Letni obiad z chłodnikiem, fasolką, szparagami i niemieckim winem

Letni obiad z chłodnikiem, fasolką, szparagami i niemieckim winem

Jaki jest najlepszy przepis na letni obiad? W sezonie ogórkowym rządzą chłodniki i sezonowe warzywa. Leżymy na leżaku i zachwycamy się smakiem fasolki, ogórków małosolnych i szparagów. Popijamy Rielsinga i Spätburgunda, bo to idelane wino na ciepłe dni.

Niemiecki Instytut Wina zaprosił Agatę Wojdę, żeby pokazała jak pięknie letnie smaki komponują się z niemieckimi winami.
Jeśli chcecie podać lekki, ale wyszukany obiad, to mam dla was przepyszny zestaw na letnie przyjęcia w ogrodzie.

Agata Wojda

Grzanki z rostbefem wołowym z burakiem i truskawkami

 

Składniki na rostbef z burakiem i truskawką

1,5kg oczyszczonego rostbefu
marynata do mięsa: 3 główki młodego czosnku w łupinie porozdzielany na ząbki, 3 cm kawałek świeżego imbiru, świeżo zmielony pieprz, 3 łyżki miodu

grzanki upieczone w piekarniku z bochenka chleba

sól wędzona

2 niewielkie pęczki ugotowanych młodych buraków – obranych i pokrojonych w plasterki
5 szalotek pokrojonych w ćwiartki i obranych
pół litra soku jabłkowego
150 ml octu jabłkowego
2 liście laurowe
kawałek kory cynamonu

10 truskawek pokrojonych w plasterki

jajko
350 ml oleju
łyżeczka musztardy Dijon
łyżka octu

pęczek bazylii
pęczek liści rzodkiewki
100 g słonecznika – uprażonego na patelni
czubata łyżka cukru
olej

 rostbef z burakiem i truskawką
Przepis na rostbef z burakiem i truskawką

Marynujemy rostbef przez kilka godzin w pokrojonym w plasterki imbirze, czosnku, pieprzu i miodzie.
Rozgrzewamy patelnię, obsmażamy rostbef razem z czosnkiem ze wszystkich stron na mocny kolor. Przekładamy do piekarnika na około 12 – 15 minut (200 stopni).
Pieczemy na krwisto, przed pokrojeniem w cienkie plastry pozwalamy mu odpocząć.
Z chleba przygotowujemy grzanki.
Sok jabłkowy, cukier, ocet jabłkowy, liście laurowe, cynamon, wkładamy do garnuszka i redukujemy na dużym ogniu na możliwie gęsty syrop. Zalewamy nim pokrojone w cienkie plastry buraki i ćwiartki szalotki. Solimy lekko. Odstawiamy do ostudzenia i dodajemy truskawki.

Z liści rzodkiewki, słonecznika, bazylii i ząbku czosnku miksujemy pesto dolewając niewielką ilość oliwy i doprawiając solą.
Ukręcamy gęsty majonez z jajka, musztardy, octu i oleju słonecznikowego. Przed podaniem delikatnie łączymy z pesto bazyliowym.

Grzankę smarujemy pesto, czosnkiem z pieczenia, dokładamy plastry cienko pokrojonej wołowiny, zamarynowane buraki z plasterkami świeżej truskawki.

Polecane wino:

Do wołowiny dobrze pasuje wytrawny Spätburgunder z Badenii. Zimmerlin jest bardziej wyrazisty niż typowy niemiecki pinot, ma dobrą świeżą kwasowość z owocowymi, cytrusowymi i beczkowymi nutami.
Winiarnia: Weingut Zimmerlin
2016 Spätburgunder trocken

