Najlepsze książki o jedzeniu w 2018 – top 10 wg ugotowanepozamiatane.pl

Najlepsze książki o jedzeniu w 2018 – top 10 wg ugotowanepozamiatane.pl

Mój blog powstał jako blog o książkach kulinarnych i co roku przygotowuję listę książek, które najbardziej mnie w danym roku zachwyciły, które zachęciły mnie, żeby ugotować z nich najwięcej przepisów, które były pouczające i otworzyły mi oczy na nowe smaki.
Tak mała świecka tradycja, która kojarzy mi się ze Świętami i Nowym Rokiem.

Nie jest to łatwe zadanie, bo co roku wychodzi w Polsce tona nowych książek kulinarnych. Zwykle mają one bardzo krótki cykl życia. Po 3 miesiącach od wydania znikają z półek w księgarniach i z naszej pamięci. Część z nich jest jednak naprawdę warta przypomnienia i zasługuje na miejsce wśród prezentów choinkowych i na naszej półce.
Jak wygląda mój prywatny ranking najlepszych 10 książek i kulinarnych tego roku? Zobaczcie najnowsze zestawienie.

 

Gastrofizyka. Nowa wiedza o jedzeniu. Charles Spence

1. Gastrofizyka. Nowa wiedza o jedzeniu. Charles Spence

 

Wiem, że spodziewaliście się, że w tym zestawieniu wygra książka z przepisami, ale po zastanowieniu się i przejrzeniu mojej półki z książkami z 2018 roku zwycięzca mógł być tylko jeden.
Gastrofizyka to nauka, która projektuje nowe smaki i doświadczenia na potrzeby szefów kuchni i koncernów spożywczych. W książce prof. Charlesa Spence’a przeczytamy o foodporn i mukbang, jak oszukać nasz mózg podczas jedzenia, jak schudnąć i jak być zdrowszym dzięki odkryciom z pogranicza gastrofizyki.

Więcej o tej książce przeczytacie w mojej recenzji.

Gastrofizyka. Nowa wiedza o jedzeniu.
Autor: Charles Spence
Wydawnictwo: Świat Książki

Hazana. Kuchnia wegetariańska Żydów z całego świata Autorka: Paola Gavin

 

2. Hazana. Kuchnia wegetariańska Żydów z całego świata. Paola Gavin

Mam ochotę zjeść właściwie każde danie z nowej książki Paoli Gavin. Nie spodziewałam się, że tak mnie zainspiruje do gotowania, a książki kucharskie są przecież właśnie po to.
Kuchnia żydowska jest niezwykle różnorodna i ma dużo pysznych wegetariańskich opcji ze względu na surowe zasady koszernej kuchni, które nie pozwalały na łączenie mleka i mięsa w jednym posiłku.
Hazana to kolorowe przepisy na omlety, sałatki, gotowane na piecu gulasze warzywne, zupy, jajka, słone wypieki z ciasta filo, pożywne dania jednogarnkowe, słodko-kwaśne sosy, bakłażany i faszerowane warzywa.

Więcej o tej książce przeczytacie w mojej recenzji.

Hazana.
Kuchnia wegetariańska Żydów z całego świata
Autorka: Paola Gavin
Wydawnictwo Buchmann

Slow West Wege. Kochaj, gotuj i żyj na całego! Autorka: Katarzyna Kędzior Wydawnictwo Babaryba

3. Slow West Wege. Kochaj, gotuj i żyj na całego. Katarzyna Kędzior

Większość książek kulinarnych jest pisana przez osoby, które są znane z tego, że są znane. Wtedy jest większa szansa na to, że książka się sprzeda. A czy ta osoba umie gotować i ma coś ciekawego do powiedzenia? To już nie zmartwienie wydawnictwa.
Z zupełnie innego założenia wyszło wydawnictwo Babaryba, które zwykle wydaje książki dla dzieci, ale w 2018 wydałoa pierwszą książkę kulinarną.
Dlaczego? Bo po prostu zakochali się Katarzynie Kędzior, jej kuchni i pensjonacie U Lokusza, który prowadzi.
Ten malutki pensjonat to agroturystyka z jazdą konną w otoczeniu przyrody we wsi Potoczek w Sudetach. Miejscowe atrakcje to natura, kozy, konie, koty, pies i przepyszna kuchnia wegetariańska. Posiłki oparte są na autorskich przepisach, warzywach z przydomowego ogródka, chlebie na zakwasie, serach od szczęśliwych kóz i ekologicznych produktach od lokalnych dostawców miodu, jajek i kaszy gryczanej.
Katarzyna Kędzior uważa, że w gotowaniu liczy się serce i ilość soli. Bez serca i zaangażowania nic nam się nie uda ani w kuchni, ani w życiu.

