Przepis na orzechówkę

Przepis na orzechówkę

Składniki na orzechówkę, czyli nalewkę z zielonych orzechów (proporcje na litr spirytusu)
Nastaw:
kilogram zielonych orzechów, zebranych w lipcu, które łatwo jest kroić nożem
1 l spirytusu 96%
rękawiczki (orzechy brudzą)
gałka muszkatołowa
2 laski cynamonu
2 laski wanilii
gwiazdka anyżu
6 ziarek czarnego pieprzu
syrop cukrowy:
100 ml wody + 300 g cukru (wymieszać i ostudzić) + 3oo g miodu
Wykonanie:
Pokrojone (w rękawiczkach) orzechy wkładamy do słoika, zalewamy spirytusem, dodajemy przyprawy.
Odstawiamy na tydzień.
Przy krojeniu orzechów dobrze sprawdza się praca zespołowa.

Do nastawu wlewamy syrop, mieszamy potrząsając słoik, odstawiamy na 4 miesiące.
Po 4 miesiącach, czyli na początku listopada przecedzamy nalewkę.
Odstawiamy – najlepiej na rok lub dłużej.
Jest pyszna i dobra na brzuszek.
Co zrobić żeby nie wypić orzechówki zanim będzie gotowa?
Żeby nie czekać zbyt długo na pierwszy kieliszek możemy zrecyklować łupiny, które normalnie wyrzucilibyśmy w listopadzie.
Wystarczy po odlaniu nalewki właściwej dolać do pozostałych łupin butelkę wódki i odczekać miesiąc.
Ta mikstura nie jest tak dobra jak nalewka właściwa, ale zwiększa szanse, że wytrzymamy rok, żeby nie wypić naszej orzechowej nalewki.

Polecam też ulepszony przepis na orzechówkę.


Related Posts

Przepis na orzechówkę – nalewkę z orzechów

Przepis na orzechówkę – nalewkę z orzechów

Orzechówka to moja ulubiona nalewka. Piję coś innego, tylko gdy orzechówka się skończy. Bardzo dobrze działa ona na brzuszek, poprawia trawienie po zbyt obfitym posiłku, jest bakteriobójcza i obniża ciśnienie.

Pierogi z wieprzowiną w rosole z parmezanem

Pierogi z wieprzowiną w rosole z parmezanem

Przepis z warsztatów „Zapomniane włoskie dania świąteczne”. Składniki (dla 4 osób): na pierogi: 400 g mąki typu 00 4 jajka szczypta soli kropla oliwy woda w temperaturze pokojowej na farsz: włoska kiełbasa surowa wieprzowa (ewentualnie może być polska biała) 200 g bułki tartej 100 g parmezanu 50 […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *