana wątróbka, którą wcześniej smażyliśmy z cebulką, podawana z posiekanym jajkiem i buraczkami. Jest coś atawistycznego w krwawych czerwonych buraczkach podawanych jako dodatek do mięsa, ale ja wolę dodawać wiśnie i miksować wątróbkę. Wtedy ma lepszą konsystencję i nie trzeba tak dokładnie czyścić surowych […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *