Parmezan, Gorgonzola i Asiago

Parmezan, Gorgonzola i Asiago

Lubicie włoskie sery? Ja uwielbiam, zwłaszcza parmezan.

Dlatego nie mogłam darować sobie spotkania, na którym można było porównać Parmigiano Reggiano, Gorgonzolę i nowy na polskim rynku Asiago. A wszystko to w ramach kampanii Tak Smakuje Dolce Vita, która promuje też wysokiej jakości produkty z Unii Europejskiej, które są oznaczone znakami jakości CHNP (Chroniona Nazwa Pochodzenia), czyli DOP.
W moim prywatnym rankingu wygrał oczywiście parmezan, ale pozostałe sery walczyły mężnie. Ciekawy był zwłaszcza nowy dla mnie Asiago.

 Foto: Tak Smakuje Dolce Vita
Foto: Tak Smakuje Dolce Vita

Na sali trwał polsko – włoski pojedynek na dania z tymi serami rozgrywany pomiędzy Jurkiem Sobieniakiem a Marco Ghia. Wśród gości widziałam Tessę Capponi-Borawską, do której chodziłam na zajęcia z historii kuchni w czasie studiów i Giena Mientkiewicza, który zajmuje się propagowaniem polskich serów zagrodowych (miał nawet wykład o nich w mojej lokalnej  bibliotece). Liczna była też włoska delegacja osób, które mają chyba najlepszą pracę na świecie, bo pracują w Konsorcjum ds. ochrony sera Gorgonzola czy Konsorcjum Sera Parmigiano Reggiano i zajmują się zawodowo opowiadaniem o serach.  A było o czym opowiadać!
ser



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Bitnami