Najlepsze ogórki kiszone

Najlepsze ogórki kiszone

Co roku robię kilkadziesiąt słoików ogórków, żeby mieć na cały rok nie tylko przekąskę, ale też praktyczny prezent, gdy idę do kogoś w gości. Jeśli chcecie robić ogórki, to ostatni dzwonek! No wiecie. Jak u tenmelona – Bach – do solanki!

tenmelon

Składniki na każdy duży słoik  ogórków:

1 kg umytych ogórków (małe, twarde i świeże)

pół litra wody zmniejszanej z pół łyżki soli

liść porzeczki, wiśni, dębu, chrzanu

chrzan — kilkucentymetrowy kawałek

pieprz — kilka ziaren

gorczyca w ziarnach — łyżeczka

2 ząbki czosnku

kwiat kopru

słoik (umyty i wyparzony)

Przygotowanie

Jeśli chcesz, możesz zrobić sobie tylko jeden słoik, ale z ogórkami jest jak z pierogami czy faworkami — właściwie niewiele więcej jest pracy przy 100 niż przy 1, więc jak już robić, to robić.

ogórki kiszone

Zaczynamy od przygotowania sobie taśmy produkcyjnej.

Ogórki wrzucamy do miski z wodą — najlepiej od razu po kupieniu, żeby nie straciły świeżości. Układamy liście, kwiaty kopru i przyprawy. Wprawdzie można kupić gotowe „zestawy” do kiszenia ogórków, ale ja używam dużo więcej przypraw i zieleniny, żeby osiągnąć bardziej zdecydowany smak. Takich ogórków trochę szkoda jest na małosolne, najlepsze są po 2-3 miesiącach.

Nikogo w Polce nie trzeba uczyć, jak się robi ogórki: warzywa razem z liśćmi i przyprawami układamy w słoiku i zalewam ciepłą zalewą z wody z solą. Cała filozofia polega na napakowaniu jak najwięcej do słoika. Słoiki zakręcamy i na kilka pierwszych dni ustawiamy tak, żeby w razie burzenia się i wylewania się z nich wody nie zalały nam nic cennego.

Po 2 miesiącach można jeść!


Related Posts

Libańska różowa kiszonka z rzodkwi

Libańska różowa kiszonka z rzodkwi

Lubię robić zakupy w sklepach arabskich ze względu na kiszonki. Są trochę inne niż nasze, bo do zalewy dodaje się odrobinę octu. Często są lekko pikantne. Bawią się też kolorem jedzenia. Tak jak w tej prostej kiszonce, gdzie białe warzywa korzeniowe barwi się burakiem na fluorescencyjny różowy kolor. Niesamowite, że taki kolor wychodzi ze 100% maturalnych składników. Moją […]

Kiszony topinambur

Kiszony topinambur

Czy można zrobić kiszony topinambur? Oczywiście! Topinambur to jedno z tych warzyw typu pasternak, które najpierw było powszechnie dostępne. Potem okazało się, że bez sensu je uprawiać skoro pasternak ma mniej substancji odżywczych niż pietruszka, a topinambur gorzej się obiera niż ziemniak, bo ma nieregularny kształt. Następnie oba zostały ponownie odkryte na biobazarach i teraz kosztują fortunę. […]



1 thought on “Najlepsze ogórki kiszone”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.