Leczo śródziemnomorskie ze szparagami

Leczo śródziemnomorskie ze szparagami

Lubię gotować, ale mam tendencje, żeby w kółko robić jakąś jedną potrawę. Kiedy jest lato i mamy dostęp do dobrej cukinii, mogłabym w kółko jeść leczo. To idealne danie, ponieważ wystarczmy pokroić, podgrzać i wrócić za pół godziny, kiedy danie będzie gotowe. Żeby nie zanudzić domowników wprowadzam różne drobne modyfikacje leczo. Dopóki jest jeszcze sezon  na szparagi, są one doskonałym “urozmaicaczem” .
 
Składniki na leczo ze szparagami
2 duże cebule
masło klarowane do podsmażenia
4 różnokolorowe papryki
3 małe cukinie lub 1,5 dużej
pęczek szparagów
2 opakowania pomidorów krojonych lub opakowanie passaty
łyżka oliwy
wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku
pół łyżeczki imbiru, ostrej papryki, kurkumy i rozmarynu
 
 
Jak przygotować leczo ze szparagami?
Cebule obieramy i kroimy w plasterki. Podsmażamy na maśle. W międzyczasie czyścimy i kroimy paprykę w kostkę. Podsmażamy. Po chwili dodajemy pokrojoną w talarki cukinię, czosnek, obrane i i przyprawy. Jeśli jest za gęste, można dodać wody. Kiedy warzywa się uduszą dodajemy pokrojone szparagi – zostawiając kilka ładnych nie pokrojonych do dekoracji i gotujemy jeszcze 5 minut.

Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy oliwę, pomidory, mieszamy i podajemy. Dekorujemy kilkoma ugotowanymi czubkami szparagów.

leczo


Related Posts

Pęczak ze szparagami i orzechami

Pęczak ze szparagami i orzechami

Zrobiłam sobie szparagowy weekend. Każdego dnia coś ze szparagami. Najbardziej smakowały mi klasyki czyli szparagi sosem, albo z jajkiem z płynnym żółtkiem i zupa szparagowa. Z mniej ogranych smaków zrobiłam sałatkę ziemniaczana ze szparagami i kaszę pęczak ze szparagami. W końcu sezon na szparagi jest tylko raz do roku! A że ostatnio uwielbiam wszystko co zawiera kaszę pęczak i orzechy, to bez nich też się […]

Szparagi z zielonym sosem frankfurckim

Szparagi z zielonym sosem frankfurckim

Kiedy byłam teraz 2 tygodnie w Niemczech moim ulubionym jedzeniem były albo szparagi, albo dania z lokalnym zielonym sosem ziołowym. Szparagi dlatego, że akurat był sezon i można je było zjeść w każdej restauracji. W wielu miejscach są też budki ze szparagami, gdzie od razu można kupić sobie obieraczkę i sos, bardzo wygodna sprawa. Zielony sos to słynny sos […]



1 thought on “Leczo śródziemnomorskie ze szparagami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *