Misja Lato – jak jeść bardziej sezonowo latem

Misja Lato – jak jeść bardziej sezonowo latem

Jedną z pozytywnych rzeczy, które zmieniły się w moim życiu, kiedy założyłam tego bloga jest to, że jem bardziej sezonowo. Po prostu planuję to sobie z góry. Kiedy zaczyna się dana pora roku, robię sobie listę rzeczy do zjedzenia. Takich, które mogłyby być ilustracją słownikowego terminu lato. Przecież lato to właśnie borówki, fasolka szparagowa czy wiśnie. W sezonie pomidory, ogórki i papryka smakują najlepiej i mają najlepsze ceny. Niektórych pyszności jak czarny bez czy świeże figi nie dostaniemy po tym czasie. Niektóre można jeść cały rok, ale tylko mrożone czy szklarniowe – a to przecież nie to.

Moja sezonowa tabelka wygląda tak:

lato jesień zima wiosna
Bakłażan Agrest Ananas Botwinka
Boćwina Brokuły Brukselka Bób
Borówka Brzoskwinie Buraki Cebula dymka
Czarny bez Cukinia Cebula Groszek cukrowy
Czereśnia Dynia Cykoria Kalafior
Fasola szparagowa Gęsina Czosnek Kalarepa
Figi Gruszki Fasola Kiełki
Jagody Grzyby Jarmuż Pokrzywa
Kapusta pekińska Jabłka Kapusta Por
Karczochy Jeżyny Mandarynki Portulaka
Koper Włoski Kasztany Mango Rabarbar
Maliny Kiwi Orzechy Rzepa
Melony Koper włoski Pasternak Rzodkiewka
Morele Kukurydza Pietruszka Sałata
Morwa Mirabelki Pomarańcze Seler
Ogórek Morele Por Smardze
Papryka Orzechy Roszponka Szczaw
Pomidory Pigwa Seler Szczypiorek
Porzeczka Scorzonera Szalotki Szparagi
Śliwka Śliwka Topinambur Szpinak
Wiśnia Winogrona Ziemniak Truskawki

lato sezonowe warzywa i owoce

 

Zapraszam Was do sezonowego eksperymentu. Jeśli nie macie pomysłu co zrobić z tymi składnikami, to po kliknięciu w ich nazwę zobaczycie pomysły na przepisy.

 

Jak mi idzie na razie Misja Lato?

Udało mi się już zjeść Bakłażana, Borówki, Czarny bez, Czereśnie, Fasolkę szparagową, Figi, Kapustę pekińską, Karczochy, Maliny, Melony, Ogórka, Paprykę, Pomidory, Porzeczki, ŚliwkiWiśnie.

 

Na mojej sezonowej letniej liście  jest jeszcze niezjedzona: Boćwina, Jagody, Koper Włoski, Morele i Morwa.

Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!poziomki


Related Posts

Kiełki na wiosnę

Kiełki na wiosnę

Nie jest łatwo być miejskim ogrodnikiem, bo nie każdy ma balkon, działkę i nie każdy mieszka blisko parku, ale jest coś, co może zrobić każdy. Hodowanie kiełków nie wymaga ziemi. Wystarczy wata, słoik, albo kiełkownica. Efekty naszego trudu możemy zjeść, więc będziemy mieć nagrodę za nasze starania. Do tego na plony nie trzeba długo czekać. Wystarczy dosłownie kilka dni. Kiełki […]

Pomidorowa sałatka panzanella z tuńczykiem

Pomidorowa sałatka panzanella z tuńczykiem

Jakiś czas temu dostałam opakowanie greckich sucharków. Są twarde jak podeszwa, ale namoczone i podawane z pomidorami są przepyszne. Wtedy postanowiłam, że zrobię z nich panzanellę, kiedy tylko zacznie się sezon pomidory malinowe. Oczywiście zwykłe sucharki lub grzanki też dadzą radę, bo szkoda sobie odmawiać tej pysznej mieszanki. Panzanella to taka włoska sałatka pomidorowa, tylko z chlebem, który namacza […]



5 thoughts on “Misja Lato – jak jeść bardziej sezonowo latem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *