Analiza nawyków żywieniowych mieszkańców miast

Analiza nawyków żywieniowych mieszkańców miast

Maczfit przeprowadził niedawno badanie ilościowe w 10 największych miastach Polski. To analiza nawyków żywieniowych mieszkańców i ranking miast, który weryfikuje, jak odżywiają się Polacy, ile wydają na jedzenie, ile marnują jedzenia oraz to ile osób zwraca uwagę na to co konsumuje.

Wyniki pokazują, jak zwyczaje związane z jedzeniem różnią się w poszczególnych miastach.

Czego dowiedziałam się z tego raportu?


Ilu Polaków zwraca uwagę na to co je?
Zdecydowana większość Polaków zwraca uwagę na to, co je. Robi to 60,2% a 34,3% raczej tak, ale nie zawsze.

W którym mieście najważniejsze jest utrzymanie zdrowej diety?
Najczęściej do tego, co spożywają, wagę przykładają mieszkańcy Warszawy, najrzadziej – w Gdańsku.

Fast foody jako preferowany posiłek najchętniej wybierają mieszkańcy Katowic i Bydgoszczy. Stołowanie w restauracjach szczególnie upodobali sobie Katowiczanie.

Ponad połowa Polaków (ok. 52%) najczęściej wybiera posiłki domowe/dania domowe zamawiane na wynos.

Polacy mają problem z utrzymaniem zdrowej diety. Trudności w tym zakresie zgłasza 59,7% respondentów. 24,9% nie ma z tym kłopotu, a aż 15,4% nie dba o kwestie związane z prawidłowym odżywianiem.

Ile przeciętnie spędzamy czasu na przygotowywaniu posiłków?
40,4% Polaków robi zakupy kilka razy w tygodniu.

Ile wydajemy na artykuły spożywcze w skali miesiąca?
Prawie połowa Polaków podczas jednorazowej wizyty w sklepie wydaje 51 – 150 złotych na jedzenie.
42,6% Polaków przeznacza na jedzenie w ciągu miesiąca 1001 – 2500 złotych.
Najwięcej na jedzenie wydają osoby stołujące się w restauracjach i barach, najmniej – ankietowani przygotowujący posiłki samodzielnie

W których miastach wyrzuca się najwięcej jedzenia?
67,8% ankietowanych wyrzuca jedzenie sporadycznie, 17,2% stara się w ogóle nie marnować jedzenia, a tylko 15,1% robi to regularnie.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.