“Slow West Wege” pokazuje mieszczuchom jak wygląda życie na wsi przez cały rok. Zbieranie opału i porządki na wiosnę, letnicy w czasie wakacji, jesień z przetworami i wykopkami i zima we dwoje z ukochanym, z kotami i fotografowaniem okolicy

Co bym ugotowała z tej książki?
Dobrze wygląda pokrzywowa kasza, tarta gryczana z cukinią, pierożki nadziewane warzywami z rosołu, pasztet z warzyw z których ugotowano barszcz, tarta poziomkowa i makowe naleśniki ze śliwkami.

Slow West Wege. Kochaj, gotuj i żyj na całego!
Autorka: Katarzyna Kędzior
Wydawnictwo Babaryba

Zielone Boże Narodzenie Autorka: Karoline Jonsson Wydawnictwo Marginesy

4. Zielone Boże Narodzenie. Karoline Jonsson

 

Wigilia to ulubione święta wegetarian, bo wiele dań jest bezmięsnych a inne można łatwo przerobić na wersję wege. Jednocześnie zima to najgorszy czas w roku, jeśli nie jest się mięsa, bo pogoda nie nas rozpieszcza a grudzień to też najciemniejszy czas w roku.

Jak się nie dać zimie?
Wystarczy zasiąść w fotelu z piękną książką o Świętach, pomarzyć i pooglądać obrazki. Świąteczne spotkania przy suto zastawionym stole kojarzą się z ciepłem pomimo zimy, kolorowymi daniami podawanymi, gdy za oknem jest szaro i światłem choinki wśród mroku.
W tym radosnym czasie dzień staje się wreszcie dłuższy a my możemy cieszyć się wegetariańską ucztą w wersji skandynawskiej.

Jesteście ciekawi co je się w Szwecji na wege Święta? Przeczytajcie “Zielone Boże Narodzenie:.

Karoline Jönsson to szwedzka blogerka i autorka książek kulinarnych. W swoich przepisach wychodzi zawsze od gam smaków, tak żeby w każdym daniu było coś słonego, słodkiego, kwaśnego i umami. W swojej książce pokazuje nam, co trafia na jej świąteczny stół, ale też jak wygląda jej życie na skandynawskiej wsi, gdzie gotuje się tak jak się żyje – prosto i bez gotowców. Jest tu też sporo porad DIY np. na piękny drewniany świecznik, lodowy świecznik, girlandy ze skórek po cytrusach czy wege słoninę dla ptaków.

Jej pomysły na zdrowe dania mogą posłużyć nam nie tylko w okresie świątecznym, bo zima się przecież nie kończy się w grudniu a kuchnia północy to niekończące się źródło inspiracji, zwłaszcza na zimę.
Tradycyjne przepisy szwedzkie wykorzystywały wszystko bez marnowania, były dostosowane do pór roku i opierały się na lokalnych składnikach.

Nowa kuchnia szwedzka w wersji wege Karoline Jönsson to mrożone owoce, suszone grzyby, konfitury, które przechowują smak lata, warzywne wędzonki, typowe dla krajów skandynawskich przyprawy jak cynamon i lokalne superfoods jak rokitnik czy jagody.

Co bym ugotowała z tej książki?
Dobrze wygląda domowy chleb, grzaniec z tarniny, tarta na ziemniaczanym spodzie, różyczki kalafiora w glazurze, sałatka ziemniaczana z rzeżuchą i granatem, skańska brązowa kapusta w wersji wege i oczywiście skandynawskie kanapki na bogato.

Zielone Boże Narodzenie
Autorka: Karoline Jonsson
Wydawnictwo Marginesy

Jajko. Zofia i Katarzyna Pilitowskie. Recenzja Ranny Ptaszek Kraków

5. Jajko. Zofia i Katarzyna Pilitowskie

Ranny ptaszek to pięknie prowadzony kanał na Instagramie i krakowski bar śniadaniowy prowadzony przez mamę i córkę. Zofia i Katarzyna Pilitowskie wychodzą z założenia, że jajko pasuje do każdego dania i do każdego posiłku.
Jajko może być przecież na miękko, w zupie, w plackach, w cieście, w pasztecie, w szakszuce, tortilli, naleśnikach z serem i w leniwych pierogach. Można je jeść przez cały dzień, ale śniadanie bez jajka to nie śniadanie.

Prawie każdy ma jakieś wczesne wspomnienia z jajem w roli głównej. Ucieranie kogla mogla u babci, jaja ze wsi, płynne żółtko, czy jajko na twardo z sosem chrzanowym na stołówce w PRL. “Jajko” to wyprawa w krainę emocji i kuchnia emocjonalna, która karmi nasze oczy i serca.

Czy w temacie jajek jakaś książka kucharska może nas jeszcze czegoś nauczyć? Przecież jajko potrafi zrobić każdy. Ale czy na pewno?

Każdemu przyda się jajeczne ABC z przepisami na bardzo proste, ale też bardzo skomplikowane jajeczne dania.

Więcej o tej książce przeczytacie w mojej recenzji.

Jajko. Znakomite i nieskomplikowane przepisy z jajkiem w roli głównej
Autorki: Zofia i Katarzyna Pilitowska
Wydawnictwo Buchmann

Szafran, mięta i kardamon Samar Khanafer

6. Szafran, mięta i kardamon. Samar Khanafer

Kuchnia Samar Khanafer to aromat ziół i przypraw, który wywodzi się z kuchni bliskowschodniej, ale zmienia oblicze współczesnej kuchni polskiej. Czyli polskie smaki, ale lepiej doprawione i podkręcone oraz klasyki kuchni bliskowschodniej, ale z czymś znajomym. Taki piernik, ale różany, śliwkowe tiramisu czy szparagi w harrisie.

Więcej o tej książce przeczytacie w mojej recenzji.

Szafran, mięta i kardamon. Zioła i przyprawy w kuchni
Autorka: Samar Khanafer
Wydawnictwo Buchmann

Dietoland Sarai Walker
7. Dietoland. Sarai Walker

Dlaczego ta przygodowa i rozwojowa powieść Sarai Walker jest w moim rankingu książek kucharskich? Bardzo przeżyłam lekturę “Dietolandu” i wieści o tym, że serial na jej podstawie został w Stanach zdjęty po pierwszej serii, bo komuś się nie spodobał.

O czym jest “Dietoland”? Gruby Kopciuszek spotyka dość nietypową dobrą wróżkę, która zabiera ją na bal. Przemiana głównej bohaterki z wiecznie głodzącej się i nieszczęśliwej grubaski w świadomą i kochającą siebie dorosłą kobietę to metafora drogi każdej z nas. Nowa Plum nie jest wcale szczuplejsza, ale zamiast nienawidzić siebie docenia to ciało i widzi że ciało jest nią.
To też książka o miłości do pieczenia i o tym jak odmawiamy sobie tego, na co mamy ochotę, bo chcemy wyglądać w bardziej społecznie akceptowalny sposób.

Dietoland
Autorka: Sarai Walker
Wydawnictwo W.A.B.

Wściekły kucharz Cała prawda o zdrowym jedzeniu i modnych dietach Anthony Warner
8. Wściekły kucharz. Anthony Warner

2018 to był też rok, kiedy wreszcie zaczęły być popularne książki, które krytycznie podchodzą do diet i bycia idealnym. Nadwaga to jedno z najgroźniejszych zagrożeń cywilizacyjnych, ale zaburzenia odżywiania na skutek ptrzedobrzenia z dietami odchudzającymi mogą być jeszcze gorsze.

Większość modnych teorii dietetycznych jest wyssana z palca i pozbawiona jakichkolwiek podstaw naukowych. A z pseudonaukowymi bredniami walczy Anthony Warner z bloga Wściekły kucharz i jego nowa książka.
Wyobraźmy sobie, że w jakimś badaniu wyszło, że alkoholowy żel do rąk jest skuteczny w walce z bakteriami na naszych rękach. Ma to sens? Jak najbardziej.
A teraz wyobraźmy sobie, że ktoś, kto sam nie ma specjalnej wiedzy naukowej, zaczyna nam wmawiać, że z tego badania wynika, że powinniśmy pić bardzo dużo alkoholu i że uchroni nas to przed wszelkimi chorobami.

Tak właśnie zaczęło się wiele mitów np.o prozdrowotnych właściwościach oleju kokosowego, detoksie, diecie alkalicznej i czystym jedzeniu. Mity te przekładają się na obsesje na punkcie zdrowej diety i osobistej drogi do zdrowia, które często kończą się zaburzeniami odżywiania. Więc co działa? Żreć mniej i zdrowy rozsądek

Więcej o tej książce przeczytacie w mojej recenzji.

Wściekły kucharz
Cała prawda o zdrowym jedzeniu i modnych dietach

Autor: Anthony Warner
Wydawnictwo Buchmann

God Food. Boska kuchnia Malki Kafki

9. God Food. Boska kuchnia Malki Kafki

Brakowało Wam książek z przepisami? Malka Kafka szuka boskości w jedzeniu i w gotowaniu z miłością. pokazuje nam, że “na styku wielobarwnych kultur, w kolebce najpotężniejszych religii drzemią pierwotne siły ukryte w tajemnych recepturach”.
Dzielenie się i szczodrość to przecież cechy boskie. Możemy je praktykować we własnej kuchni a przepisy Malki dają nam okazję, żeby świętować.

Przepisy są wegańskie, bez cukru, proste i przygotowane z łatwo dostępnych składników wysokiej jakości. Znajdziemy tu pasty do smarowania, pieczywo, kanapki czy burgery. Sporo jest inspiracji kuchnią orientu – żydowską i marokańską.

Więcej o tej książce przeczytacie w mojej recenzji.

God Food. Boska kuchnia Malki Kafki
Autorka: Malka Kafka
Wydawnictwo: Znak Literanova

Placki niebanalnie. Karolina Polkowska Picante Jalapeno Wyd. Edgard

10. Placki niebanalnie. Wytrawne, słodkie, pyszne. Karolina Polkowska

Placki jakie są każdy widzi. Czy można napisać całą książkę kucharską o plackach? Okazuje się że tak i że jest to jedna z najlepszych książek tego roku. 100 przepisów na placki wg. Picante Jalapeno to doskonały podręcznik kreatywności i inspiracja do nauki fotografii kulinarnej.

Placki mogą być przecież słodkie, wytrawne, swojskie jak u babci, egzotyczne, szybkie i codzienne oraz wykwintne na specjalne okazje, ułożone w piramidkę jak amerykańskie pankejki i potraktowane jako baza pod bogate dodatki, warzywne, mączne, podane z jajkiem sadzonym, stylizowane na placko-burgery, sakiewki z nadzieniem, japońskie dorayaki i chaczapuri .

W “Plackach” można zakreślać sobie nie tylko ulubione przepisy, ale też ulubione zdjęcia. Można też uczyć się z tej książki kompozycji i fotografii kulturalnej. Prawie każde zdjęcie opowiada jakąś historię i ma specjalnie dobrane propsy.
Jeśli w książkach kucharskich głównie oglądamy obrazki, to dzięki “Plackom” będziemy na bieżąco z najnowszymi trendami w fotografii kulinarnej i super modnymi ujęciami typu flat lay, bokeh czy dark mood.

Więcej o tej książce przeczytacie w mojej recenzji.

Placki niebanalnie. Wytrawne, słodkie, pyszne
Autorka: Karolina Polkowska
Wydawnictwo: Edgard / Samo Sedno


Related Posts

10 najlepszych polskich książek kulinarnych 2017

10 najlepszych polskich książek kulinarnych 2017

Początek stycznia to czas na podsumowanie zeszłego roku. Na zastanowienie się, co nam się podobało i czego chcemy więcej a czego już nie chcemy zabierać w kolejny rok. U mnie jest to wręcz dosłowne, bo przeprowadzam się z końcem miesiąca. Muszę przejrzeć mój księgozbiór książek […]

Najlepsze książki kulinarne 2016 – Top 10

Najlepsze książki kulinarne 2016 – Top 10

Uwielbiam książki kulinarne – piękne zdjęcia, inspirujące pomysły, często po prostu smakowite historie, które uzupełniają to, co dzieje się za stołem. Nie ważne, czy ugotuję potem coś z nich. Przyjemność sprawia mi samo oglądanie obrazków, wyobrażanie sobie smaków i marzenia. Ponieważ prowadzę bloga kulinarnego, czytam […]




%d bloggers like this: