Pasta jajeczna ze szczypiorkiem

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem

Jeżeli czytasz tego bloga, to wiesz, że podaję tu przepisy na dania, które naprawdę jem. Niektóre są bardzo proste. Np. sałata ze śmietaną czy pasta jajeczna. Dlaczego by nie jeść ich częściej?

 

Składniki:

 

4 jajka

pół pęczka szczypiorku

2 łyżki majonezu lub jogurtu greckiego

szczypta soli

łyżeczka musztardy ziarnistej lub mały ząbek czosnku

świeżo mielony pieprz

 

5 rzodkiewek do dekoracji

 

Jak zrobić pastę jajeczną?

 

Jajka ugotuj na twardo 8 minut od momentu zagotowania się wody, ostudź i obierz. Szczypiorek umyj i drobno posiekaj.
Dodaj jajka starte na tarce lub posiekane przy pomocy  gilotyny do jajek, oraz przyprawy. Wymieszaj dokładnie. Każdą kanapkę z pastą jajeczną udekoruj kilkoma plasterkami rzodkiewki.

Jeśli nie jesz chleba, to taka pasta jest pyszna też z ziemniakami jako gzik.

pasta jajeczna


Related Posts

“Pyszne poranki” – recenzja

“Pyszne poranki” – recenzja

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, bo to od niego zaczyna się dzień. Jeśli starczy nam zaparcia, żeby jeść je codziennie przed wyjściem z domu, będziemy zdrowsi i szczęśliwsi. Powinno więc być więcej książek z przepisami, dla osób, które same nie mają pomysłu na […]

Tosty francuskie z rokitnikiem

Tosty francuskie z rokitnikiem

Mam sentyment do owoców rokitnika. Nie rozumiem, dlaczego nie jest bardziej popularny w Polsce. To znaczy rośnie w wielu miejscach, jako charakterystyczne pomarańczowe kulki, ale nikt go nie je. Kiedy byłam na wakacjach w Rosji podpatrzyłam patent na bardzo prosty deser.  Wystarczy zmiksować zerwane jagódki […]



2 thoughts on “Pasta jajeczna ze szczypiorkiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Bitnami