Okra z pomidorami

Okra z pomidorami

Wszyscy zachwycają się papryczkami z Padron, ale jest warzywo, które jest jeszcze smaczniejsze.
Okra! Jest niskokaloryczna, bogata w antyoksydanty i błonnik.
To doskonały składnik leczo, zup czy dań z duszonych warzyw, bo jest naturalnym zagęstnikiem. Jest lekko pikantna, chrupka i sycąca. Pasują do niej pomidory, oregano, czosnek, cebula, cytryna i … kolendra.
Kolendrę nie każdy lubi, ale każdy polubi okrę.
Gdzie kupić okrę? W sklepach z żywnością orientalną i arabską. Poza sezonem dostępna jest mrożona. Okrę można też uprawiać w szkarni, jeśli posiejemy ją w kwietniu, to sezon na nią będzie właśnie teraz.

okra z pomidorami

Składniki:
400 g okry – im mniejsza tym lepsza
mała cebula – drobno posiekana
2 ząbki czosnku – pokrojone w plasterki
2 pomidory sparzone i obrane ze skórki
po dużej szczypcie pieprzu, soli i oregano
sok z połówki cytryny do podania

Przepis na okrę z pomidorami
Okrę umyć i pokroić na kilkucentymetrowe kawałki. Nie trzeba jej suszyć. Pomidory obieramy ze skórki i wkładamy do naczynia razem z cebulą, czosnkiem, okrą i przyprawami.
Dusimy 15 minut aż okra będzie miękka.
Przed podaniem rozdrabniamy pomidora widelcem i dodajemy sok z cytryny. Mieszamy i podajemy na ciepło.


Related Posts

Feta z pomidorkami koktajlowymi z Tik Toka – zdrowsza wersja

Feta z pomidorkami koktajlowymi z Tik Toka – zdrowsza wersja

Gdyby zrobić konkurs na najbardziej młodzieżowe danie 2021 roku, to wygrałaby na pewno feta z pomidorkami koktajlowymi z Tik Toka.

Pak choi z czosnkiem i hummusem z bakłażana

Pak choi z czosnkiem i hummusem z bakłażana

Kapusta pak choi jest pyszna i doskonale pasuje do zup, dań z woka, mięsa i owoców morza. Klasyczna wersja jest z czosnkiem i sosem sojowym.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.