Manty z sałatką lan say

Manty z sałatką lan say

Przepis z warsztatów kuchni ujgurskiej organizowanych przez Kisz Misz.

Manty to pierogi z mięsem gotowane na parze.

Kisz Misz to wielokulturowa firma cateringowa tworzona przez migrantki. Menu z dostawą do biura czy domu to niedrogie egzotyczne dania, przygotowywane według oryginalnych receptur.
Manty:

Ciasto: 300 g mąki, jajko, sól, 100 ml wody. Zagnieść ciasto.

Odstawić na pół godziny w zakrytym folią naczyniu.

Następnie rozwałkować na blacie oprószonym mąką i wykrawać szklaną koła jak na pierogi.
Farsz: 200 g surowego mięsa wołowego bez kości, 180 g dyni, 100 gram cebuli, pieprz.
Wymieszać na jednolitą masę.
Na wycięte kółka ciasta nakładamy łyżeczką surowy farsz i zawijamy w różyczki/sakiewki.

Najpierw kółko z ciasta składamy na pół, łączymy palcami tylko górę.

Potem sklejamy boki i łączymy ze sobą, tak żeby powstała różyczka.

 

Manty gotuje się na parze.

manty

Sałatka lan say
Składniki:
Pomidor, marchewka, ogórek, por (biała część), papryka czerwona i zielona, koperek, natka pietruszki, pieprz do smaku, ugotowany makaron sojowy lub ryżowy.
Warzywa pokroić w słupki lub plasterki i wymieszać z makaronem. Polać sosem.
Sos: 2 ząbki czosnku, papryka mielona, łyżeczka octu, gorący olej. Przyprawy z czosnkiem zalać podgrzanym olejem.

 

Smacznego!


Related Posts

Raviolo z surowym żółtkiem, kaszą i twarogiem – pierogi zero waste

Raviolo z surowym żółtkiem, kaszą i twarogiem – pierogi zero waste

Zawsze byłam psychofanem raviolo z restauracji Mąka i woda. To taki wielki pieróg z twarożkiem i surowym żółtkiem, które wycieka, gdy nakłuwamy ciasto widelcem. W wielu książkach kucharskich zaczynając od “Retrowarzywa” do niedawno wydanej “Italii do Zjedzenia” (tu recenzja)  jest przepis na to danie. Do […]

Pierogi z wieprzowiną w rosole z parmezanem

Pierogi z wieprzowiną w rosole z parmezanem

Przepis z warsztatów „Zapomniane włoskie dania świąteczne”. Składniki (dla 4 osób): na pierogi: 400 g mąki typu 00 4 jajka szczypta soli kropla oliwy woda w temperaturze pokojowej na farsz: włoska kiełbasa surowa wieprzowa (ewentualnie może być polska biała) 200 g bułki tartej 100 g […]




Bitnami