“Naturalnie. Prosto, zdrowo, smacznie”- recenzja

“Naturalnie. Prosto, zdrowo, smacznie”- recenzja

Kto jest najlepszym kucharzem świata? Podobno jest nim pochodzący z Francji Alain Ducasse.

Jaka jest teraz jego kuchnia? Nadspodziewanie zdrowa, gdzie cukier, sól i tłuszcz używane są bardzo oszczędnie. Potrawy są też proste, czego nie spodziewalibyśmy się po kucharzu z 3 gwiazdkami. Ducasse zachęca nas, żebyśmy szanowali pory roku i kupowali żywność na bazarze, gdzie możemy porozmawiać z producentami i wybrać najlepsze produkty. Mamy szanować naszą żywność, brać odpowiedzialność za swoje codzienne zakupy i delektować  się jedzeniem, żeby jeść mniej i bardziej się nim cieszyć.

 

Gotowanie to też zadbanie o przetwory na zimę i uczenie się o regionalnych produktach. Szkoda tylko, że te wiadomości o sezonowych warzywach i owocach nie zostały w polskiej wersji dostosowane do odmian truskawek czy jabłek jakie mamy na miejscu, bo to duża wartość  tej książki, z której nie możemy skorzystać. Na pewno będziemy mogli za to przeczytać trochę o ich historii. Czy wiecie jak powstały truskawki? Z krzyżówki białych dużych owoców pochodzących z Chile i poziomek, które przypadkowo posadzono obok nich.

 Alain Ducasse Naturalnie

Książka jest bardzo inspirująca. Odnalazłam w niej źródło wielu patentów, które widziałam na warsztatach gotowania czy w restauracjach np. dynię z dziurkami nadziewanymi anchois,

 Alain Ducasse Naturalnie

Co bym ugotowała z Alain Ducasse “Naturalnie”?

Przepisy podzielone są na pory roku. Zaczynamy jesienią z kremem selerowym z gorgonzolą, polentą z pamezanem i szałwią, surówką z rzepy i jabłek, oraz pieczonym  ananasem.

Zima to zupa z kluseczkami z ricotty, tatar z krewetek, ciasto selerowe, dietetyczna wersja lemon curd i lasania ze szpinakiem i orzechami.

Wiosna to twarożek i lody ze szczawiu, pory duszone w piwie i omlet ze smardzami.

Czym smakuje lato? Melonem w porto z imbirem, makrelą i fenkułem z morelami.

 

Bardzo podoba mi się przystępność przepisów. Są rozbite na poszczególne czynności i mają śródtytuły, więc się nie pomylimy. Naprawdę rzadko się to zdarza przy przepisach zawodowego szefa kuchni.

 

Podsumowując: bardzo inspirująca lektura i doskonały prezent dla bardziej wymagającego miłośnika gotowania.

 Alain Ducasse Naturalnie

Naturalnie. Prosto, zdrowo, smacznie

Autor: Alain Ducasse

Wydawnictwo Dwie Siostry

Data premiery: 2016

Ilość stron: 380

Okładka: twarda


Related Posts

“Przewodnik Kulinarny” – recenzja

“Przewodnik Kulinarny” – recenzja

Czy są tu jacyś miłośnicy kuchni rekonstrukcyjnej, albo klasycznej kuchni francuskiej?   Książka Augusta Escoffiera, choć napisana ponad 100 lat temu do dziś jest biblią zawodowych kucharzy, którzy mają ją na podorędziu na wypadek, gdyby nagle musieli zrobić któryś z mniej znanych francuskich sosów. A […]

Nicejska kanapka z tuńczykiem

Nicejska kanapka z tuńczykiem

Do zrobienia tej kanapki zainspirowała mnie “My New Roots. Inspirujące przepisy kuchni roślinnej na każdą porę roku”. Oczywiście Sarah Britton nie bierze tuńczyka czy innych trupów do ust, więc “tuńczyk” był pewnie zrobiony ze słonecznika. Ja póki co jeszcze jem tuńczyka, chociaż po lekturze kryminału […]




%d bloggers like this: