Pierogi z wieprzowiną w rosole z parmezanem

Pierogi z wieprzowiną w rosole z parmezanem

Przepis z warsztatów “Zapomniane włoskie dania świąteczne”.
Składniki (dla 4 osób):
na pierogi:
400 g mąki typu 00
4 jajka
szczypta soli
kropla oliwy
woda w temperaturze pokojowej
na farsz:
włoska kiełbasa surowa wieprzowa (ewentualnie może być polska biała)
200 g bułki tartej
100 g parmezanu
50 g masła
1 ząbek czosnku, cebula
1 żółtko
rosół warzywny
parmezan do posypania
Sposób przygotowania:
Do miski robota kuchennego wsypujemy mąkę i dodajemy trochę wody, szczyptę soli i odrobinę oliwy. Kiedy ciasto jest elastyczne i gładkie wyjmujemy je i owinięte folią zostawiamy na godzinę w lodówce.
W międzyczasie przygotowujemy farsz:
Surową kiełbasę wieprzową wyjmujemy ze skórki, siekamy i smażymy z cebulą i czosnkiem.
W misce mieszamy bułkę tartą, parmezan, rozpuszczone z ząbkiem czosnku masło, trochę bulionu warzywnego i łączymy z usmażoną kiełbasą.
Po godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki i jeszcze raz przez chwilę je wyrabiamy, rozwałkowujemy na okrągłe placki. Wykrajamy szlklanką koła, wykładamy odrobinę farszu na środek i lepimy pierogi
Gotujemy w lekkim wywarze warzywnym (po wypłynięciu na wierzch przez 2 minuty) i podajemy w bulionem, posypując parmezanem.
Są pyszne!




%d bloggers like this: