Leczo z botwinką

Leczo z botwinką

Pisałam już, że zdarza mi się gotować w kółko to samo danie, nieznacznie tylko zmieniając dodatki? Jednym z takich dań jest leczo, które ostatnio było grane ze szparagami, a dziś jest podawane z botwinką.  Botwinka nadaje piękny kolor, to idealna opcja dla osób, które nie szaleją za smakiem buraków, ale chciałyby jeść ich więcej ze względu na walory zdrowotne. Jak warzywa sezonowe, to warzywa sezonowe!

Składniki na leczo z botwinką:
2 duże cebule pokrojone w piórka
4 różnokolorowe papryki pokrojone w paski
2 małe cukinie
duży pęczek botwinki
2 opakowania pomidorów krojonych lub opakowanie passaty
łyżka oliwy
wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku
pół łyżeczki imbiru, ostrej papryki, kurkumy i rozmarynu
Cebule podsmażamy. Po chwili dodajemy paprykę, a gdy się lekko obsmaży pokrojoną w talarki cukinię. Mieszamy. Jeśli jest za gęste, można dodać wody. Na wierzch kładziemy posiekaną drobno botwinkę razem z mini buraczkami i liśćmi. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy oliwę, pomidory i dusimy jeszcze kilka minut.

leczo botwinka


Related Posts

Frittata z botwinką i szpinakiem

Frittata z botwinką i szpinakiem

Botwinka to kolejny wiosenny przebój. Ma malutkie młode buraczki, które smakują każdemu, nawet jeśli nie jest fanem zwykłych buraków, oraz chrupiące liście i łodyżki.  I oczywiście piękny różowy kolor. Botwinka zwykle trafia do chłodnika, albo do wpisu na blogu, gdzie tłumaczy się czym się różni […]

Twarożek z botwinką i rzodkiewką

Twarożek z botwinką i rzodkiewką

Ten twarożek to taka wytrawna pascha z sezonowymi warzywami – rzodkiewkami, botwinką i koperkiem. Kolejna wspaniała rzecz, którą można zrobić z botwinki na wiosnę. Ma piękny wzór odciśnięty przez gazę w czasie odsączania. Przygotowuje się go poprzedniego dnia, więc na śniadanie wystarczy wyjąć z lodówki […]




Bitnami