Pascha z ziarnami kawy

Pascha z ziarnami kawy

Pamiętam ten przepis z dzieciństwa, ale u mnie jadało się paschę z toną bakalii we wszystkich smakach, śmietaną i większą ilością cukru. Chyba tak będzie lepiej:

 

Składniki:

1/2 szklanki cukru (najlepiej cukier puder)

100 g masła

7 żółtek

opakowanie serka mascarpone (ok. 250 g)

500 g sera twarogowego

łyżka przyprawy do sernika (wanilia, skórka cytrynowa, kardamon)

ziarna kawy w czekoladzie – 1 opiekowanie ok. 30 gram

tabliczka startej gorzkiej czekolady i 200 g wędzonych śliwek (zostawić trochę do dekoracji)

Co robić?

Cukier ucieramy z miękkim masłem na gładką masę. Jeśli masz zwykły cukier to dłużej, jeśli cukier puder to krócej. Chyba że nie przeszkadza Ci, że cukier chrzęści w zębach.

Nie przerywając ucierania, dodajemy żółtka (po jednym), a następnie ser i mascarpone (stopniowo), posiekaną czekoladę (osobiście lubię większe kawałki), śliwki i ziarna kawy. Sitko wykładamy gazą (opatrunkową z apteki lub muślinem). Wylewamy na nie masę i zostawiamy w lodówce na noc, żeby odciekła.

Rano wykładamy na talerz i dekorujemy.

pobrane (1)


Related Posts

Truskawkowy domowy twarożek jogurtowy

Truskawkowy domowy twarożek jogurtowy

Uwielbiam twarożek na śniadanie. Zwykle jem klasyczny ze szczypiorkiem, albo wegański z migdałów, ale jeśli mam czas poprzedniego dnia, to robię truskawkowy twarożek jogurtowy. Robi się go szybko, ale potem trzeba go odstawić na 24h do lodówki lub wiosną na balkon. Jest pyszny, delikatny i […]

Pascha miód i czekolada

Pascha miód i czekolada

Najlepszym deserem wielkanocnym jest pascha. Powinniśmy jeść ją częściej, bo jest naprawdę pyszna. Jeśli znudziła Wam się wersja klasyczna, to spróbuj czekoladowej, albo miodowej. Ten przepis ma też wersję szybką i leniwą. W końcu nie co dzień jest Wielkanoc. Jeśli masz więcej czasu, robisz pełną […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Bitnami