Niedzielny obiad z wieprzowiną – polędwiczka i schab

Niedzielny obiad z wieprzowiną – polędwiczka i schab

W czasie świąt wypada podać jakieś dania mięsne, nawet jeśli na co dzień nie jemy wieprzowiny.
Taki zestaw możemy podać też na niedzielny obiad przez cały rok, żeby zachwycić naszych gości.

Przepisy z tego zestawu pochodzą ze spotkania Magia Świąt, na które Akademii Smaku Sokołów i Dominik Moskalenko zaprosili grupę blogerów kulinarnych. Szef kuchni Sokołów przygotował przystawkę carpaccio z polędwiczki wieprzowej z sosem tuńczykowo-kaparowym (jak z vitello tonnato) oraz danie główne – schab nadziewany suszonymi owocami i podany z kuskusem.

swieta sokołow
Fot: www.czteryfajery.pl

Przystawka
Polędwiczka wieprzowa z sosem tuńczykowo-kaparowym

Składniki:
polędwiczka wieprzowa np. z serii Uczta Sokołów – ok pół kilo
Sól i pieprz do smaku
100 g odsączonych kaparów
100 g odsączonego tuńczyka
50 ml białego wina
50 ml majonezu

natka pietruszki do dekoracji

Przepis na polędwiczkę z sosem tuńczykowo-kaparowym

Polędwiczkę wieprzową oczyścić z błon. Posolić i popieprzyć.. Usmażyć na złoty kolor z każdej strony na patelni. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 90°C i piec przez 20 minut. W tym czasie przygotować sos.

Sos tuńczykowo-kaparowy:
Kapary zalać białym winem. Zagotować. Następnie odlać płyn, dodać tuńczyka i zblendować na głoadką masę. Po wystudzeniu wymieszać z majonezem i jeszcze raz zblendować.

Polędwiczka wieprzowa

Danie główne

Schab nadziewany suszonymi owocami podany z kuskusem

 

Składniki:
porcja schabu np. Uczta Świeżość i Smak Sokołów
ok 150 g boczku surowego wędzonego
50 g suszonych daktyli
50 g suszonych śliwek
50 g suszonych moreli
50 g suszonych rodzynek
50 g suszonej żurawiny
50 ml brandy

Kasza:

200 g kaszy kuskus
100 g zielonego ogórka – obranego i pokrojonego w drobną kostkę
50 g suszonych moreli – drobno pokrojonej
papryczka chili – bez pestek, drobno pokrojona

 

natka pietruszki do dekoracji

Schab nadziewany suszonymi owocami podany z kuskusem

Przepis na schab nadziewany suszonymi owocami podany z kuskusem

Suszone owoce wymieszać, zalać brandy i zagotować. Poczekać, aż wchłoną płyn.
Schab oczyścić z błonek, naciąć nożem w środku i napełnić owocowym farszem.
Owinąć schab boczkiem i zawinąć w folię do pieczenia.
Piec w piekarniku przez 75 minut w 90°C.
W tym czasie ugotować kuskus, dodać pokrojoną drobno morelę, zielonego ogórka i papryczkę chili.

Schab przed podaniem pokroić w grube plastry.

Wymieszać składniki kaszy i podawać z plastrem pieczonego schabu i łyżką sosu z pieczenia.


Related Posts

Obiad inspirowany “Sztuką Gotowania” Niki Segnit

Obiad inspirowany “Sztuką Gotowania” Niki Segnit

Najlepszą do tej pory książką kulinarną 2019 jest “Sztuką Gotowania”. Miałam wiele radości przy testowaniu przepisów z niej, zwłaszcza że książka Niki Segnit to bardziej podręcznik łączenia smaków, który wprost mówi, żeby nie podążać za przepisem i skupić się na metodzie, a nie na składnikach, […]

Niedzielny obiad kurpiowski

Niedzielny obiad kurpiowski

Kurpie to idealny pomysł na weekendową wycieczkę z Warszawy. Mazowsze północno-wschodnie ma piękną przyrodę, ciekawe festyny i jest blisko, a jednocześnie zachowało swoją unikalną gwarę, folklor i kuchnię. W Puszczy Kurpiowskiej je się oczywiście dary lasu – jagody i miód. Dzisiejszy zestaw obiadowy inspirowany jest […]




%d bloggers like this: