Pascha z ziarnami kawy

Pascha z ziarnami kawy

Pamiętam ten przepis z dzieciństwa, ale u mnie jadało się paschę z toną bakalii we wszystkich smakach, śmietaną i większą ilością cukru. Chyba tak będzie lepiej:
 
Składniki:
1/2 szklanki cukru (najlepiej cukier puder)
100 g masła
7 żółtek
opakowanie serka mascarpone (ok. 250 g)
500 g sera twarogowego
łyżka przyprawy do sernika (wanilia, skórka cytrynowa, kardamon)
ziarna kawy w czekoladzie – 1 opiekowanie ok. 30 gram
tabliczka startej gorzkiej czekolady i 200 g wędzonych śliwek (zostawić trochę do dekoracji)
Co robić?
Cukier ucieramy z miękkim masłem na gładką masę. Jeśli masz zwykły cukier to dłużej, jeśli cukier puder to krócej. Chyba że nie przeszkadza Ci, że cukier chrzęści w zębach.
Nie przerywając ucierania, dodajemy żółtka (po jednym), a następnie ser i mascarpone (stopniowo), posiekaną czekoladę (osobiście lubię większe kawałki), śliwki i ziarna kawy. Sitko wykładamy gazą (opatrunkową z apteki lub muślinem). Wylewamy na nie masę i zostawiamy w lodówce na noc, żeby odciekła.
Rano wykładamy na talerz i dekorujemy.
 


Related Posts

Pascha czekoladowa ze śliwkami

Pascha czekoladowa ze śliwkami

Nie jestem jakimś wielkim fanem dań wielkanocnych. Na Wigilię mogłabym jeść wszystko i to codziennie przez cały rok, a na Wielkanoc jest za dużo mięsa, jajek i kruchego ciasta. Nie muszę dodawać, że mazurki to też nie jest to, co króliki lubią najbardziej. Jest jednak danie, które uwielbiam pasjami – pascha. Zwłaszcza jeśli nie wpakuje się do nie za dużo bakalii i nie przesłodzi. Zwykle […]

Najlepszy żurek na zakwasie z oliwkami

Najlepszy żurek na zakwasie z oliwkami

To będzie idealny przepis na Wielkanoc, ale jest tak pyszny, że warto jadać go przez cały rok. Tak jak na wigilię je się barszcz czerwony, czyli codzienną zupą, ale w wersji na bogato, tak żur wielkanocny ma się nijak do codziennego białego barszczu. Przede wszystkim jest przygotowany na domowym zakwasie, który trzeba nastawić co najmniej tydzień wcześniej. Im dłużej stoi, tym jest ostrzejszy w smaku i pyszniejszy. […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.