Marynowane grzybki

Marynowane grzybki

Jednym z moich ulubionych przetworów są grzybki w zalewie octowej. Nie może obyć się bez nich żaden tatar. Im mniejsze, tym lepsze. W tym roku nie udało mi się wybrać na grzybobranie, ale koniecznie muszę to nadrobić za rok. Na szczęście teść mojej siostry ma dostęp do bardzo dobrych grzybów, więc nie jestem skazana na sklepowe grzyby, które nie mogą się równać z domowymi. Najlepsze w domowych jest to, że można je mocniej doprawić i że grzyby są bardziej różnorodne. Najlepsza część to właśnie polowanie na swoje ulubione rodzaje np. na te najmniejsze, albo na borowiki. Jak w bombonierce z czekoladkami.

 

Składniki:

kilo małych leśnych grzybów (podgrzybki, borowiki, maślaki, rydze)

cebula pokrojona w piórka

mała marchewka pokrojona w grube plasterki

zalewa:

litr wody

szklanka octu

czubata łyżka soli

kilka listków laurowych, po kilka kulek pieprzu, ziela angielskiego i gorczycy na każdy słoik

2-3 średnie słoiki – wyparzone

 

Jak przygotować grzybki marynowane?

Grzybki myjemy, czyścimy i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez pół godziny. Odcedzamy i przygotowujemy zalewę mieszając wodę, ocet, przyprawy i sól. Zagotowujemy zalewę.

W słoiku układamy grzyby z cebulą, marchewką i zalewamy zalewą (pilnując, żeby przyprawy zostały równo rozdzielone pomiędzy wszystkie słoiki), zakręcamy wieczka i pasteryzujemy 10 minut odwrócone do góry dnem w garnku z gotującą się wodą.

Marynowane grzybki

Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!


Related Posts

Sałatka tatarska

Sałatka tatarska

Sos tatarski to jeden z najlepszych sosów do mięsa. Domowy jest tak pyszny, że można by go jeść do wszystkiego. A może by tak przerobić go na sałatkę, która będzie bardziej treściwa, ale równie pyszna?   Składniki: marchewka starta na tarce pół kalafiora startego na […]

Najlepszy żurek na zakwasie z oliwkami

Najlepszy żurek na zakwasie z oliwkami

To będzie idealny przepis na Wielkanoc, ale jest tak pyszny, że warto jadać go przez cały rok. Tak jak na wigilię je się barszcz czerwony, czyli codzienną zupą, ale w wersji na bogato, tak żur wielkanocny ma się nijak do codziennego białego barszczu. Przede wszystkim […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Bitnami