Niedzielny obiad w stylu azjatyckim – miska z łososiem, kimchi i wakame

Niedzielny obiad  w stylu azjatyckim – miska z łososiem, kimchi i wakame

Kto powiedział, że niedzielny obiad musi być tradycyjny i pracochłonny?

Ja sama rzadko jem tego dnia coś z tradycyjnej kuchni polskiej, więc i was nie będę namawiać za każdym razem. Dzisiejszy zestaw można a nawet trzeba przygotować wcześniej i tylko poskładać przed podaniem, więc nie musimy się stresować, że posiłek musi być o jakiejś konkretnej godzinie i że trzeba się w niedzielę wziąć w garść i napracować, żeby dobrze zjeść. Lubicie kimchi i glony wakame? Świetnie.

 

Kimchi i sałatkę z glonów wakame można zrobić w większej ilości i po prostu mieć w lodówce na takie okazje. Podobnie łososia można zamarynować poprzedniego dnia. Wiele składników jak marynowany imbir czy edame po prostu kupuje się gotowe w sklepie z kuchniami świata.

 

5 składników

 

W wersji na super leniwą niedzielę można też zjeść te dania na mieście albo zamówić z dostawą z 5 składników – małej restauracji na Chmielnej 13, która powstała z miłości do podróży, do prostych dań, w których nie ma zbyt dużo składników i do przepisów przywożonych z wakacji.

Ich motto to zjedz, zapytaj, weź przepis, ugotuj. To chyba jedyne znane mi miejsce, które bez żadnego problemu dzieli się przepisami na swoje dania.

Największym zaskoczeniem dla mnie było jak prosto robi się sałatkę z glonów wakame, która smakuje dokładnie jak w barze sushi. Wystarczy kupić suszone glony np. w Kuchniach świata, zalać zimną wodą i doprawić.

 

Dzisiejszy obiad to miska z łososiem, edamame, awokado, mango i wakame, podawana z sałatką z glonów  wakame i sałatką kimchi. Nie jest to zestaw związany z żadnym konkretnym krajem, zwłaszcza że miski typu poke to specjalność hawajska, ale w zimne dni będzie nam się kojarzyć z wakacjami i ciepłymi krajami.

Skłądniki na sałatki podaje od razu w większych ilościach, bo kimchi w lodówce poleży spokojnie kilka tygodni a wakame też kilka dni. Miska jest na 4 osoby, ale jeśli jest nas mniej, to będzie to doskonały lunch do zabrania do pracy następnego dnia.

Przepis na kimchi

Przepis na kimchi

Składniki:
2,5 kg kapusty pekińskiej
250 g marchewki pokrojonej w cienkie paski
400 g jabłka – obranego i oczyszczonego z gniazd nasiennych i skórek
150 g czosnku – obranego i posiekanego
200 g cebuli posiekanej
70 g startego na tarce imbiru
100 ml sosu rybnego

40 g ostrej papryki do kimchi (gochugaru)
150 ml wody, 50 g mąki ryżowej, 30 g cukru na kleik ryżowy

6 łyżek soli i 2,5 l wody na zalewę

 

Przepis na kimchi
Kapustę pokrój na kawałki 2×2 cm, odetnij białe twarde kawałki, których nie będziemy używać.

Przygotuj solankę – rozpuść sól w wodzie (2,5 l wody i 6 łyżek soli). Zalej kapustę wodą i dobrze wymieszaj. Przyciśnij czymś ciężkim i zostaw na 90 min.

W tym czasie pokrój marchewkę w cienkie paski i przygotuj kleik ryżowy.

Wymieszaj 150 ml wody z mąką ryżową i cukrem – gotuj na wolnym ogniu.

Kiedy kleik będzie gęsty i lekko klarowny, zostaw go do ostudzenia.
Zblenduj czosnek, cebulę, jabłko i starty imbir na gładką masę. Dodaj pokrojoną w paski marchewkę.
Do kleiku wsyp ostrą paprykę i wymieszaj, dodaj zblendowane warzywa i sos rybny, żeby uzyskać pastę kimchi.
Wyciśnij wodę z kapusty. Wymieszaj kapustę z pastą kimchi.
Pozostaw w cieple przykrytą folią na 24-48 godz. Potem wstaw do lodówki.

Kiszonki typu kimchi można robić z wielu innych warzyw np. z rzodkwi czy topinamburu.

Przepis na sałatkę z glonów wakame

Przepis na sałatkę z glonów  wakame

Składniki:
50 g suchego wakame

150 g marchewki pokrojonej w cienkie paski
15 ml sosu sojowego
15 ml oleju sezamowego
15 ml octu ryżowego
15 g ziaren sezamu podprażonego na patelni

 

Przepis na sałatkę z glonów wakame

Zalej zimną wodą suche glony. Poczekaj 10 minut aż zmiękną i zwiększą objętość. Odlej dokładnie wodę! Zostaw na 2 godziny na sitku, żeby woda odciekła. Dodaj resztę składników i wymieszaj.
miska z łososiem, kimchi i wakame

Przepis na miskę z łososiem, edamame, awokado, mango i wakame

 

Składniki na 4 porcje:

Marynowany łosoś
pół kilo surowego łososia
50 ml sosu sojowego
30 ml oleju sezamowego
15 g startego imbir

 

Przygotuj marynatę z sosu sojowego, oleju i imbiru. Łososia potnij na kawałki 2×2 cm i wymieszaj z marynatą. Zostaw na 2-3 godziny.

 

Pozostałe składniki:

2 szklanki ryżu do sushi ugotowanego zgodnie z sugestią na opakowaniu

100 g łuskanej soi edame – rozmrożonej

dojrzałe awokado – pokrojone w plasterki

dojrzałe mango – pokrojone w plasterki

imbir do sushi marynowany ze słoika – u mnie różowy

garsć sałatki wakame

garść czerwonej kapusty drobno posiekanej

łyżka ziaren sezamu do posypania

 

Przygotowanie miski z łososiem

W każdej miseczce ułóż ugotowany ryż (ok pół szklanki na porcje) i po  garstce marynowanego łososia, edame, awokado, mango, różowego imbiru, sałatki wakame i czerwonej kapusty. Posyp odrobiną sezamu.

 

 


Related Posts

Koreczki z ogórka, łososia i twarożku

Koreczki z ogórka, łososia i twarożku

Roladki i koreczki z ogórka to klasyka. To taka bardziej elegancka wersja koreczków serowych. Jest to też doskonała przekąska dla osób, które lubią sushi, ale nie chce im się go robić. Podaję podstawowy przepis, ale w ogórka możemy zamówić wszystko, co dodalibyśmy do domowych sushi […]

Surówka z topinamburem i rzodkiewką w stylu kimchi

Surówka z topinamburem i rzodkiewką w stylu kimchi

Od jakiegoś czasu jestem działkowym hodowcą topinamburu. To jedne z najprostszych warzyw do posadzenia na działce. Rośnie samo. Ma 2 metry wysokości, więc żadne chwasty mu nie groźne. Jeśli się raz posadzi, to nie trzeba pamiętać o ponowieniu upraw, bo z kawałków, które przeoczyliśmy przy […]




%d bloggers like this: