Letnie przepisy – lekki obiad na upały

Letnie przepisy – lekki obiad na upały

Jakie są Wasze ulubione letnie przepisy?

Siedziałam dziś w kawiarni z przyjaciółką i ona opowiadała jak jej facet wrócił do domu z 2 kilogramami jagód i powiedział, żeby mu zrobiła pierogi takie jak u jego babci.
Pierogi są super, zwłaszcza jak ktoś nam zagniecie ciasto i posprząta potem kuchnię, ale co jeść, jeśli właśnie wróciliśmy z pracy i umieramy z głodu?

Letnie dania często powstają pod wpływem przypadku. Mamy w domu tylko ziemniaki, ogórka i jajko, więc podajemy sadzone z mizerią. Albo idziemy do sklepu po fasolkę i ona kosztuje 15 zł a pomidory są za 5 zł, więc na obiad jest panzanella.
Albo nic nie jemy, bo wróciliśmy bardzo późno – w końcu szkoda lata.

Letnie przepisy są właśnie takie – bez spinki i bezpretensjonale.

Czasami jednak potrzebna jest nam jakaś inspiracja, żeby wiedzieć co kupić i co zaplanować na wyjście na grilla czy odwiedziny znajomyc.

Jakie są moje ulubione letnie przepisy na lekki obiad na upały albo na letniego lenia? Zobacz w tym wpisie, albo w zestawieniu przepisów na piknik.

chłodnik z melona
Chłodnik z melona

Lato to w końcu czas melona i arbuza. A taki chłodnik wystarczy zmiksować i jest gotowy.

Składniki:
duże opakowanie jogurtu greckiego
dojrzały melon – obrany i z wykrojonymi pestkami
2 cm kawałek imbiru – obrany i starty na tarce
3 czubate łyżki łuskanych nasion konopi lub mąki migdałowej

płatki migdałów do dekoracji (podsmażone na patelni)

Przepis na chłodnik z melona
Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Podajemy schłodzone i posypane migdałami.

Sałatka z ogórków kiszonych, karczochów i fasoli

Sałatka z ogórków kiszonych, karczochów i fasoli

Lato to też czas sałatek, które pasują do dań z grilla. Można je przygotować wcześniej, żeby smaki się przegryzły i żeby mieć coś na pierwszy głód. Taka sałatka w połączeniu z kiełbaską z ogniska i kawałkiem dobrego chleba na zakwasie zastąpi nam cały obiad. Całkiem dobre pieczywo pasujące na grilla jak focaccia czy rustykalna bagietka Paja ma Putka.

Składniki:
400 g fasoli (ugotowanej lub z puszki) – u mnie fasola czarne oczko
słoik ogórków kiszonych – ok. 300 g po odsączeniu
słoik karczochów – odsączonych z zalewy
mały słoik czarnych oliwek – – odsączonych
garść posiekanych orzechów włoskich
pęczek koperku – posiekany

sos:
czubata łyżka musztardy ziarnistej
łyżka octu jabłkowego
łyżka oliwy
łyżka sosu sojowego
łyżeczka miodu
pół łyżeczki papryki chili
świeżo zmielony pieprz

Przepis na sałatkę z ogórków kiszonych, karczochów i fasoli

Wymieszać składniki sosu i zalać nim w misce odsączoną fasolę, pokrojone na ćwiartki ogórki, pokrojone na połówki karczochy, oliwki, orzechy i koperek.

Sałatka Cezara z kurczakiem
Sałatka Cezara z kurczakiem

Kolejną sałatką, która robi się w 5 minut jest klasyczna sałatka Cezar. Jej sekret to pełny umami sos. Możemy przygotować go wcześniej a potem po prostu polać sałątę i resztki kurczaka, który został nam z obiadu.

główka sałaty rzymskiej na osobę – umyta i podzielona na osobne liście
parmezan pokrojony w paski obieraczką do warzyw
usmażona pierś lub 2 polędwiczki z kurczaka – pokrojone na kawałki

sos:
ząbek czosnku przetarty przez praskę
3 fileciki anchois
łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego
po pół łyżeczki musztardy i sosu worcestershire
5 łyżek oliwy
świeżo zmielony pieprz

Przepis na sałatkę Cezara
Na liściach sałaty ułożyć usmażonego kurczaka, polać dużą ilością sosem i udekorować paskami parmezanu.

Kompot z rabarbaru i pokrzywy
Kompot z rabarbaru i pokrzywy

Lato to czas dzikiej kuchni. Pokrzywa rośnie dziko na działce i w miejscu, gdzie robimy grilla. Wystarczy się schylić, żeby mieć coś zdrowego i pysznego!

Składniki:
pół kilo rabarbaru – oczyszczonego i pokrojonego na kawałki
2 szklanki młodych liści pokrzywy
litr gorącej wody
sok wyciśnięty z cytryny
czubata łyżka miodu
szczypta soli

Przepis na kompot z rabarbaru i pokrzywy

Rabarbar i liście pokrzywy zalewamy wrzątkiem , kiedy kompot ostygnie dodajemy sok z cytryny, sól i miód. Mieszamy i podajemy schłodzone.

Ciasto kukurydziane z melonem

Ciasto kukurydziane z melonem

Co zrobić z melonem, który został nam z chłodnika? Ciasta z owocami są tak pyszne, że warto nie tracić żadnej okazji. Przepis jest prosty. Mieszamy wszystko, pieczemy i gotowe!

Składniki:

2 jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki oleju rzepakowego
łyżeczka ekstraktu z wanilii
świeżo starta skórka z cytryny
pół szklanki mąki kukurydzianej
pół szklanki mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
ćwierć łyżeczki soli
szklanka pokrojonego w kostkę melona (bez skórki i pestek)
garść płatków migdałów
keksówka posmarowana olejem

Przepis na ciasto kukurydziane z melonem

Jajka utrzeć z cukrem mikserem. Dodać olej, ekstrakt z wanili i skórkę z cytryny. Wymieszać. W osobnej misce wymieszać mąkę kukurydzianą i prszenną z proszkiem do pieczenia oraz z solą i dodać do płynnych składników. Dokładnie wymieszać.
Keksówkę wysypać płatkami migdałów. Przelać do niej ciasto i na wierzchu ułożyć kawałki pokrojonego melona.
Piec 40 minut w 180 stopniach w piekarniku (góra – dół).


Related Posts

Letnie przepisy: risotto z groszkiem i truflami oraz perskie lody

Letnie przepisy: risotto z groszkiem i truflami oraz perskie lody

W pierwszej części tego wpisu pisałam o bardziej codziennych przepisach. A co zjeść, jeśli mamy ochotę na coś bardziej odświętnego, ale dalej jest ciepło, więc nie mamy ochoty na ciężkie potrawy i tracenie całego dnia w kuchni? Letnia kuchnia to przecież coś z niewielu, ale […]

Top 5 zdrowych słodyczy na lato + przepis na pyszne ciasto daktylowe

Top 5 zdrowych słodyczy na lato + przepis na pyszne ciasto daktylowe

Kiedy jest gorąco mamy mniej zachcianek jedzeniowych nich zimą, ale to nie znaczy że odżywiamy się zdrowiej. Tu lodzik, tam piknik, jutro grillowowanie, jeszcze mam teraz urodziny, a kiedy kończę pracę, to dzień się dopiero zaczyna. Po prostu w lecie jest więcej okazji towarzyskich i […]




%d bloggers like this: