Lawendowa lemoniada

Lawendowa lemoniada

Jeśli lubicie lawendowe ciasteczka na pewno posmakuje Wam lawendowa lemoniada. Jeśli nie chcemy wypić całej na raz, można przyrządzić syrop – koncentrat do wymieszania z wodą póżniej. Składniki będą te same, jedyna różnica to że nie dodajemy zimnej wody od razu.

Składniki na 1,5 litra wody:
1 łyżka suszonych kwiatów lawendy
sok z 1 cytryny
2 czubate łyżki cukru

Lawendę zaparzamy w imbryczku przez 10 minut w szklance gorącej wody, odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia. Do 1,5 litrowego dzbanka wlewamy wyciąg z lawendy, dodajemy sok z cytryny, cukier i mieszamy. Dolewamy jeszcze zimnej wody, żeby zapełnić dzbanek. Podajemy z lodem.

lemoniada


Related Posts

Jadalne kwiaty – miejskie ogrodnictwo

Jadalne kwiaty – miejskie ogrodnictwo

Jednym z moich hobby jest miejskie ogrodnictwo. Mam rośliny na parapecie i na balkonie, gdy tylko robi się ciepło. Kiedy jest jeszcze zimno mam domową szklarnię hydroponiczną Green Farm – moje pierwsze zbiory ziół opisałam tutaj. Latem jestem działkowcem na mojej podwarszawskiej działkowej farmie. Ponieważ […]

Lemoniada z ogórkiem i syropem z czarnego bzu

Lemoniada z ogórkiem i syropem z czarnego bzu

Czerwiec to czas na przetwory z kwiatów czarnego bzu i na orzeżwiające lemoniady. Od wieków czarny bez był wykorzystywany w medycynie ludowej jako lek na kaszel i przeziębienie i jako rozweselające wino musujące. Nalewki, napoje i syropy z czarnego bzu są też po prostu bardzo […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Bitnami