Chłodnik z kapusty i kalarepy z serem halloumi

Chłodnik z kapusty i kalarepy z serem halloumi

Składniki:
2 kalarepy – obrane i pokrojone w 1 cm kostkę
zalewa do gotowania kalarepy: 2 łyżki masła, łyżka cukru, łyżeczka soli, łyżeczka kurkumy
ćwierć główki młodej kapusty – drobno pokrojone i posolone

pęczek koperku – posiekany
2 łyżki posiekanej świeżej mięty
pęczek dymki ze szczypiorem
dojrzałe awokado – obrane i bez pestki
Sok z cytryny
ząbek czosnku
duże opakowanie jogurtu greckiego
litr maślanki
sól, pieprz
miód
łyżka wasabi
pęczek rzodkiewek – pokrojonych w cienkie paski obieraczką do warzyw
3 ogórki małosolne – pokrojone na plasterki, do dekoracji

2 łyżki oliwy
opakowanie sera halloumi – kroimy w kostkę
kiszony sok z buraka

Przepis na zielony chłodnik z kapusty i kalarepy z serem halloumi

Do garnka wlewamy litr wody, dodajemy masło, łyżkę cukru, łyżeczkę soli i kurkumę. Zagotowujemy. Wrzucamy kalarepkę i gotujemy przez 5 minut, studzimy zostawiając w płynie.
Do dużego garnka wrzucamy awokado, posiekany koperek, sok z połowy cytryny, posiekaną miętę, odcięty i pokrojony szczypior z dymki i ząbek czosnku przetarty przez praskę. Rozdrabniamy blenderem z jogurtem i maślanką. Doprawiamy solą, łyżką miodu i wasabi. Dodajemy odsączoną kapustę, połowę rzodkiewki (reszta do dekoracji) i ostudzoną kalarepkę. Mieszamy i odstawiamy do lodówki
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Smażymy w całości podłużne dymki, dodając odrobinę miodu, soli i pieprzu. Zdejmujemy z patelni i podsmażamy na niej halloumi pokrojony w drobną kostkę.
Wykładamy chłodnik na głębokie talerze, układamy na wierzchu podsmażoną cebulę dymkę, i halloumi. Dekorujemy łyżką soku z buraka i paskami rzodkiewki.

Wine Pairing:

Ponieważ tylko głupie nie piją przy zupie, chłodnik połączono z wytrawnym Rieslingiem znad Mozeli, który dobrze podkreślił fakturę i świeżość młodych warzyw.
Winiarnia: Weingut Quint
2017 Riesling trocken
Wintricher Großer Herrgott Quintessenz
Do kupienia u: Lecker M. Kielanowski

Sałatka z fasolki szparagowej, ananasa i orzechów

Sałatka z fasolki szparagowej, ananasa i orzechów na letni obiad

Składniki
pół kilo fasolki szparagowej zielonej
pół kilo fasolki szparagowej żółtej
0,3 kilo bobu
2 kolby kukurydzy
200 g orzechów laskowych uprażonych na patelnii i grubo posiekanej

oliwa do smażenia
2 gałązki pomidorków koktajlowych np. cherry
4 ząbki czosnku – pokrojonego w cieniutkie plasterki

świeży ananas – obrany i pokrojony w 1cm kostkę
3 łyżki kaparów
3 łyżki syropu z sosny
sok z cytryny
młode listki sałat i ziół
Sól, pieprz, cukier do smaku

Przepis na sałatkę z fasolki szparagowej, ananasa i orzechów

W lekko posłodzonej wodzie z dodatkiem soli gotujemy al dente oba rodzaje fasolki (z odciętymi ogonkami, umyte i pokrojone na kawałki), kukurydzę i bób. Bób możemy obrać po ugotowaniu.
Z kukurydzy ostrym nożem odcinamy ziarna.
Rozgrzewamy na patelni 5 łyżek oliwy, dodajemy czosnek w plasterkach,pomidory z szypułkami, cukier, sól i pieprz. Karmelizujemy całość tak aby czosnek pozostał słodki i rumiany a pomidory lekko miękkie. S
Z syropu z sosny, soku z cytryny i oliwy ukręcamy winegret doprawiając go solą i pieprzem. Łączymy z ananasem i kaparami. Polewamy nim fasolę, bób i ziarenka kukurydzy.
Tuż przed podaniem mieszamy z listkami ziół i sałat. podajemy z pomidorkami i kawałkami smażonego czosnku.

Polecane wino:

Riesling
Dla odmiany był to Riesling z regionu Mozeli ;), ale nieco słodszy i z dobrą kwasowością. Sałatka warzywna dobrze komponowała się z mineralnymi i owocowymi nutami ananasa, jabłek i gruszek tego wina. To jedno z najlepszych win z całego spotkania godnie reprezentowało słynne mozelskie Rieslingi. Idealna sprawa na letni obiad.
Winiarnia: Weingut Karl Erbes (Mozela)
2017 Riesling feinherb
Ürziger Würzgarten
Do kupienia w Winers.

Kasza gryczana z wieprzowiną i szparagami

Kasza gryczana z wieprzowiną i szparagami

Składniki
kilo mielonej wieprzowiny
pęczek dymki razem ze szczypiorem
3 ząbki czosnku
2 łyżki cukru brązowego
3 papryczki chilli zielone
3 cm kawałek świeżego imbiru
ćwierć łyżeczki cynamonu
sos sojowy jasny
sos rybny

300 g kaszy gryczanej palonej ugotowanej na sypko

50 g suszonych, namoczonych przez noc grzybów shitake

3 pęczki zielonych szparagów – blanszowane w osolonej wodzie na chrupiąco
200 g orzeszków ziemnych solonych – posiekanych grubo

Sok z 4 limonek
4 czubate łyżki uprażonego sezamu
pęczek posiekanej kolendry

 

Przepis na kaszę gryczaną z wieprzowiną i szparagami

Rozgrzewamy na dużej patelni 3 łyżki oleju, wrzucamy drobno pokrojoną dymkę razem ze szczypiorem, 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i 2 łyżki cukru. Po 3 minutach dorzucamy wieprzowinę i bardzo dokładnie obsmażamy. Dolewamy po 2 łyżki sosu sojowego i rybnego, oraz posiekaną ostrą papryczkę. Smażymy tak długo aż mamy pewność że mięso nie jest surowe. Doprawiamy wedle uznania obranym drobno startym na tarce imbirem i odrobiną cynamonu.
Ciepłe mięso łączymy z kaszą gryczaną.
Kroimy w cienkie plasterki odsączone z wody grzyby, na tej samej patelni po mięsie lekko je rumienimy i smażymy doprawione sosem sojowym i szczyptą cukru przez 3 minuty. Dorzucamy do kaszy z mięsem.
Dodajemy pokrojone lekko skośnie szparagi, orzechy ziemne i uprażony sezam. Doprawiamy sosem sojowym, posiekaną kolendrą i sokiem z limonki.

Polecane wino:

Do egzotycznych nut wieprzowiny dobrze pasuje wytrawny zbilansowany Riesling z Nahe, który pięknie łączy mineralność wulkanicznej ziemi i kwasową owocowość. Wino z Gut Hermannsberg ma cytrusowe nuty cytryny i greipfruta, ale możemy wyczuć w nim też soczyste zielone jabłko i nuty ziołowe.

Winiarnia: Gut Hermannsberg
2017 Riesling trocken
Vom Vulkan / VDP. Ortswein


Related Posts

Obiad na Boże Narodzenie z niemieckim winem

Obiad na Boże Narodzenie z niemieckim winem

W tym tygodniu świętowanie zaczyna się już w weekend, więc niedzielny obiad będzie w stylu świąt Bożego Narodzenia. Na pewno znajdzie się ktoś, kto kocha zupę grzybową czy karpia i dla którego święta mogłyby trwać cały rok. Zestaw pochodzi z warsztatów z moją ukochaną szefową […]

Heidelberg – przewodnik kulinarny

Heidelberg – przewodnik kulinarny

Niemcy i Heidelberg bynajmniej nie kojarzą się Polakom z kierunkiem wakacyjnym. Jeździmy na imprezy do Berlina, do pracy, mamy przesiadki na wielkich lotniskach we Frankfurcie czy Monachium, jeździmy na wizyty studyjne i na uczelnie, ale komu przyszłoby do głowy spędzać urlop w Niemczech? Chyba, że […]




%d bloggers like this: