Letnie przepisy: risotto z groszkiem i truflami oraz perskie lody

Letnie przepisy: risotto z groszkiem i truflami oraz perskie lody

W pierwszej części tego wpisu pisałam o bardziej codziennych przepisach. A co zjeść, jeśli mamy ochotę na coś bardziej odświętnego, ale dalej jest ciepło, więc nie mamy ochoty na ciężkie potrawy i tracenie całego dnia w kuchni? Letnia kuchnia to przecież coś z niewielu, ale sezonowych i pysznych składników, szybkie i zdrowe.
Najlepiej, żeby było to coś prostego, ale podkręcone jakimś sekretnym składnikiem.

Risotto z groszkiem i letnią truflą

Na dzisiejszy obiad będzie risotto z sałatkami a na deser kanapki lodowe.
Sałatki zaskoczą nas nietypowym połączeniem smaków. Do tego gołąbki z liści winogron i lody, które robią się praktycznie same (bo zrobiliśmy je z gotowych lodów).
Risotto będzie zwykłe – niezwykłe. Tylko 3 składniki, ryż, groszek i …trufle. Bez stopniowego dolewania bulionu, mieszania przez 15 minut i parmezanu. Ale za to z truflą, która robi całą robotę.

Czy właśnie proponuję Wam potrawę za milion monet?

Nie, trufla to przecież przyprawa a nie główny składnik. Dodajemy jej odrobinę. Słoiczek z 3 małymi czarnymi truflami z Włoch kosztuje ok 80 zł. Można je kupić przez Internet we włoskich delikatesach. Niewykorzystane trufle możemy zalać oliwą albo zamrozić.

Jeśli nie chcemy zmarnować tego przysmaku warto pamiętać, żeby trufli nie gotować, bo stracą cały swój gryzbowy aromat. Możemy je oczywiście lekko podgrzewać, ale nawet na surowo można je bezpiecznie jeść, gdy posypiemy nimi nasze danie. Trufle nie lubią towarzystwa dań o zdecydowanym smaku i aromacie np. sera, czosnku czy ostrych przypraw, które mogłyby je zagłuszyć.

Za to doskonale podkreślają smak prostych dań jak jajecznica, omlet, makaron czy … risotto na wodzie. To też wspaniała przyprawa dla wegan, którzy nie mogą pomóc sobie parmezanem a chcą, żeby proste dania miały głębie smaku umami i piękny grzybowy aromat.

Risotto z groszkiem i letnią truflą

 

Składniki na 4 porcje:
kilo groszku w łupinach (albo pół kilo wyłuskanego)
szklanka ryżu do risotto (u mnie arborio)
cebula – drobno pokrojona
2 łyżki masła do smażenia
2 małe trufle letnie

Przepis na risi e bisi z truflą, czyli risotto z zielonym groszkiem i truflami
Groszek łuskamy z łupin, ale ich nie wyrzucamy. Gotujemy łupiny groszku przez pół godziny w osolonej wodzie. W tym czasie w dużym garnku podsmażamy na maśle cebulę z wyłuskanym groszkiem, po kilku minutach dodajemy suchy ryż. Smażymy kilka minut.
Wlewamy odsączoną wodę, w której gotowały się łupiny groszku a same łupiny wyrzucamy. Dodajemy sól do smaku.
Gotujemy aż ryż wchłonie całą wodę i będzie al dente (ok 15 minut).
Przekładamy na talerz. Posypujemy startą na tarce truflą.

 

 

Jakie jeszcze letnie dania są proste a mile zaskoczą gości?

Lato to przecież sezon na cukinię, zobaczcie jak jest pyszna na surowo w sałatce. Dziś będzie w towarzystwie wiśni, orzechów i młodych listków pokrzywy.

Sałatka z cukinią, pokrzywą i wiśniami

Sałatka z cukinią, pokrzywą i wiśniami

Składniki:
cukinia pociętą w cienkie paseczki jak na makaron z cukinii
mała cebula – drobno pokrojona
garść wiśni – wydrylowanych – mogą być mrożone
garść orzechów włoskich – duże kawałki np. połówki
kilka gałązek świeżego tymianku
garść młodych listków pokrzywy – sparzonych wrzątkiem żeby nie parzyły
pół pęczka koperku – drobno posiekanego

sos:
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oliwy
2 łyżki octu jabłkowego
sól, pieprz

Przepis na sałatka z cukinią i wiśniami
Wymieszać składniki sosu. Polać nim wymieszane składniki sałatki.Odstawić na 2 godziny, żeby smaki się przegryzły.

Sałatka z pomidorów i kiełbasy

Sałatka z pomidorów i kiełbasy

Jak podkręcić smak klasycznej pomidorowej sałatki, żeby zrobić wrażenie na gościach? Wystarczy podać ją na ciepło. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, więc dodamy do niej tłustą kiełbasę typu chorizo, oliwki i chrupiące migdały. Sos do sałatki jest z keczupem, więc to taka sałatka grillowa bez konieczności rozpalania grilla.

Składniki:
200 g kiełbasy w plasterkach np. peperoni, salami lub chorizo
cebula – drobno pokrojona
kilogram dojrzałych pomidorów – pokrojonych na duże kawałki
garść zielonych oliwek bez pestek
migdały w płatkach
sos z 4 łyżek keczupu, 2 łyżek oliwy, 2 łyżek sosu sojowego i pieprzu
pęczek natki pietruszki – posiekany

Przepis na sałatkę z pomidorów i kiełbasy
Migdały podsmażyć na suchej patelni i odłożyć na bok. Kiełbasę lekko podsmażyć na tej samej patelni i wyłączyć ją. Dodać cebulę, pomidory, oliwki, migdały i sos. Wymieszać i podawać lekko ciepłą.

Marynowane liście winogron

Marynowane liście winogron

Należy je zerwać właśnie teraz – wczesnym latem. Gdy je zamarynujemy możemy je jeść przez cały rok. Co możemy z nich zrobić? Gołąbki z ryżem lub z mięsem lub co tylko chcecie.

Składniki:

50 dużych liści winogron – zbieramy kiedy są młode, ale na tyle duże, żeby dało się coś w nie zawinąć
solanka: 2 płaskie łyżki soli niejodowanej na litr wody
2 ząbki czosnku

Jak przygotować marynowane liście winogron?

Liście umyć i odciąć ogonki. Sparzyć je zanurzając na chwilę we wrzątku. Tłuczkiem do mięsa delikatnie rozbić główny nerw liści. Przełożyć je do słoika, dodać czosnek, zalać solanką i zakręcić słoiki. Jeśli nie będziemy ich jeść szybko, warto słoik zapasteryzować.
Liście są gotowe po miesiącu, ale pasteryzowane spokojnie wytrzymają do kolejnych zbiorów.
Z gotowych liści możemy zrobić gołąbki z ryżem lub dowolnym innym farszem.

Lody perskie - kanapki lodowe z szafranem i pistacjami
Lody perskie – kanapki lodowe z szafranem i pistacjami

Lubicie kanapki lodowe? To prosty, ale też wyszukany deser. Wystarczy doprawić kupne lody i podać je pomiędzy 2 kawałkami wafelka. Gdy dodamy wodę różaną, szafran i pistacje, nikt nie domyśli się, że najdłużej w tym przepisie trwa mrożenie, bo robi się je w minutę.

Składniki
duże opakowanie lodów waniliowych
1 g szafranu w nitkach
2 łyżki gorącej wody
3 łyżki wody różanej
garść pistacji wyłuskanych ze skorupek
wafle suche tortowe

Przepis na perskie lody – kanapki lodowe z szafranem i pistacjami

Szafran zalewamy gorącą, ale nie wrzącą wodą i ugniatamy moździerzem lub łyżką aż zacznie barwić wodę na szafranowy kolor. Lody przekładamy do miski łyżką do lodów, dodajemy wodę różaną i namoczony szafran. Miksujemy na gładką masę i wkładamy do zamrażalki. Warto się pospieszyć, bo lody nie mogą się roztopić – wtedy nie można ich będzie ponownie zamrozić.
Mrozimy aż lody będą miały znowu stałą konsystencję – co najmniej godzinę.
W tym czasie z wafli wycinamy szklanką kółka na 6 kanapek lodowych – czyli 12 kółek (góra i dół) i łuskamy pistacje, którymi będziemy dekorować brzegi kanapki lodowej.
Kiedy lody będą zamrożone łyżką do lodów napełniamy kanapki lodowe tak, żeby ok 2 kulek lodu sprasować pomiędzy 2 kółkami z wafla.
Brzegi kanapki lodowej dekorujemy pistacjami. Jeśli jest ciepło możemy schować już gotowe kanapki do zamrażarki i wyjąć je tuż przed podaniem.


Related Posts

Szyszki z ryżu z cynamonem

Szyszki z ryżu z cynamonem

Pamiętacie jak robiło się szyszki z ryżu? To smak dzieciństwa, który można kupić na każdym jarmarku i często w parkach. Jednak te kupne nie były robione z najlepszych składników. Różnica w smaku, gdy spróbujemy domowych szyszek jest powalająca. A wystarczy rozpuścić krówki z masłem. Nie […]

Ryż z wołowiną po koreańsku

Ryż z wołowiną po koreańsku

Inspiracją dla dzisiejszego obiadu jest bibimbap  – jedna z najbardziej popularnych koreańskich potraw. Podstawą tego dania jest ryż. Powinna znaleźć się w nim także pikantna kiszonka i smażona wołowina, ale pozostałe składniki można dowolnie wymieniać. Ja lubię tofu i marchewkę po koreańsku, dlatego dodałam je […]




%d bloggers like this: