Przepis na orzechówkę

Przepis na orzechówkę

Składniki na orzechówkę, czyli nalewkę z zielonych orzechów (proporcje na litr spirytusu)
Nastaw:
kilogram zielonych orzechów, zebranych w lipcu, które łatwo jest kroić nożem
1 l spirytusu 96%
rękawiczki (orzechy brudzą)
gałka muszkatołowa
2 laski cynamonu
2 laski wanilii
gwiazdka anyżu
6 ziarek czarnego pieprzu
syrop cukrowy:
100 ml wody + 300 g cukru (wymieszać i ostudzić) + 3oo g miodu

Wykonanie:
Pokrojone (w rękawiczkach) orzechy wkładamy do słoika, zalewamy spirytusem, dodajemy przyprawy.
Odstawiamy na tydzień.

Przy krojeniu orzechów dobrze sprawdza się praca zespołowa.

Do nastawu wlewamy syrop, mieszamy potrząsając słoik, odstawiamy na 4 miesiące.
Po 4 miesiącach, czyli na początku listopada przecedzamy nalewkę.
Odstawiamy – najlepiej na rok lub dłużej.
Jest pyszna i dobra na brzuszek.

Co zrobić żeby nie wypić orzechówki zanim będzie gotowa?

Żeby nie czekać zbyt długo na pierwszy kieliszek możemy zrecyklować łupiny, które normalnie wyrzucilibyśmy w listopadzie.
Wystarczy po odlaniu nalewki właściwej dolać do pozostałych łupin butelkę wódki i odczekać miesiąc.
Ta mikstura nie jest tak dobra jak nalewka właściwa, ale zwiększa szanse, że wytrzymamy rok, żeby nie wypić naszej orzechowej nalewki.

 

Polecam też ulepszony przepis z 2016.


Related Posts

Ulepszony przepis na orzechówkę

Ulepszony przepis na orzechówkę

W zeszłym roku po raz pierwszy robiłam sama orzechówkę, czyli nalewkę z młodych orzechów włoskich. Jest to przepis, który co roku jest robiony w mojej rodzinie pochodzenia. Oczywiście nie było żadnego wykutego w kamieniu przepisu, tylko improwizacja, więc nie było łatwo odtworzyć przepis. Ponieważ proces […]

Manty z sałatką lan say

Manty z sałatką lan say

Przepis z warsztatów kuchni ujgurskiej organizowanych przez Kisz Misz. Manty to pierogi z mięsem gotowane na parze. Kisz Misz to wielokulturowa firma cateringowa tworzona przez migrantki. Menu z dostawą do biura czy domu to niedrogie egzotyczne dania, przygotowywane według oryginalnych receptur. Manty: Ciasto: 300 g […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Bitnami