Murzynek jest chyba pierwszym ciastem, które sama upiekłam. Wtedy jeszcze nikt nie wiedział, że pieczenie na margarynie to samo zło a ciasta piekło się oczywiście w prodiżu. Teraz piekę głównie w keksówce w piekarniku, więc będzie wersja murzynka na keksówkę i z obniżoną zawartością mąki. Zamiast części mąki jest fasola z puszki, która sprawia, że ciasto jest bardziej pożywne i smaczniejsze. Foremka jest podsypana wiórkami kokosowymi, więc na pewno ciasto nam nie przywrze do spodu. Czyli smak dzieciństwa, ale w zdrowszej wersji.
Składniki:
4 jajka
¾ szklanki cukru pudru
puszka czerwonej fasoli – odsączona
3 łyżki kakao
łyżka kawy zbożowej
ćwierć łyżeczki cynamonu
¾ szklanki oleju rzepakowego
płaska łyżeczka sody
¾ szklanki mąki pszennej
forma do ciasta keksówka posmarowana olejem i podsypana 2 łyżkami wiórków kokosowych
kupna polewa czekoladowa (opcjonalnie)
Przepis na murzynka fasolowego z wiórkami kokosowymi
Jajka utrzeć mikserem z cukrem, a następnie zmiksować z fasolą i olejem na gładką masę. Mąkę dokładnie wymieszać w misce z kakao, kawą zbożową, sodą i cynamonem.
Połączyć suche składniki z mokrymi i dokładnie wymieszać.
Ciasto piec około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (góra, dół). Kiedy murzynek ostygnie polać go polewą czekoladową (jeśli jej używamy, ale nie koniecznie). Przy podawaniu możemy ozdobić każdy kawałek owocami sezonowymi.
Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!
Miałam już przyjemność smakować ciasta fasolowego i jest to przepyszna sprawa i idealny zamiennik dla zwykłego murzynka ♥
Czasami robię też murzynka pomidorowego! warzywa w ciastach są super
Wygląda smakowicie. Takie wersje mi się podobają, można podawać całej rodzinie bez obaw.
Dokładnie!