Pasta jajeczna z awokado

Pasta jajeczna z awokado

Klasyką zdrowych past śniadaniowych jest jajko i awokado. Nie może jej zabraknąć na naszym stole, zwłaszcza, że robi się ją dosłownie chwilkę.

 

Składniki:

3 ugotowane na twardo jajka

dojrzałe awokado

sok z połówki limonki

pół małej czerwonej cebuli pokrojonej w drobną kostkę

łyżka oliwy

świeżo zmielony czarny pieprz

 

Jak przygotować pastę jajeczną z awokado?

Awokado obrać, skropić cytryną i pokroić na kawałki. Wymieszać z oliwą i pieprzem. Jajka poszatkować krajalnicą do jajek i dodać do awokado razem z cebulą. Wymieszać i podawać z pieczywem lub z na połówkach ugotowanego ziemniaka lub batata jako gzik.

 

Lubisz moje  wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!


Related Posts

Kanapki z pastą z krewetkami

Kanapki z pastą z krewetkami

Jakiś czas temu byłam na warsztatach kuchni szwedzkiej Scandinavian Love Fika w Electrolux Taste Center, które poprowadził szef kuchni Ambasady Szwecji w Polsce Michał Godyń. Oprócz raków najbardziej smakowały mi kanapki z krewetkami zimnowodnymi. Po tych warsztatach zaczęłam robić sobie własną wersję z trochę mniej […]

Mus z wątróbki z wiśniami alla żydowski kawior

Mus z wątróbki z wiśniami alla żydowski kawior

Moją ulubioną śniadaniową pastą do chleba jest mus z wątróbki. Klasyczna wersja z kuchni izraelskiej to drobno posiekana wątróbka, którą wcześniej smażyliśmy z cebulką, podawana z posiekanym jajkiem i buraczkami. Jest coś atawistycznego w krwawych czerwonych buraczkach podawanych jako dodatek do mięsa, ale ja wolę […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Bitnami