Niedzielny obiad z wieprzowiną – polędwiczka i schab

Niedzielny obiad z wieprzowiną – polędwiczka i schab

Po Wigilijnej postnej, lecz nie koniecznie skromnej kolacji świętuje się Pierwszy i Drugi Dzień Świąt, kiedy na stole wypada podać jakieś dania mięsne.
Taki zestaw możemy podać też na niedzielny obiad przez cały rok, żeby zachwycić naszych gości.

Przepisy z tego zestawu pochodzą z bożonarodzeniowego spotkania Magia Świąt, na które Akademii Smaku Sokołów i Dominik Moskalenko zaprosili grupę blogerów kulinarnych. Szef kuchni Sokołów przygotował przystawkę carpaccio z polędwiczki wieprzowej z sosem tuńczykowo-kaparowym (jak z vitello tonnato) oraz danie główne -schab nadziewany suszonymi owocami i podany z kuskusem.

swieta sokołow
Fot: www.czteryfajery.pl

Przystawka
Polędwiczka wieprzowa z sosem tuńczykowo-kaparowym

Składniki:
polędwiczka wieprzowa np. z serii Uczta Sokołów – ok pół kilo
Sól i pieprz do smaku
100 g odsączonych kaparów
100 g odsączonego tuńczyka
50 ml białego wina
50 ml majonezu

natka pietruszki do dekoracji

Przepis na polędwiczkę z sosem tuńczykowo-kaparowym

Polędwiczkę wieprzową oczyścić z błon. Posolić i popieprzyć.. Usmażyć na złoty kolor z każdej strony na patelni. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 90°C i piec przez 20 minut. W tym czasie przygotować sos.

Sos tuńczykowo-kaparowy:
Kapary zalać białym winem. Zagotować. Następnie odlać płyn, dodać tuńczyka i zblendować na głoadką masę. Po wystudzeniu wymieszać z majonezem i jeszcze raz zblendować.

Polędwiczka wieprzowa

 

Schab nadziewany suszonymi owocami podany z kuskusem

 

Składniki:
porcja schabu np. Uczta Świeżość i Smak Sokołów
ok 150 g boczku surowego wędzonego
50 g suszonych daktyli
50 g suszonych śliwek
50 g suszonych moreli
50 g suszonych rodzynek
50 g suszonej żurawiny
50 ml brandy

Kasza:

200 g kaszy kuskus
100 g zielonego ogórka – obranego i pokrojonego w drobną kostkę
50 g suszonych moreli – drobno pokrojonej
papryczka chili – bez pestek, drobno pokrojona

 

natka pietruszki do dekoracji

Schab nadziewany suszonymi owocami podany z kuskusem

Przepis na schab nadziewany suszonymi owocami podany z kuskusem

Suszone owoce wymieszać, zalać brandy i zagotować. Poczekać, aż wchłoną płyn.
Schab oczyścić z błonek, naciąć nożem w środku i napełnić owocowym farszem.
Owinąć schab boczkiem i zawinąć w folię do pieczenia.
Piec w piekarniku przez 75 minut w 90°C.
W tym czasie ugotować kuskus, dodać pokrojoną drobno morelę, zielonego ogórka i papryczkę chili.

Schab przed podaniem pokroić w grube plastry.

Wymieszać składniki kaszy i podawać z plastrem pieczonego schabu i łyżką sosu z pieczenia.


Related Posts

Niedzielny obiad w stylu fine dining

Niedzielny obiad w stylu fine dining

Czasami mamy ochotę zjeść coś jak w najlepszej restauracji. Co zrobić, żeby było to zdrowe, tanie i proste w przygotowaniu w domu? Dania restauracyjne nie wymagają nie wiadomo jakich umiejętności. Często wystarczy tylko dodać trochę więcej elementów dania i pięknie je udekorować, żeby mieć taki […]

Niedzielny obiad z kurczakiem w roli głównej

Niedzielny obiad z kurczakiem w roli głównej

Jeśli czytacie tego bloga to wiecie, że dość często jestem na warsztatach w Villa Intrata na terenie pałacu w Wilanowie. Mam ogromny sentyment do teho muzeum – na studiach miałam tam letni staż w dziale Dokumentacji Naukowej. Uwielbiam też przepisy Macieja Nowickiego, który inspiruje się […]




%d bloggers like this: