„Natura kuchni polskiej” Amaro – recenzja

„Natura kuchni polskiej” Amaro – recenzja

Jaka jest natura polskiej kuchni?
Dla Amaro kuchnia to sztuka ulotna, ale też sztuka totalna, która oddziałuje na wszystkie zmysły i odwołuje się do wspomnień z dzieciństwa. To wspomnienia napędzają przepisy np. w jego daniach typu pokrzywa-papierówki-wata cukrowa. Jest to jednym z powodów, dla których Atalier Amaro w 2013 jako pierwsza restauracja w Polsce została oznaczona gwiazdką Michelin.
Amaro wybrał Polskę, z jej kuchnia i składnikami, ponieważ dzięki przyrodzie i tradycji, jest to idealne miejsce dla kucharzy, którzy lubią naturalną żywność, zioła i dziczyznę, ale też zapomniane produkty takie jak głóg, dereń czy pigwa. Jednym z odkrywców potencjału Polski jest właśnie Amaro, który wprowadza naszą kuchnię w XXI wiek, tak by natura spotkała się z nauką.

amaro

Punktem wyjścia dla każdego przepisu z tej książki jest konkretny składnik np. aronia. Towarzyszą im piękne artystyczne zdjęcia jak z laboratorium. Raczej trudno będzie nam ugotować dania z tej książki, pomimo szczegółowych instrukcji, bo makaron z aronii, nitro-bliny z rumianku, czy keczup z głogu nie są najprostsze do wykonania.

amaro2

Piękno tej książki leży raczej w jej sile inspiracyjnej. Czytając ją mam ochotę posadzić na działce tobinambur i werbenę cytrynową, czy zrobić sobie sól aromatyzowaną pędami sosny na wiosnę.
Tymczasem polecam pozachwycać się wyjątkowym, marzycielskim klimatem tej książki, która jest po to, żeby czytać w kuchni, a nie gotować.
Mam ją z czytajwkuchni.pl, miejsca, które specjalizuje się książkach kulinarnych.

 

Natura kuchni polskiej. Nature of Polish Cuisine
Autor: Wojciech Modest Amaro
Wydawnictwo: Wydawnictwo Zwierciadło
Data premiery: 2014
Ilość stron: 144
Okładka: twarda


Related Posts

“Smak chili, smak życia” – recenzja

“Smak chili, smak życia” – recenzja

Czy da się opowiedzieć całe swoje życie poprzez kolejne dania wykwintnej kolacji? Eve, bohaterka tej książki gotuje właśnie taką ucztę, która symbolizuje jej wejście w dorosłość. Każda potrawa z czymś się kojarzy, coś znaczy. Eve poznajemy zawsze pośrednio, poprzez postacie, które mają z nią coś […]

“Słoiki na słodko i na słono” jako pomysł na klub obiadowy w pracy

“Słoiki na słodko i na słono” jako pomysł na klub obiadowy w pracy

Słoiki z wydawnictwa Buchmann nie są przeznaczone dla dzieci w Warszawie, tylko dla nas do pracy, żebyśmy mogli zabrać sobie do biura coś pysznego. Co będzie potrzebne? Oczywiście słoik, może być też pudełko lunchowe (ale wtedy nie olśnimy kolegów z biura piękną, kolorową kompozycją), oraz […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Bitnami