“Naturalna kuchnia wegetariańska” – recenzja

“Naturalna kuchnia wegetariańska” – recenzja

Czy pamiętacie pierwsze książki dla wegetarian, które były dostępne w Polsce i z których wszyscy uczyli się gotować? Można sobie teraz przypomnieć jeden z tych żelaznych klasyków, bo wyszło właśnie mocno odświeżone wydanie książki Carolin Mueller-Pawlak. Pamiętam tę książkę z późnych lat ‘90.

Najnowsze wydanie zawiera kolorowe zdjęcia, bez których nie może obejść się już żadna książka kucharska. Przepisy są przeredagowane, ale przede wszystkim ich odbiór jest już zupełnie inny. Budyń z kaszy jaglanej czy kotlety sojowe weszły już na stałe do naszej kuchni i jedzą je nawet mięsożercy. “Naturalna kuchnia wegetariańska” zawiera sporo przepisów podstawowych na zupy, kotlety czy chleby, więc będzie łatwo znaleźć dla nich zastosowanie, ale też na ich przykładzie zobaczyć jak zmieniła się nasza dieta przez ostatnie 20 lat.

Dziś dużo więcej mówi się o diecie jako o czynniku, który minimalizuje ryzyko chorób i nawet umożliwia ich leczenie. Wiele chorób okazuje się być dieto-zależnymi.  Wiele osób ma genetyczne predyspozycje do nietolerowania glutenu czy niedoborów witamin.  Przepisy i składniki, które były tak egzotyczne, gdy wychodziło pierwsze wydanie książki, dziś są zupełnie normalne i powszechne. Dziś wiemy też, że gdybyśmy lepiej znali potrzeby swojego organizmu, mielibyśmy szansę na wychwycenie słabszych miejsc i zmodyfikowanie diety, tak by odpowiedzieć na te deficyty. Są nawet firmy, które przeprowadzają  badania nutrigenetyczne. Nie do pomyślenia w czasach, gdy wyszło pierwsze wydanie “Naturalnej kuchni wegetariańskiej”.

 

Co bym ugotowała z tej książki?

Na pewno gofry owsiane, jabłka z granolą, budyń z ryżu, surówka z natki pietruszki i sałatka z cieciorki czy pieczeń Salomona. Proste i pyszne wydaje się mleko kokosowo-owsiane czy kukurydziane. A na deser? Placek z dynii i bułeczki jabłkowo-owsian

Naturalna kuchnia wegetariańska

Naturalna kuchnia wegetariańska

Autor: Carolin Mueller-Pawlak

Wydawnictwo: Źródła Życia

Data premiery: 2017

Ilość stron: 170

Okładka: twarda


Related Posts

Vege kociołkowanie – recenzja

Vege kociołkowanie – recenzja

Moim marzeniem jest napisanie książki. Może być kulinarna. Na razie przeszkodą jest to, że wymyślam same niszowe tematy. Np. bardzo bym chciała napisać książkę z przepisami na zestawy do zabrania na działkę lub weekend za miastem. Taki zestaw składałby się z ciasta, które pieczemy sobie […]

Paszteciki z marchewki z chrzanem

Paszteciki z marchewki z chrzanem

Lubię piec, ale kiedy robię ciasto i nie zamrożę od razu połowy, to część zawsze mi się marnuje. Dlatego postanowiłam zrobić sobie pasztet warzywny. Można go zjeść na obiad, zabrać do pracy i zrobić z niego zdrową przekąskę, więc na pewno nam się nie zeschnie. […]




Bitnami