Nachosy z guacamole i serem

Nachosy z guacamole i serem

Gotowanie to planowanie, zakupy i uczenie się nowych technik, żeby wyczarować wyjątkowe dania, które są zdrowe i pyszne. Ale to też umiejętność zrobienia czegoś z niczego. Dania typu przepyszne maczanki, które możemy wyciągnąć z szafki, dodać kilka składników i mieć, kiedy nieoczekiwanie przychodzą goście.
Jaka jest najszybsza możliwa przegryzka do wina czy piwa? Oczywiście nachosy na ciepło z guacamole i zapieczonym żółtym serem. Do tego pomidor a jeśli go nie macie to może być pół puszki odsączonej fasoli (albo coś co masz).
Czego chcieć więcej, żeby wieczór w dobrym towarzystwie był udany?

Składniki na 2 porcje:

upakowanie nachosów np. solonych
2 pomidory
100 g tartego sera żółtego

guacamole:
ćwierć małej cebuli pokrojonej w piórka
ząbek czosnku przetarty przez praskę
sok i skórka z limonki
szczypta pieprzu
dojrzałe awokado – obrane i bez pestki

Nachosy z guacamole

Przepis na nachosy z guacamole i serem

Naczosy układamy na talerzu razem z pomidorami. Możemy zrobić 2 porcje na osobnych talerzykach (takie jak na zdjęciu) lub duży wspólny talerz. Posypujemy serem i zapiekamy przez chwilę w piekarniku, żeby ser się stopił. W tym czasie wszystkie składniki na guacamole blendujemy na gładką masę. Wyjmujemy chipsy z piekarnika, dekorujemy guacamole i jemy na ciepło ciesząc się ciągnącym się serem.


Related Posts

Sałatka Cobb

Sałatka Cobb

Moją ulubioną sałatką z resztek jest sałatka Cobb. Potrzebne jest awokado, trochę warzyw i kotlet z kurczaka, który pozostał z obiadu. Najlepiej jakby nie był w panierce jak mój, ale resztkowym sałatkom nie zagląda się zęby. Nawet jak są tak pyszne jak ta. Podają ją w Hard Rock Cafe, ale robi się ją dosłownie chwilkę. Jest to też wariacja na temat sałatek […]

Lody guacamole z tabasco

Lody guacamole z tabasco

Latem mogłabym się żywić tylko lodami. Jem je prawie codziennie, zarówno te własnego wyrobu jaki i kupne. W małych tradycyjnych lodziarniach i w modnych punktach z lodami rzemieślniczymi. Kiedy robi się coś często, każdego dnia idzie nam coraz lepiej. Po kilku miesiącach diety lodowej poczułam się gotowa, żeby wziąć udział w obradach jury technicznego Gelato Festival […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *