Niedzielny obiad kurpiowski

Niedzielny obiad kurpiowski

Kurpie to idealny pomysł na weekendową wycieczkę z Warszawy. Mazowsze północno-wschodnie ma piękną przyrodę, ciekawe festyny i jest blisko, a jednocześnie zachowało swoją unikalną gwarę, folklor i kuchnię. W Puszczy Kurpiowskiej je się oczywiście dary lasu – jagody i miód. Dzisiejszy zestaw obiadowy inspirowany jest smakami kurpiowszczyzny to tradycyjna zupa jagodowa, którą zaskakuje korzennym smakiem goździków, ma piękny jagodowy kolor i robi się w minutę. Do tego babka ziemniaczana, która popularna jest nie tylko na Podlasiu, ale też na Kurpiach i fafernuchy, czyli ciasteczka marchewkowe z pieprzem,

 

Zupa jagodowa

Składniki zupę – 2 porcje:
pół kilo jagód (mogą być mrożone)
2 łyżki cukru lub miodu
szczypta soli i po szczypcie mielonych goździków, kardamonu i cynamonu

Składniki na kluski lane:
2 jajka
4 łyżki mąki
szczypta soli

kilka borówek lub jagód i listków bazylii do dekoracji.

Przepis na zupę jagodową z lanymi kluseczkami
Przygotować 2 małe garnki. W pierwszym zagotować litr wody, w którym będą gotowały się kluseczki, w drugim pół litra wody na zupę i przyprawy (po szczypcie mielonych goździków, kardamonu, soli i cynamonu).
W miseczce wymieszać 2 jajka z mąką i solą, żeby uzyskać rzadkie ciasto na kluseczki.
Kiedy woda się zagotuje do garnka z pół litrem wody i przyprawami wsypać jagody i cukier. Wyłączyć gaz i zmiksować zupę na gładko i przelać po połowie do 2 talerzy.
Do drugiego garnka z gotującą się wodą wlać łyżką ciasto na lane kluseczki i zamieszać. Kiedy kluseczki wypłyną, odcedzić je na durszlaku i przełożyć na talerze z zupą. Udekorować borówkami i listkami bazylii.

babka ziemniaczana

Rejbak kurpiowski z marchewką

Babka to klasyczny dodatek do wszystkiego. Do chłodnika, do mięsa i sosu, zamiast obiadu i na przekąskę. Na Kurpiach babkę nazywa się rejbakiem albo kartoflakiem. Ten przepis jest z marchewką. Marchewkowy będzie też deser!

Składniki:
kilo ziemniaków umytych i obranych
kilo marchewek umytych i obranych
3 cebule pokrojone w drobną kostkę
2 jajka
pół szklanki kaszy manny (nie ugotowanej)
pół szklanki oleju
po pół łyżeczki pieprzu, majeranku, papryki i cząbru
kilka plasterków boczku do wyłożenia formy i na wierzch (200 g)
kwaśna gęsta śmietana do dekoracji

Pełny przepis tutaj.
fafernuchy

Fafernuchy – ciasteczka marchewkowe z pieprzem

Na każdych kurpiowskich dożynkach i świętach podaje się pieprzne ciasteczka marchewkowe. Dlaczego są tak popularne? Bo ciasto zagniata się dosłownie chwilę, składniki są tanie i ogólnie dostępne (nawet nie trzeba jajek ani tłuszczu) a gotowe ciasteczka mają ciekawy pieprzny smak. Stąd pochodzi ich nazwa – pieprzowe ciasteczka.

Składniki:
350 g startej na tarce marchwi
ćwierć szklanki cukru
pół kilo mąki pszennej (lub pół na pół pszennej z żytnią)
płaska łyżka proszku do pieczenia
płaska łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
płaska łyżka mielonego cynamonu
duża szczypta soli

Przepis na fafernuchy

Marchew zetrzeć na tarce. Dodać cukier i zagotować przez minutę w garnku aż marchew puści sok i połączy się z cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cynamonem, solą i pieprzem. Wymieszać mokre składniki (marchewka) z suchymi (mąka z przyprawami), zagnieść ręką na gęste ciasto, uformować z niego wałki i pokroić je na małe porcje jak kopytka na blacie podsypanym mąką.

Fafernuchy ułożyć na natłuszczonej blasze (lub wyłożyć ją papierem do pieczenia) i piec pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 180°C (góra – dół).


Related Posts

Gzik – ziemniaki z twarożkiem

Gzik – ziemniaki z twarożkiem

Dziś pierwszy dzień kalendarzowej zimy. My się zimy nie boimy, dlatego dziś będzie danie kojarzące się w wiosną. Narzekamy, że nie ma żadnej sezonowości i że można kupić nowalijki w środku grudnia, ale dziś będziemy coś z tego mieli. Byle do wiosny! Gzik to tradycyjna […]

Obiad inspirowany “Sztuką Gotowania” Niki Segnit

Obiad inspirowany “Sztuką Gotowania” Niki Segnit

Najlepszą do tej pory książką kulinarną 2019 jest “Sztuką Gotowania”. Miałam wiele radości przy testowaniu przepisów z niej, zwłaszcza że książka Niki Segnit to bardziej podręcznik łączenia smaków, który wprost mówi, żeby nie podążać za przepisem i skupić się na metodzie, a nie na składnikach, […]




%d bloggers like this: