Manty z sałatką lan say

Manty z sałatką lan say

Przepis z warsztatów kuchni ujgurskiej organizowanych przez Kisz Misz.
Manty to pierogi z mięsem gotowane na parze a sałatka lan say to jedna z najprostszych i najpyszniejszych przystawek, które jadłam także w Uzbekistanie.

Kisz Misz to wielokulturowa firma cateringowa tworzona przez migrantki. Menu z dostawą do biura czy domu to niedrogie egzotyczne dania, przygotowywane według oryginalnych receptur.

Manty:

Ciasto:

300 g mąki, jajko, sól, 100 ml wody. Zagnieść ciasto.
Odstawić na pół godziny w zakrytym folią naczyniu.
Następnie rozwałkować na blacie oprószonym mąką i wykrawać szklaną koła jak na pierogi.
Farsz:

200 g surowego mięsa wołowego bez kości, 180 g dyni, 100 gram cebuli, pieprz.
Wymieszać na jednolitą masę.
Na wycięte kółka ciasta nakładamy łyżeczką surowy farsz i zawijamy w różyczki/sakiewki.
Najpierw kółko z ciasta składamy na pół, łączymy palcami tylko górę.
Potem sklejamy boki i łączymy ze sobą, tak żeby powstała różyczka.

Manty gotuje się na parze.
manty
Sałatka lan say

Składniki:
Pomidor, marchewka, ogórek, por (biała część), papryka czerwona i zielona, koperek, natka pietruszki, pieprz do smaku, ugotowany makaron sojowy lub ryżowy.
Warzywa pokroić w słupki lub plasterki i wymieszać z makaronem. Polać sosem.
Sos:

2 ząbki czosnku, papryka mielona, łyżeczka octu, gorący olej. Przyprawy z czosnkiem zalać podgrzanym olejem.

 

Sałatka lan say

Smacznego!


Related Posts

Raviolo z surowym żółtkiem, kaszą i twarogiem – pierogi zero waste

Raviolo z surowym żółtkiem, kaszą i twarogiem – pierogi zero waste

Zawsze byłam psychofanem raviolo z restauracji Mąka i woda. To taki wielki pieróg z twarożkiem i surowym żółtkiem, które wycieka, gdy nakłuwamy ciasto widelcem. W wielu książkach kucharskich zaczynając od “Retrowarzywa” do niedawno wydanej “Italii do Zjedzenia” (tu recenzja)  jest przepis na to danie. Do tej pory nie szło mi jednak robienie tego przysmaku w domu, bo zniechęciło mnie zagniatanie ciasta na pierogi, robienie nadzienia […]

Uzbekistan – przewodnik kulinarny

Uzbekistan – przewodnik kulinarny

Czy Uzbekistan jest pyszny? Bardzo chciałam pojechać do Azji Centralnej, zanim stanie się to modne. Ledwo mi się udało, bo kuchnia ze Środkowego Wschodu i jej potrawy są wymieniane jako najszybciej rosnące trendy kulinarne na ten rok. Coraz więcej otwiera się też w Warszawie restauracji uzbeckich i tadżyckich. Ta kuchnia jest nam bliska, bo nie jest zbyt pikantna i opiera […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *